Ens unim a les ONG colombianes en la condemna a la violència i en la defensa del dret a la protesta a Colòmbia

La nostra solidaritat està amb els qui defensen els drets humans en el context de la legítima protesta.

Les propostes de les organitzacions de la societat civil són una crida urgent pera a que les mesures econòmiques, polítiques i socials contribuïsquen a la recuperació de les greus seqüeles que deixa la pandèmia pel COVID-19.

Les organitzacions de la societat civil romanem atentes al diàleg social i polític que contribuïsca a la participació política constructiva.

Des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD ens unim al comunicat emés per la Confederació Colombiana d’ONG (CCONG) en solidaritat amb l’expressió ciutadana pacífica que, en el marc de l’Atur Nacional, ha participat multitudinàriament en les mobilitzacions i ha manifestat el seu dret fonamental a la protesta. Les veus i propostes de les organitzacions de la societat civil són una crida urgent pera a que les mesures econòmiques, polítiques i socials contribuïsquen a la recuperació de les greus seqüeles que deixa la pandèmia pel COVID-19.

Així mateix, la CCONG expressa el seu rebuig rotund a totes les formes de violència policial i delinqüència que han deixat un trist saldo de persones assassinades, ferides, detingudes arbitràriament i desaparegudes després d’una forta resposta armada que confon i que terroritza a les poblacions en les quals han ocorregut fets lamentables.

La CCONG exigeix del govern nacional:

  1. La garantia del dret a la vida i del dret a la protesta: rebutgem l’ús desmesurat de la força pública que afecta joves i de manera particular a dones. Els protocols internacionals de no ús d’armes de foc contra la població civil durant les protestes són d’obligatori compliment.
  2. La garantia del dret a la salut: agilitat i eficiència del pla de vacunació i que totes les persones, en les zones rurals i urbanes, puguen accedir a les dosis completes de vacunes, per a afrontar la malaltia per COVID-19 i garantir la vida i la salut.
  3. L’enfortiment del model constitucional de la descentralització: tot el suport a les governacions i alcaldies que reconeixen el dret a la vida i a la protesta; que promouen el diàleg com l’únic camí per a trobar alternatives enfront de la pobresa i la desigualtat; que cuenten amb plans de desenvolupament basats en la garantia dels drets; que fomenten la participació ciutadana i democràtica; i les decisions del qual s’han vist afectades per la intervenció de les decisions administratives, financeres i polítiques del nivell central, que busca novament concentrar les funcions.
  4. La revisió dels plans de desenvolupament locals: per a orientar les polítiques a les realitats de les poblacions al cap d’un any de pandèmia. És urgent ocupar-se de les poblacions empobrides, que estan desocupades, que s’han vist afectades durant anys i la crisi dels quals es va aguditzar amb la pandèmia. Exigim atenció especial a dones, xiquets, xiquetes, joves i persones majors.
  5. El cridat a avançar diàlegs descentralitzats liderats per les autoritats locals: escoltar la ciutadania, a les organitzacions sòcia els i acompanyar la construcció participativa de les seues propostes fins a tramitar-les a nivell central.

Davant l’esdevingut, la CCONG crida la solidaritat internacional a fer seguiment a la situació que afronten milers de joves i especialment dones, els qui s’han vist afectades per la repressió brutal de les forces armades.

La nostra solidaritat està amb els qui defensen els drets humans en el context de la legítima protesta. Les organitzacions de la societat civil romanem atentes al diàleg social i polític que contribuïsca a la participació política constructiva.

Mobilitzacions en la Comunitat Valenciana

Diverses plataformes de solidaritat amb Colòmbia i ONGD han convocat per a aquest dissabte 8 de maig concentracions de protesta a Alacant, en la plaça de la Montanyeta a les 18.30 h, i a València, en la plaça de la Mare de Déu a les 17.30 h.

, ,

Scroll to Top