Exigim el respecte dels drets humans de la població palestina i la fi de la violència

Manifestem la nostra profunda preocupació per l’escalada de violència de les forces armades israelianes contra la població civil palestina, tant en els territoris ocupats de Cisjordània, com en la Franja de Gaza, que novament pateix unes desproporcionades represàlies que han provocat ja desenes de persones mortes.

Com ONG de cooperació, pau i drets humans, estem especialment preocupades perquè, a això, se suma l’atac continuat a organitzacions de la societat civil i a persones defensores de drets, i la detenció de civils, com Juana Ruiz, ciutadana espanyola i treballadora de l’organització palestina Health Work Committees.

 

 

Bombardeos Palestina 2021

Manifestem la nostra profunda preocupació per l’escalada de violència de les forces armades israelianes contra la població civil palestina, tant en els territoris ocupats de Cisjordània, com en la Franja de Gaza, que novament pateix unes desproporcionades represàlies que han provocat ja desenes de persones mortes. Sense oblidar, a més, la violència perpetrada tant per forces policials com per colons israelians contra població àrab, en l’Estat d’Israel, fruit d’una política irresponsable de confrontació que està escalant la tensió, i que fa témer una extensió de molta major envergadura del conflicte, de manera que acabe afectant el conjunt de la població civil dins d’aquest Estat.

Les incursions de les forces armades israelianes en recintes civils o religiosos àrabs, així com els atacs que s’han repetit en les últimes setmanes i en els quals s’han utilitzat bales d’acer recobertes de goma, colps físics, gasos lacrimògens o magranes de so contra la població palestina, no han fet sinó acréixer una indignació permanent.

Bombardejos israelians

Així mateix, els bombardejos perpetrats per l’exèrcit israelià contra la Franja de Gaza són causa de moltíssima preocupació per les implicacions en els drets humans del poble palestí.

Aquests atacs no sols tornen a posar el focus en l’ocupació militar de Cisjordània i en el bloqueig i setge que pateix la població de Gaza des de fa anys, sinó que ens recorden la difícil situació que afronta diàriament la població palestina resident en l’Estat d’Israel. La comunitat internacional ha de prendre cartes en l’assumpte i evitar que es cometa una massacre que resulte una nova causa per a la vergonya internacional.

Atac continuat a les ONG

Com ONG de cooperació, pau i drets humans, estem especialment preocupades perquè, a això, se suma l’atac continuat a organitzacions de la societat civil i a persones defensores de drets, i la detenció de civils, com Juana Ruiz, ciutadana espanyola i treballadora de l’organització palestina Health Work Committees.

Tot això en un context d’ocupació militar per part d’Israel dels territoris palestins des de 1967, amb una violació continuada i sistemàtica del Dret Internacional Humanitari, amb un permanent desistiment de les obligacions d’una potència ocupant amb la població civil ocupada, i amb la negació dels drets fonamentals de la població palestina, drets que companyes com Juana tracten de defensar amb el seu treball.

Criminalització

La pressió que exerceix el Govern d’Israel a les persones i organitzacions que formen el sector de la cooperació i l’acció humanitària en Palestina, així com del moviment de solidaritat amb el poble palestí, s’emmarca en una estratègia del Govern Israelià per a la criminalització del treball de defensa dels drets humans de la població palestina i en el Territori Ocupat Palestí.

Organitzacions de la societat civil palestina i internacional, entre les quals s’inclou la UNRWA, vénen patint una contínua campanya de desprestigi i criminalització per la seua activitat de denúncia de les violacions de drets humans per part de l’Estat d’Israel. S’està realitzant una instrumentalització del cas de Juana Ruiz per a reactivar una campanya de desprestigi, criminalització i judicialització a la cooperació internacional en el Territori Ocupat Palestí.

La Coordinadora d’ONGD i la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques d’ONGD deixem clar el nostre suport al treball de les organitzacions de defensa dels drets humans de la població palestina. I fem una crida al fet que es protegisca les persones i a les organitzacions.

Per tot l’anterior, demanem al Govern d’Espanya i a tots els governs autonòmics:

 • Una condemna enèrgica de les violacions sistemàtiques dels drets humans de la població palestina per part de l’Estat d’Israel i la suspensió immediata de transferències d’armes a Israel fins que es prenguen mesures per a garantir que no s’utilitzen per a violacions greus del dret internacional, en línia amb el que estan demandant altres organitzacions de la societat civil com Amnistia Internacional i Human Rights Watch.
 • Una ferma denúncia de l’ús de la violència contra la població civil, amb especial condemna a l’ús de bombardejos sistemàtics contra civils.
 • L’exigència de la fi immediata de l’escalada militar i les operacions de l’exèrcit israelià contra la població civil palestina.
 • Rebuig rotund i denúncia pública de les violacions del Dret Internacional Humanitari, en línia amb els seus valors, plans estratègics i prioritats de treball.
 • Compromís amb les organitzacions de la societat civil i amb la cooperació per part dels governs i administracions de l’Estat espanyol i de la Unió Europea. És imperatiu mantindre el compromís amb la defensa dels drets de la població palestina des de tots els nivells de l’administració pública.
 • La condemna, rebuig i denúncia rotunda i pública per part de la ministra d’Afers exteriors, Sra. Arancha González Laya, de les falses acusacions de falta de control i fiscalització dels fons de cooperació i acció humanitària gestionats via ONGD, així com una clara defensa del sector.
 • L‘anomenada a consultes a l’ambaixadora d’Israel a Madrid perquè done explicacions sobre les acusacions que s’estan abocant a la persona de Juana Ruiz i al sector de la cooperació i de l’acció humanitària de l’Estat Espanyol en el Territori Palestí Ocupat.
  Estudiar les implicacions jurídiques/penals d’aquestes acusacions per a l’Estat Espanyol i per a les ONGD de l’Estat Espanyol que treballen en el Territori Ocupat Palestí.
 • Garantir, de manera activa, la protecció de les organitzacions de l’Estat espanyol que treballen en el Territori Ocupat Palestí perquè exercisquen amb plenes garanties el seu rol com a societat civil a través dels mecanismes oportuns i acordats en terreny juntament amb el Ministeri d’Afers exteriors a través del Consolat i l’Ambaixada.
 • Sol·licitar una reunió de representants d’Afers exteriors europeus per a abordar la criminalització al sector i al treball que les entitats de cooperació i humanitàries duen a terme en el Territori Ocupat Palestí.
 • Sol·licitar una reunió amb l’Alt Representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat i Vicepresident de la Comissió Europea, Sr. Josep Borrell, per a abordar la criminalització del sector de la cooperació i de l’acció humanitària en el Territori Ocupat Palestí, i exigir una resposta clara i pública per part de la Unió Europea a les acusacions rebudes al sector.
 • Manifestar en totes les comunicacions externes la necessitat d’acabar amb la impunitat de l’Estat d’Israel exigint el seu compliment de les resolucions de Nacions Unides.

Instem les parts a parar immediatament qualsevol forma de violència, desescalar les hostilitats, protegir les poblacions, atendre els compromisos humanitaris internacionals i detindre l’ús excessiu de la força. I a la comunitat internacional a contribuir activament a això.

,

Desplaça cap amunt