-
Un immens incendi va devastar el campament de Moria, a l’illa grega de Lesbos, el major camp de refugiats d’Europa, amb unes 13.000 persones
-
La tragèdia ocorreguda en Moria posa de manifest la urgència de dissenyar una política de migració i asil que defense els drets humans fonamentals, respecte la dignitat de les persones i elimine les rutes insegures
La Coordinadora Valenciana d´ONGD com a membre de la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament Espanya fa una crida a la UE i als Estats membres perquè troben ràpidament una solució humana i digna per a totes les persones que s’han quedat sense refugi. Ara, més que mai, és necessari i imprescindible la solidaritat europea per a fer front a aquesta difícil situació
La bomba de rellotgeria ha esclatat. En la matinada del 9 de setembre es va produir un incendi en el campament de persones refugiades en Moria, a l’illa grega de Lesbos. Des de fa mesos, diverses organitzacions havien alertat del perill que podria suposar el foc en l’assentament humanitari en el qual vivien amuntegades i en pèssimes condicions 13.000 persones. Un camp que, originalment, tenia capacitat per a albergar a tan sols 3.000 persones. Segons un comunicat difós per l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), prop del 80% del centre ha resultat destruït.
L’horror viscut en Moria és conseqüència d’anys d’una resposta equivocada de la UE i dels seus Estats membres a l’arribada de persones que fugien del conflicte i la persecució. La defensa dels drets humans i la solidaritat entre països, valors fundacionals de la Unió Europea, s’estan desintegrant a marxes forçades.
L’acord migratori signat en 2016 entre Brussel·les i Istanbul va reduir dràsticament les arribades a les illes. Des de llavors, milers de persones van quedar encallades en camps com Moria. El centre -controlat per les autoritats gregues i on rares vegades es permet l’entrada a la premsa- acumula una interminable llista de dures denúncies fetes per organitzacions de defensa dels drets humans. Els informes han descrit una vegada i una altra condicions d’insalubritat i amuntegament.
La Coordinadora insisteix que és el moment de complir amb els compromisos que els països de la UE van adoptar en 2017, amb els acords humanitaris i reubicar urgentment a llocs segurs en tota Europa als qui s’han quedat sense res en *Moria, així com a totes les persones que busquen asil des dels camps de persones refugiades de les illes gregues.
Fem una crida també a les autoritats gregues per a defensar i protegir els drets fonamentals de totes les persones mentre dure l’estat d’emergència decretat després de l’incendi.