El Consell de Cooperació dona suport al Pla Director i exigeix mesures per a enfortir la solidaritat davant a l’increment de la pobresa

La desigualtat s’està veient exacerbada per la crisi generada per la COVID-19, que ha provocat que el nombre de persones que passen fam en el món s’haja multiplicat per sis i que la pobresa extrema haja augmentat per primera vegada en més de 20 anys.

Els membres del Consell també es comprometen a prendre mesures per a protegir les organitzacions socials, ONGD i activistes. Almenys 331 persones van ser assassinades en 2020 per defensar els drets humans i en el que va d’any, només en assistència mèdica en operacions humanitàries en zones de conflicte, han sigut assassinats 113 cooperants i pacients.

El Consell Valencià de Cooperació, compost per representants d’Administracions, ONG, partits, sindicats, organitzacions empresarials i universitats, han donat hui, dimecres, el seu suport al V Pla Director de la Cooperació Valenciana 2021-2024. A més, han acordat  mantindre els compromisos pressupostaris en matèria de cooperació per a fer front de manera integral a les crisis globals de pobresa i desigualtat, i a la pandèmia generada per la COVID-19.

En la seua intervenció durant el Consell, la presidenta de la Coordinadora Valenciana de ONGD, Cristina Ramón, ha recordat el “creixement salvatge de la desigualtat”, accelerat a causa de la pandèmia. “El nombre de persones que passen fam s’ha multiplicat per sis, i feia més de 20 anys que no véiem aquests nivells de pobresa extrema amb més de 729 milions de persones obligades a viure amb menys de 1,5 euros al dia. La solidaritat i la cooperació són essencials per a fer front a aquesta crisi humanitària sense precedents”, ha afirmat.

Persecució i repressió

El Consell també ha recordat en la seua resolució l’augment de l’assetjament, la persecució, la detenció i els assassinats de cooperants, activistes pels drets humans, persones que treballen en organitzacions socials i periodistes. Almenys 331 persones van ser assassinades en 2020 per defensar els drets humans, i en el que va d’any, només en assistència mèdica en operacions humanitàries en zones de conflicte, han mort 113 cooperants i pacients en més de 500 atacs, entre ells cooperants de l’ONG Metges Sense Fronteres, assassinats recentment a Etiòpia.

“Ens preocupa especialment la persecució i la fustigació a les ONG locals i internacionals a Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Colòmbia, Palestina, territoris sahrauís i la República Democràtica del Congo. El Consell s’ha mostrat d’acord a adoptar les mesures necessàries per a garantir el treball en cooperació i la seguretat de les persones que treballen per la solidaritat i la defensa dels drets humans, que sent un exemple per a tota la societat, són objectiu de la violència”, afig Cristina Ramón.

Nou Pla Director

El Consell ha donat igualment el seu vistiplau al futur V Pla Director de la Cooperació Valenciana 2021-2024, tràmit preceptiu perquè continue la seua tramitació. El Pla amplia les prioritats geogràfiques de la cooperació, afegint tota la regió de Centreamèrica i el Magreb, i es marca el compromís d’augmentar almenys en un 10% anual el pressupost del programa autonòmic de cooperació per als dos pròxims anys de la legislatura. El 65% del pressupost es dedicarà a programes de cooperació internacional al desenvolupament, el 15% s’invertirà en Educació per al desenvolupament, i un altre 15% com a mínim es destinarà a Acció Humanitària.

“És un Pla que millora el que teníem: va més enllà del mer assistencialisme, que sabem que no acaba de resoldre els problemes de fons, per a centrar-se en actuacions més àmplies que reforcen els drets bàsics de les persones. Per a la Coordinadora Valenciana de ONGD és una satisfacció que així siga, i que s’haja construït buscant consensos i des del treball col·lectiu, en el qual han participat més de mig centenar de ONGD que han aportat tot el seu coneixement i pluralitat per a millorar el text proposat per la Generalitat”, afirma Ramón.

Descarregar  DECLARACION INSTITUCIONAL APROBADA CONSEJO VALENCIANO DE COOPERACION “la cooperación y la solidaridad como respuesta integral a las crisis globales de pobreza, desigualdad y la COVID19”.

L’esborrany de V Pla Director 2021-2024 de la Cooperació Valenciana del qual s’ha informat i presentat en el Consell Valencià de Cooperació i que inicia la seua tramitació perquè s’aprove finalment està AÇÍ en Castellà / ACí en Valencià

, , ,

Desplaça cap amunt