Denunciem l’exercici sistemàtic de la violència a les fronteres

La massacre ocorreguda a Melilla, en la qual han perdut la vida, almenys, 37 persones, és conseqüència d’una política que externalitza i militaritza les fronteres, nega els drets humans i ataca als qui busquen refugi. És el resultat de la necropolitica que regeix en la frontera Sud.

Fa temps que venim denunciant les polítiques migratòries de la “Europa fortalesa”, els acords amb països que no respecten els drets humans i el desviament dels fons de cooperació per al control migratori. Tals pràctiques han de finalitzar de manera immediata.

La celebració del cim de l’OTAN a Madrid ens fa donar la veu d’alerta: Espanya vol sol·licitar que la migració siga contemplada com una “amenaça híbrida”. La intenció de militaritzar encara més les fronteres suposarà greus conseqüències sobre la vida de les persones que fugen de conflictes, violència i misèria.

Tant les ONGD com el Consell Valencià de Cooperació, reunit hui, exigim una investigació independent, a banda i banda de la frontera, que depure responsabilitats i garantisca veritat, justícia i reparació per a les persones que han perdut la vida i les seues famílies.

 

(c) Juan Medina – Médicos del Mundo

En un comunicat emés hui, dilluns, per la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament, al qual ens adherim des de la Coordinadora Valenciana, les ONGD lamentem profundament la mort de 37 persones, tant migrants com de les forces d’ordre, ens solidaritzem amb les seues famílies i exigim una investigació judicial immediata que esclarisca els fets. Les persones que han resultat ferides han de rebre atenció sanitària adequada i de qualitat.

Les ONG que treballen a la frontera amb el Marroc venen denunciant un augment de la violència arran de la represa de la col·laboració entre Espanya i el Marroc en matèria migratòria. Acords d’aquest tipus contribueixen a augmentar la violació dels drets humans.

Mentre ocorre això a Melilla, la setmana passada el Govern espanyol presentava el procés per a elaboració del seu II Pla de Drets Humans; de poc serveixen els documents quan es violen sistemàticament els drets en la frontera Sud. Definir aquesta actuació com una “operació ben resolta” dona mostra de la falta de compromís real del Govern espanyol amb els drets humans i la vida.

Drets i dignitat

En Nador es prepara l’enterrament de les víctimes en fosses sense investigació ni autòpsies, sense una identificació de les persones mortes. La gravetat d’aquesta decisió recorda a la ja viscuda en el cas del Tarajal i demostra que és una pràctica comuna que viola els drets humans més bàsics i la dignitat de les persones.

Moltes de les persones que van perdre la vida eren sudaneses i, per tant, susceptibles de rebre protecció internacional. A més, es van produir devolucions en calenta, una pràctica il·legal que es continua mantenint i per la qual l’ONU ha condemnat a Espanya en diverses ocasions.

En la setmana que la que Madrid acull el cim de l’OTAN alertem: la interpretació de la migració com una amenaça a la seguretat, suposarà major sofriment, violència, violació de drets humans i mort. Tirarà més llenya al foc a la preocupant deriva militarista.

Per tot això:

 • Vam mostrar les nostres profundes condolences amb les famílies que han perdut als seus sers estimats.
  Exigim una investigació immediata que aclarisca l’ocorregut, depure responsabilitats i garantisca veritat, justícia i reparació a les víctimes. Una investigació que ha de realitzar el Govern espanyol, el marroquí i les institucions internacionals corresponents.
 • Demandem l’atenció sanitària adequada de les persones que han resultat ferides i la garantia plena dels seus drets. Ha de garantir-se un procés legal adequat per als qui poden ser objecte de protecció oficial.
  el Marroc ha d’identificar a les persones mortes i repatriar els seus cossos als seus països d’origen, en col·laboració amb les organitzacions de migrants.
 • Demandem la fi de les expulsions en calenta, tal com ve exigint l’ONU a Espanya de manera reiterada. Han de garantir-se també vies legals i segures, com contempla la legislació internacional en matèria migratòria.
  Les polítiques europees han de ser revisades. El desviament de fons de cooperació per a control migratori ha d’acabar de manera immediata. La cooperació ha de lluitar contra la pobresa i la desigualtat; en cap cas pot enfortir els sistemes militars, l’externalització de fronteres o la contenció de les persones que fugen dels conflictes i la misèria.
 • En ple cim de l’OTAN a Madrid, alertem: la qualificació de les migracions com a “amenaça híbrida”, tal com pretén Espanya, alimentarà l’escalada militar, fomentarà la violació de drets humans i posarà en risc la vida de persones que busquen una vida digna.
 • Alertem també sobre els discursos que qualifiquen de “violentes” a les persones que migren. Criminalitzar a qui fuig de conflictes i misèria alimenta els discursos d’odi i ens porta a situacions molt perilloses. Fem una crida a representants polítics, mitjans de comunicació i societat en el seu conjunt a fomentar relats que respecten els drets humans i promoguen la pau. No fer-ho ens porta a la més pura banalització del mal.
  Animem a la ciutadania a continuar exigint que es frene l’escalada militar imposada a les fronteres, que es respecte el dret a la vida i es fomente la cultura de pau.

Coherència

El Govern espanyol ha de ser coherent amb el que s’estableix en l’avantprojecte de Llei de Cooperació en el qual es recull l’objectiu de “fomentar un enfocament integral de la migració centrat en les persones i els seus drets, en les causes profundes d’aquesta, en el desenvolupament sostenible, en la prevenció del tràfic i el tràfic de persones i en la protecció de les víctimes i supervivents, i en l’atenció de les necessitats de les persones refugiades i de les víctimes de desplaçaments forçosos, conforme al dret internacional, i en particular els drets humans”. Les paraules no se sostenen si no deriven en polítiques reals.

Consell Valencià de Cooperació

Hui mateix, en la reunió del Consell Valencià de Cooperació programat per a avaluar les polítiques de cooperació de la Comunitat Valenciana en 2021 -un any històric per l’important increment en els programes de cooperació recolzats econòmicament per la Generalitat Valenciana- els partits polítics, ONGD, sindicats i universitats valencianes presents han aprovat una declaració en la qual s’exigeix una investigació independent de la massacre ocorreguda a la frontera amb Melilla i la depuració de responsabilitats pel succeït a una i altra banda de la frontera.

,

Desplaça cap amunt