Elx i Alacant celebren el Dia Mundial del Comerç Just amb una crida a treballar en xarxa per un consum més responsable

Este cap de setmana, la Coordinadora Valenciana d’ONGD i les entitats de Comerç Just d’Elx i Alacant organitzen dos jornades festives amb mercats de Comerç Just, activitats infantils, concerts i tallers

Sota el lema “Fem comboi”, les ONGD fan una crida al teixit associatiu i empresarial per a treballar conjuntament per un model de consum que reduïsca les creixents desigualtats locals i globals

Les ciutats d’Elx i Alacant acolliran este cap de setmana les celebracions del Dia Mundial del Comerç Just que organitza la Coordinadora Valenciana d’ONGD per a donar a conéixer el Comerç Just, així com les ofertes d’activisme i voluntariat que oferixen les organitzacions il·licitanes i alacantines. Tot això per a cridar l’atenció de la ciutadania sobre la necessitat de fer un consum més responsable i conscient de l’impacte laboral, social i ecològic de les nostres compres. Ho faran amb jornades festives que inclouen mercats de productes de comerç just, activitats infantils, tallers i concerts.

A Elx, la festa del Comerç Just -que se celebra per primera vegada a la ciutat- tindrà lloc el dissabte 11 de maig de 17h a 21h en la Plaça del Congrés Eucarístic, i hi haurà concerts de la mà de Billy Mandanga i Esther Quiles. Per part seua, la celebració a Alacant serà el diumenge 12 de maig de 10.30h a 15h en l’Avinguda de l’Estació, i comptarà amb les actuacions de Big band l’Harmonia i Sanguangos. En totes dues localitats haurà comprat de productes de comerç just, activitats infantils i tallers. Totes les accions són gratuïtes i per a tots els públics.

Fem comboi

Amb estes trobades festives, les ONGD volen acostar a la ciutadania una altra manera de consumir, més conscient i responsable amb els drets de totes les persones i amb el medi ambient, i incidir en la importància de treballar en xarxa per a aconseguir un model de consum que reduïsca les creixents desigualtats locals i globals. Per este motiu, des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD han llançat la campanya “Hacemos piña / Fem comboi”, amb la qual conviden al teixit associatiu i empresarial valencià a unir forces per a canviar les regles del joc.

“No podem ni devem ignorar les conseqüències del model productiu i comercial actual, profundament inhumà i insostenible, així com la violència que patixen moltes persones en llocs com Ucraïna, el Sahel, Sudan i Gaza, sense el més mínim respecte als drets humans”, explica Alfredo Marhuenda, portaveu de la Coordinadora Valenciana d’ONGD. “És imprescindible que, ara més que mai, tant les organitzacions i moviments socials com el teixit empresarial col·laborem activament en la construcció d’un món més just, sostenible i saludable, per al que el Comerç Just és una ferramenta fonamental. Junts i juntes fem pinya pel Comerç Just, agroecològic i de proximitat, i la cooperació i defensa dels drets humans”.

L’alternativa del Comerç Just

Davant les creixents desigualtats, els productes de Comerç Just garantixen el respecte als drets laborals i humans, salaris i condicions dignes, prohibixen l’explotació infantil, aposten per la igualtat de gènere i són produïts amb tècniques respectuoses amb la terra i l’entorn natural. El café, el cacau, el sucre, el te o la roba són els productes més significatius d’este model comercial que va nàixer en els anys 60 i hui és present en més de 70 països.

A Espanya les vendes de Comerç Just no han deixat de créixer des de l’any 2000 (el primer del qual hi ha dades). En 2022, van aconseguir una facturació de 146 milions d’euros, en la seua majoria gràcies als productes d’alimentació. El mercat de Comerç Just del nostre país es proveïx de la producció de 162 cooperatives i organitzacions de 50 països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

, , ,

Desplaça cap amunt