El Pare Noel, els Reis Mags i els seus ajudants s’han unit a les ONGD de Castelló en una concentració celebrada hui en la Plaça Major de la capital de la Plana per a demanar a la ciutadania que donen suport al comerç just i les botigues de proximitat aquest Nadal, “per responsabilitat i per a no deixar a ningú arrere en aquesta crisi”.
Els personatges més coneguts i volguts del Nadal s’han unit així a la campanya llançada per la Coordinadora Valenciana d’ONGD -amb el suport de l’Ajuntament de Castelló- sota el lema #PapáNoelLoSabe i #LosReyesMagosLoSaben. En ella, i amb molt d’humor, mostren el seu “entusiasme” pels productes de comerç just, ecològics i de proximitat, que respecten els drets de les persones que els produeixen, i protegeixen el planeta.
En l’acte, la portaveu de la Coordinadora, Esther Pamplona, ha incidit en la necessitat d’extraure les lliçons positives que ens està deixant aquesta pandèmia:
“Ens hem adonat de la importància del suport mutu, la solidaritat i la justícia social per a superar moments difícils, i això s’ha de notar també en el consum que fem aquest nadal. Donar suport a les botigues del teu barri o el teu poble, les que venen productes amb valors ètics i ecològics, és part d’aqueix aprenentatge que ens farà avançar”, explica.
Comerç Just i consum responsable a Castelló
Els productes de comerç just són articles certificats segons estàndards internacionals amb segells que garanteixen el compliment d’una sèrie de requisits ètics com són el pagament d’un preu just a les persones productores, l’absència d’explotació laboral i de treball infantil, i la igualtat de condicions entre dones i homes. Entre els productes més destacats es troben aliments ecològics i de gran qualitat com a cafés, xocolates i torrons fabricats en la Comunitat Valenciana, roba, complements, joguets, articles de decoració, papereria i fins a productes cosmètics.
Aquests productes poden trobar-se en punts de venda de les ONGD a Castelló, com els que té Oxfam Intermón en la Llibreria Babel (C/ Guitarrista Tárrega, 20) o Pau i Solidaritat en la Plaza de les Aules, 6. Els productes d’alimentació també es troben en botigues de productes ecològics, supermercats i grans superfícies.
També pot practicar-se un consum responsable en més d’una vintena de comerços de la província de Castelló, recollits en el directori de la web Pam a Pam, realitzat per l’ONGD SETEM.
Recursos educatius
En el marc de la campanya, les ONGD han posat també a la disposició del personal docent recursos educatius per a sensibilitzar a les escoles de la importància del consum responsable i donar a conéixer el comerç just. Es tracta d’una selecció de recursos recollits en la plataforma “Operació Rubik”, que inclouen quaderns de treball, unitats didàctiques, propostes d’activitats, contes, videojocs i materials audiovisuals sobre qüestions com els drets de la infància i l’alimentació saludable.