Els Premis Cooperació – Comunitat Valenciana premien enguany el compromís de llarg recorregut amb els drets humans d’activistes i periodistes

L’activista Alberto Guerrero, la reportera Yolanda Álvarez, el fotoperiodista Germán Caballero i les campanyes CIEs No i “La ventanilla indiscreta” rebran els guardons en una gala que se celebrarà en el auditori del Cub Blau de la Universitat Politècnica de València el pròxim 15 de desembre.

La defensa històrica de la cooperació per part d’Alberto Guerrero; el drama dels “Náugrafos sense terra” a bord del Open Arms comptat per Yolanda Álvarez; la lluita de les dones refugiades palestines a Líban per a sobreposar-se a la seua situació a través del bàsquet, fotografiada i narrada per Germán Caballero; la innovació de la campanya “La ventanilla indiscreta”, de l’ONG Jovesolides, i la denúncia de l’existència dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs) i els abusos que es cometen en ells, són les accions compromeses que han premiat en la seua II Edició els premis Cooperació – Comunitat Valenciana.

Els guardons – promoguts per la Coordinadora Valenciana d’ONGD amb el suport de Caixa Popular- seran entregats el pròxim 15 de desembre en una gala en el auditori del Cub Blau de la Universitat Politècnica de València, i en la qual es repassarà la quasi una vintena de candidatures presentades a aquests premis, amb els quals es reconeixen iniciatives i trajectòries compromeses en la defensa dels drets humans i la cooperació internacional, dutes a terme des de la Comunitat Valenciana.

40 anys d’activisme

En la categoria “Persones, institucions, organitzacions o empreses compromeses”, ha resultat premiat Alberto Guerrero per la seua defensa històrica de la cooperació. Guerrero acumula una trajectòria de més de 40 anys com a cooperant, professor, educador, sindicalista, impulsor i col·laborador de moltes organitzacions i ONGD, activista dels drets humans i sacerdot.

Entre altres tasques, ha sigut cooperant a Burundi, Nicaragua, Mèxic, Albània, l’Equador i el Marroc, en la major part dels casos acompanyant a persones refugiades que fugien de conflictes i migrants que fugien de la pobresa. En 1992 va impulsar i va ser un dels fundadors de la Coordinadora Valenciana d’ONGD. En l’actualitat, continua col·laborant com a voluntari i activista en defensa dels drets de les persones migrants i empleades de la llar a través de la Plataforma CIES NO, i organitzacions com el Servei Jesuïta a Migrants, CEIM, CITMI-CITE CCOO i Federació Associacions per a treballadores de la llar, entre altres.

Periodisme que transforma

En la categoria de “Comunicació compromesa amb la Cooperació”, ha resultat premiada la valenciana Yolanda Álvarez, amb més de 20 anys de trajectòria com a reportera, la major part d’ella en l’àrea d’internacional de TVE. S’ha premiat en concret el seu treball “Náufragos sin tierra”, resultat de quasi un mes de navegació en el “Open *rms” durant l’estiu de 2019 relatant la missió més dura d’aquest vaixell de rescat. El seu treball va mostrar al món el drama de les persones que arrisquen la vida creuant el Mediterrani en la seua fugida de la guerra i la pobresa.

Álvarez, que ja ha rebut guardons pel seu treball denunciant els abusos israelians en la Franja de Gaza, les tortures en la presó d’Abu Ghraib a l’Iraq, i el sofriment de les “Esclaves del Daesh”, ha sigut premiada en aquesta ocasió per exercir un periodisme amb visió transformadora, que defensa els drets humans, es basa en la veracitat i la qualitat, té en compte la perspectiva de gènere i mostra respecte i empatia per les persones més excloses.

Bàsquet que trenca esquemes

També dins de la categoria de Comunicació el premi al “Periodisme jove compromés”, ha sigut per al fotoperiodista del diari Levante-EMV Germán Caballero pel seu reportatge “Bàsquet per a trencar fronteres i esquemes, que conta la història d’un pioner equip de bàsquet femení en els *camps de persones refugiades palestines a Líban.

DEPORTES / equipo femenino de baloncesto del campo de refugiados de Shatila en Beirut Palestine Youth F.C. basketball team

El treball retrata la complexa realitat que viuen aquestes persones, les vulneracions dels drets humans que pateixen, les desigualtats que pateixen, especialment les dones, i aborda la importància de la cooperació internacional per a la generació de condicions de vida dignes.

Campanyes

Finalment, en la categoria de “Campanyes de xarxes, plataformes o moviments socials valencians, han resultat premiats ex aequo les campanyes “La ventanilla indiscreta”, de l’ONG Jovesolides i la campanya “CIEs No” pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers de la Comunitat Valenciana.

“La ventanilla indiscreta” és una campanya que s’ha prolongat durant més de dos anys, amb l’objectiu d’activar la conscienciació de la ciutadania de la Comunitat Valenciana respecte als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Ha sigut una campanya innovadora que ha inclòs la realització d’experiments socials sobre temàtiques com la igualtat de gènere, la islamofòbia de gènere, el consum responsable, el treball decent i el refugi per qüestions climàtiques. També ha realitzat seminaris informatius, sis programes de debats, una exposició itinerant i accions en xarxes socials.

Per part seua, el premi a la campanya CIEs No reconeix la seua perseverança en la denúncia -des de fa més de 10 anys- de l’existència d’aquestes presons racistes on es reclou a persones que no han comés cap delicte, en condicions inhumanes i sotmeses a innombrables abusos i maltractaments.

07-07-2021 Protesta de CIEs NO frente a Zapadores
POLITICA ESPAÑA EUROPA COMUNIDAD VALENCIANA ESPAÑA EUROPA COMUNIDAD VALENCIANA VALENCIA SOCIEDAD
CIES NO

Ho fan l’últim dimarts de cada mes davant de la Porta Blava del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors, a València, i en les seues denúncies a través de les xarxes socials. El seu treball ha contribuït a sensibilitzar a la població, que en diverses ocasions ha reaccionat amb contundència obligant les institucions a fer marxa enrere en decisions injustes.

El jurat

Les 18 candidatures presentades als premis han sigut valorades per un jurat compost per la periodista Lorena Tortosa, en representació de la Unió de Periodistes Valencians; Carola Calabuig, en nom de la Universitat Politècnica de València; María Jesús Figuerola Santamaria, per part de Caixa Popular; i Sonia Martín Carrascosa i Edgard Vega, de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

, ,

Desplaça cap amunt