Ens adherim a les mobilitzacions i el manifest per a exigir accions urgent per la justícia climàtica i energètica global

Fem una crida als governs locals, autonòmics i estatals per a elevar els objectius de lluita contra el canvi climàtic, impulsar una producció agroecològica sostenible, accelerar la transició energètica i augmentar decididament el finançament per a accions d’adaptació i mitigació de les conseqüències del canvi climàtic.

En una situació de clara injustícia, una sèrie de països -la majoria d’ells a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina- enfronta hui les més greus conseqüències del canvi climàtic quan no són responsables d’això.

Des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD ens adherim a les mobilitzacions pel clima que tindran lloc en tota Espanya -inclosa la ciutat de València – el dissabte 12 de novembre per a exigir accions urgents en favor de la justícia climàtica i energètica davant la crisi de supervivència per a la humanitat que està generant el canvi climàtic. Som a temps de frenar la deriva del calfament global i d’establir mesures concretes per a mitigar els seus efectes, especialment als països i sectors de la població que més l’estan patint.

Manifest

Per això, ens hem sumat al manifest “Justícia climàtica i energètica ara: exigim acció”, subscrit fins ara per més de mig centenar d’entitats de la Comunitat Valenciana.  Amb aquest manifest, fem una crida en els governs locals, autonòmics i estatals per a accelerar la transició econòmica i energètica cap a un model eficient, just, democràtic i renovable que protegisca les persones més vulnerables i garantisca l’accés a un medi ambient net i saludable.

“El retard en l’acció climàtica significa morts”. Així valorava Antonio Guterres, secretari general de les Nacions Unides, les conclusions de l’informe del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC) sobre els impactes de la crisi climàtica i l’adaptació necessària.

L’emergència climàtica és una crisi de drets humans d’una magnitud sense precedents i la falta d’una
resposta adequada està provocant violacions d’aqueixos drets. Almenys 3.600 milions de persones viuen ja en situació d’enorme risc climàtic. La reducció d’emissions, l’adaptació i la justícia climàtica són les úniques respostes possibles.

Demandes

Per això, entre les reivindicacions que fem està la d’augmentar decididament el finançament per a accions d’adaptació i mitigació de les conseqüències del canvi climàtic i fer front així al deute de carboni adquirida per Espanya amb els països del Sud. També exigim incrementar l’acció climàtica elevant els objectius inclosos en la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, i els compromisos internacionals adquirits, en línia amb les recomanacions científiques i amb els valors de justícia social i ambiental.

És imprescindible, a més, accelerar la transició cap a un model energètic renovable, eficient, net i segur, democratitzant l’energia i fomentant l’autoconsum i les comunitats energètiques locals. També, des de les ONGD defensem un model alimentari de proximitat i sostenible, el foment del consum solidari de productes de proximitat, de baix impacte ambiental i de comerç just, així com l’impuls de l’agroecologia i la renaturalització amb criteris de sobirania alimentària i justícia ecosocial, per a reduïr l’impacte ambiental de la producció agrícola i ramadera, i garantir una alimentació adequada per a la població a nivell global.

Mobilitzacions

Convidem a totes la ciutadania i a totes les entitats a participar el dissabte 12 de novembre a les 18 h. en la Plaça de la Verge de València a la manifestació pel clima convocada per l’Aliança Emergència Climàtica de València.

, ,

Desplaça cap amunt