Des de Pobresa Zero demanem que l’erradicació de la desigualtat siga una prioritat política i social

Hem visibilitzat les nostres reivindicacions amb una cadena humana en el centre de València, en la qual han participat més de 150 persones.

El manifest oficial, que ja compta amb prop de 200 entitats adherides, continua obert a signatures.

Imagen de la concentración de Pobresa Zero en València.

Amb un aforament limitat a causa de la pandèmia, un total de 200 persones s’han unit aquesta vesprada en la Plaça de l’Ajuntament de València formant una cadena humana per a demanar que l’erradicació de la desigualtat siga una prioritat política i social. Aquesta mobilització, que ha sigut organitzada per Pobresa Zero amb inscripció prèvia per a garantir les mesures sanitàries pertinents, ha sigut l’acte central en el Dia Mundial per a l’Erradicació de la Pobresa.

Imagen general de la concentración de Pobresa Zero en la Plaza del Ayuntamiento de València

Així mateix, les ciutats d’Alacant i Castelló també s’han sumat a la campanya de Pobresa Zero en 2020 amb sengles concentracions que van tindre lloc ahir, divendres 16 d’octubre, amb vista a visibilitzar la principal reivindicació d’enguany: la necessitat de reconstruir el model econòmic i social des dels drets humans després de les greus conseqüències que la pandèmia per covid-19 està tenint en quant a pobresa es refereix.

Concentración en Castellón de Pobresa Zero

Com en edicions anteriors, totes les proclames de Pobresa Zero s’han conjuminat en un manifest que ja compta amb prop de 200 adhesions per part de *ONGDs, entitats socials, universitats i centres educatius de la Comunitat Valenciana. Aquest document, disponible en la web www.pobresazero.org, continua obert a signatures. També continua disponible el Test PZR, que consisteix en una senzilla prova online per a detectar el virus de la indiferència.

Imagen de la concentración en Alicante de Pobresa Zero

Últimes dades mundials i locals sobre pobresa

De fet, segons les últimes dades oferides pel Banc Mundial, s’estima que entre 88 i 115 milions de persones passaran a una situació de pobresa extrema a partir de la crisi per la Covid-19. En clau autonòmica, segons l’informe publicat aquesta mateixa setmana per EAPN, la taxa de pobresa severa en la Comunitat Valenciana (el percentatge de persones que viuen en llars amb un ingrés de 500 euros mensuals o menys) ha aconseguit el 10,4% en 2019, la qual cosa representa un augment del 8% respecte a l’any anterior i el retorn a valors per damunt dels estatals. A més, en la Comunitat Valenciana hi ha unes 519.000 persones en aquesta situació de pobresa severa, 44.000 més que en 2018.

Des de Pobresa Zero recordem dades com que cada any 100 milions de persones a tot el món engrosseixen les xifres de la pobresa pel fet que es veuen obligades a pagar per la sanitat de la seua butxaca o que l’escletxa salarial global entre homes i dones és del 24%, de manera que els homes posseeixen un 50% més de riquesa que les dones. A més, actualment la pobresa laboral (guanyar menys de 2,70 euros al dia) afecta a més de 630 milions de persones, és a dir, a una de cada cinc de la població activa mundial.

Reivindicacions

Davant aquestes situacions, les entitats agrupades en Pobresa Zero demanem pressupostos suficients per a polítiques socials que garantisquen la inclusió i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones, així com polítiques de cooperació internacional que complisquen l’objectiu de dedicar el 0,4% dels pressupostos consolidats de la Generalitat Valenciana a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament.

En matèria econòmica, exigim, entre altres qüestions, l‘erradicació dels paradisos fiscals i la persecució del frau fiscal, a més de la reversió de les reformes laborals que estan multiplicant la precarietat. També exigeixen que es garantisquen els Drets Humans de totes les persones, en compliment dels acords internacionals, incloses les persones migrants. En aquest sentit, demanen el tancament definitiu dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs), i polítiques de lluita contra els discursos d’odi, la aporofòbia i el racisme.

, , ,

Desplaça cap amunt