Exigim l’immediat alliberament de la cooperant espanyola Juana Ruiz Sánchez i la resta de treballadors humanitaris empresonats per Israel

Ens unim a més d’un centenar d’organitzacions i milers de persones per a denunciar la seua detenció arbitrària i el seu empresonament sense càrrecs

Demanem a l’Estat d’Israel que respecte Dret Internacional Humanitari i als Drets Humans de la població palestina, i al Govern espanyol que prenga cartes en l’assumpte

Fem una crida a totes les persones i organitzacions que lluiten pels drets humans, i en particular pels drets del poble palestí, per a que us sumeu a aquest Manifest

Juana Ruiz Sánchez

Des de la Coordinadora Valenciana diONGD ens unim al manifest subscrit fins ara per 113 organitzacions i més de 5.000 persones, per a transmetre a l’opinió pública i a les institucions la gran preocupació que tenim per la situació de Juana Ruiz Sánchez, ciutadana espanyola resident en Palestina des de fa més de 35 anys, que treballa com a Coordinadora de Projectes en l’organització sanitària palestina Health Work Committees. Juana ha sigut arbitràriament detinguda i empresonada per l’Estat Israelià des de fa ja 16 dies i sense que medie cap càrrec concret, amb l’argument que ha de ser interrogada.

La detenció va tindre lloc el dimarts, 13 d’abril de 2021, a les 5.45 del matí quan es van presentar a casa de la família de Juana, en la localitat cisjordana de Beith Sahur, prop de la ciutat de Betlem, més de 20 soldats israelians fortament armats.

Després d’intimidar a Juana, al seu espòs palestí i a la seua sogra que viu en la llar familiar, es van emportar a Juana Ruiz Sánchez per a interrogar-la. El 26 d’abril, el jutge que porta el cas va decidir prolongar-lo encara més el llarguíssim interrogatori, sense que s’hagen formulat càrrecs definits.

Altres detencions

Prèviament, en la matinada del passat 8 de març de 2021, l’exèrcit israelià va aplanar l’oficina central de Health Work Committees (HWC), l’organització sanitària en la qual treballa Juana, a la ciutat d’Al *Bireh, detenint al responsable del Departament de Comptabilitat de*HWC, Tayseer Abu Sharbak, que continua a la presó, i emportant-se equips informàtics i documentació relacionada amb el treball humanitari que HWC realitza en col·laboració amb organitzacions internacionals, entre elles diverses ONGs de l’Estat Espanyol, i amb fons de donants espanyols.

També està detingut Saeed Abbad, que, en l’actualitat, no manté relació laboral amb HWC, però que va ser responsable del Departament de Comptabilitat fins fa 2 anys. Aquest Manifest pretén també demanar la llibertat per a tots dos que estan, igualment, en detenció administrativa.

Aquestes circumstàncies ens fan sospitar que els responsables de les detencions busquen demostrar algun tipus de delicte vinculat amb el finançament dels projectes que realitza la HWC i que pretenen involucrar a Juana Ruiz en aquesta acusació.

Les persones i entitats signants del manifest considerem que és impossible que els projectes finançats per la cooperació al nostre país puguen tindre cap aparença delictiva ja que la cooperació espanyola, majoritàriament pública, obliga a la realització de les activitats previstes i la justificació completa del finançament dels diferents projectes que s’han dut a terme amb el nostre suport.

Desenes de projectes sanitaris

La HWC ha realitzat desenes de projectes sanitaris i socials amb ajuda de la cooperació del nostre país. Són activitats com portar la prevenció sanitària als llogarets de Cisjordània, vacunar als xiquets i xiquetes de Jerusalem Aquest, que el Govern Israelià s’ha negat sistemàticament a vacunar, portar la salut prenatal i natal a les dones de Cisjordània, realitzar campanyes d’informació i formació en innombrables qüestions relacionada amb la salut, amb els hàbits sanitaris o amb la prevenció de les malalties més comunes en la zona, atendre gratuïtament el 40% dels seus pacients en les 14 clíniques que té la HWC pel territori sota l’Autoritat Palestina i altres activitats per l’estil que, difícilment, podrien considerar-se sospitoses de constituir cap classe de delicte.

Malgrat el seu caràcter humanitari i sanitari, o potser precisament per això, la HWC està sent atacada intermitentment per l’Estat d’Israel en una política de repressió, desgast i desmantellament de les organitzacions de la societat civil palestina.

Peticions

  • Exigim l’immediat alliberament de Juana Ruiz Sánchez
  • Exigim igualment l’alliberament de la resta de les persones detingudes en el transcurs d’aquesta nova operació d’assetjament cap a l’organització HWC.
  • Exigim a l’Estat d’Israel el seu respecte al Dret Internacional Humanitari i als Drets Humans de la població palestina.
  • Exigim a l’Estat d’Israel la reparació material dels béns danyats i/o confiscats a la HWC, alguns d’ells finançats per la cooperació espanyola.
  • Exigim al Govern Espanyol que prenga cartes en l’assumpte i pressione quant siga a la seua mà per a aconseguir l’alliberament de Juana Ruiz Sánchez amb caràcter immediat.

També fem una crida a totes les persones i organitzacions que lluiten pels drets humans, en general, i pels drets del poble palestí, en particular, per a que us sumeu a aquest Manifest i exigisquen per aquest mitjà l’immediat alliberament de Juana Ruiz Sánchez i dels seus companys de les HWC empresonats.

, , ,

Scroll to Top