Ens sumem a la Iniciativa Legislativa Popular per a demanar al Congrés la regularització de les persones migrants

Es necessiten recollir 500.000 signatures a peu de carrer perquè el Congrés dels Diputats debata la necessitat d’igualar en drets a les persones en situació administrativa irregular.

Més de 2.000 organitzacions en tota Espanya s’han unit ja a la iniciativa.

 

 

Des de la Coordinadora Valenciana de’ONGD ens hem unit a la campanya #ILPRegularizacion, una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que té com a objectiu impulsar un procés legislatiu en les Corts Generals perquè s’aprove la regularització de totes les persones migrants.

La campanya, llançada al desembre per la plataforma Poder Migrant, ha anat ampliant el seu suport entre associacions i col·lectius socials fins a superar els 1.200. Juntes defensem que cal fer justícia i garantir els drets de les persones migrants, part activa essencial del teixit social d’aquest país.

Al costat de les col·lectius antiracistes i comunitats migrants organitzades en defensa dels seus drets, des de la Coordinadora donem suport al disseny d’una nova política migratòria que pose en el centre la vida i els drets humans, el primer pas dels quals s’unisca regularització urgent i permanent.

Comunicat #ILPRegularizacionYa

Aquest és el text complet del comunicat:

«Arran de la nostra confluència en el Moviment Estatal #RegularizacionYa, col·lectius antiracistes i comunitats migrants organitzades en defensa dels nostres drets hem treballat, des de diferents racons de l’estat espanyol, en el disseny d’una nova política migratòria que posara en el centre la vida i els drets de les persones migrants.

En 2020, durant l’etapa inicial del confinament davant la pandèmia exigim al Govern espanyol una regularització urgent, permanent i sense condicions primer a través d’una carta i, posteriorment, d’una Proposició No de Llei (PNL) presentada en el Congrés dels Diputats.

La #PNLRegularizacion va ser íntegrament redactada per col·lectives migrants, organitzacions antiracistes i la Coordinadora Obrim Fronteres. Aquesta proposta, que va comptar amb el suport de huit forces polítiques, es va presentar en el Congrés dels Diputats i va ser rebutjada pels partits de dretes i el PSOE.

El revés de la PNL va suposar el repte de desmentir els arguments presentats pel PSOE sobre la impossibilitat d’una regularització massiva, que sí que estaven realitzant altres països a Europa en aqueix moment de contingència sanitària. Sobre aquest tema es va pronunciar la Comissària d’Interior de la UE, Viva Johansson, davant la pregunta elevada per Regularització a través de l’eurodiputada Sira Rego, per a corroborar que “Espanya pot regularitzar d’acord amb les seues Lleis, ja que cada Estat membre gaudeix d’aqueixa sobirania”.

Falta de voluntat política

També ens confirmava aquesta disposició el Relator Especial de les Nacions Unides sobre els drets humans dels migrants, Felipe González Morales, en les contínues reunions que vam mantindre, demostrant la falta de voluntat política per part del suposat govern progressista per a assegurar aquest marc mínim de drets per a les persones migrants.

El nostre repte va ser llavors mobilitzar-nos als carrers i buscar noves aliances per a incidir en el posicionament de les carteres ministerials, influir en els seus pactes i aconseguir una reforma de la Llei d’Estrangeria, enmig de l’escandalós context de deportacions il·legals de la infància i la joventut migrant a Ceuta. En aqueix moment, el Govern va reprendre la reforma per a la regularització de joves tutelats que degué posar-se en marxa el mes de juny de 2021, i que encara queda per valorar en termes d’efectes reals de la seua disposició.

En aquest recorregut continuem treballant proposades amb organitzacions i partits interessats a portar avant un plantejament més ampli i participatiu per a, des del carrer, posar en marxa un procés de regularització que abast al màxim de persones que es troben en situació d’irregularitat administrativa. Pensem que una ILP (Iniciativa Legislativa Popular) seria la forma d’incidència més participativa, implicant la ciutadania a través de la junta de signatures a peu de carrer i en el seu defensa i discussió posterior en el Congrés dels diputats.

Cada persona pot ser agent per a reforçar aquest camí de recopilació de signatures que faran prosperar la ILP en el mitjà termini.

Des de fa uns mesos hem entrat en diàleg amb diversos agents socials i polítics per a posar en marxa la ILP Regularització que ja ha sigut admesa a tràmit per totes dues cambres de les Corts Generals de l’Estat. A partir del 23 de desembre començarem a ajuntar les 500.000 signatures necessàries que permetran tirar avant la seua discussió en el ple i posicionar en l’agenda el debat sobre la importància d’igualar en drets a les persones en irregularitat administrativa.

Treball de formigues, en xarxa

Ens il·lusiona saber que aquest treball de formigues, en xarxa i en l’ombra, tindrà finalment la visibilitat que requereix. Per això volem informar sobre les fases d’aquest procés que iniciem, transparentar i continuar construint acords, línies d’acció, així com socialitzar l’estructura bàsica per a posar-nos en marxa amb la velocitat que aquesta etapa de compromís tan intens requereix.

Cada persona pot ser agent per a reforçar aquest camí de recopilació de signatures que faran prosperar la ILP en el mitjà termini. En aquest sentit, fem una crida urgent per a posar-nos en marxa mitjançant una assemblea general extraordinària aquest dijous 23 de desembre, a les 18 hores. Hui necessitem més que mai comptar amb el suport de totes les organitzacions, col·lectives, partits polítics i individualitats aliades per a aconseguir l’accés a drets de les persones migrants que hem demostrat que essencials som i que conformem part activa del teixit social d’aquest país.

La campanya està per començar. Sabem que seran 9 mesos plens de desafiaments i que necessitarem de tot el suport de les nostres comunitats. L’avanç de la #ILPRegularización dependrà en bona part de desplegar una estratègia comuna per a convocar a l’acció política als qui es diuen aliades i compten amb el privilegi que un DNI espanyol suposa. També, i especialment, de la nostra capacitat per a redirigir en forma de potència política la ràbia que generen les violències del racisme institucional que ens travessa el cos, i ens són imposades a través de la Llei d’Estrangeria.

T’esperem per a impulsar aquesta nova aposta per justícia social i per a aconseguir que la ILP Regularització es materialitze.

Més informació

Pots participar signant en la seu de la Coordinadora, i també seguint aquestes instruccions.

,

Desplaça cap amunt