Per a fer front a la pandèmia global de coronavirus i a l’enorme impacte econòmic i social que està tenint sobretot en les comunitats més empobrides, el Consell Municipal de Cooperació d’Alacant ha aprovat aquest dijous per majoria absoluta, a proposta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, una resolució en la qual demana a l’Ajuntament que mantinga el compromís polític amb la política pública de cooperació internacional que ha mantingut durant més de 25 anys, i revertisca les retallades pressupostàries per a recuperar els nivells de 2020.
La resolució aprovada recorda que la COVID-19 ha provocat fins a gener prop de 107 milions de contagis, i més de 2,3 milions de persones mortes a tot el món. La crisi econòmica i social derivada de la pandèmia està fent que 150 milions de persones més, segons les Nacions Unides i el Banc Mundial, caiguen en la pobresa extrema entre 2020 i 2021, augmentant el percentatge de la població mundial en aquesta situació per primera vegada en 22 anys.
També recorda, que segons preveu el Programa Mundial d’Aliments de l’ONU, uns 130 milions addicionals de persones es trobaran sense suficients recursos per a menjar a causa de la pandèmia. La FAO estima que en 2021, la COVID-19 serà la causa que més de 700 milions de persones patisquen fam en el món, especialment a Àfrica subsahariana i a Amèrica Llatina. La pandèmia farà que la lluita contra la fam retrocedisca deu anys en aqueixes regions.
Revertir les retallades
Per tot això, el Consell Municipal demana que es revertisca la retallada del 41,3% que figura en els pressupostos de l’Ajuntament per a 2021 en les partides dedicades a cooperació i acció humanitària, que són les que registren una caiguda major en tot el pressupost, i es mantinga la partida de 423.000 euros euros dedicada en 2020.
A més, demana que l’Ajuntament no efectue els pagaments pendents de les subvencions de cooperació del 2020 amb el pressupost del 2021 per a no minorar el pressupost ni aprofundir en les retallades pressupostàries. La regidora Maria Conejero ha anunciat en la reunió del Consell que sol·licitarà una modificació pressupostària per a evitar aquesta disminució.
En la resolució també es recorda la necessitat urgent de dotar de “personal suficient, format i estable” a l’àrea de gestió de les polítiques municipals de cooperació. L’edil ha informat en el Consell que s’ha substituït, a la fi, al tècnic que estava de baixa des de fa diversos anys mitjançant la contractació d’un tècnic mitjà.
Es tracta, en tots els casos, de compromisos que havien adquirit en 2019 -en plena campanya electoral- tots els partits polítics que llavors tenien representació en el Consistori amb la signatura del “Acord per la Cooperació Internacional al Desenvolupament”.
Desafiaments urgents i crònics
La resolució aprovada hui recorda que “no podem oblidar altres desafiaments urgents, estructurals i crònics que tenim com a humanitat”. Entre aqueixos desafiaments esmenta els conflictes armats, la pobresa i la desigualtat, la fam, la vulneració dels drets humans, especialment de les persones refugiades i migrants i l’emergència climàtica.
“La solidaritat entre els pobles és un imperatiu ètic, social, econòmic, i polític. Existeixen els recursos necessaris per a abordar els desafiaments de la pobresa i la pandèmia mundial a través de l’acció enèrgica i responsable de la política pública de Cooperació Internacional per al Desenvolupament”, afig.
Crida a la ciutadania
El Consell Municipal de Cooperació fa una crida a la ciutadania alacantina “a comprometre’s i continuar treballant juntes per a continuar impulsant un sistema just, sostenible i enfocat en els drets de les persones i el benestar del planeta. Ara -afig la resolució- és més necessari que mai donar una resposta integral a les conseqüències de la pandèmia global de la COVID-19”.
Consulta ací el text complet de la Resolució.
Més informació i entrevistes: Carmen Rodríguez, tel 645 994 756 comunicacion@cvongd.org