Demanem 18 anys de presó per als encausats en el tercer judici del “Cas Blasco”

La petició de penes per a l’ex conseller Rafael Blasco, l’empresari Augusto César Tauroni, i la funcionària Agustina Sanjuán és de cinc anys de presó i 350.000 euros de multa per a cadascun d’ells. Per a Javier Murcia se sol·liciten 3 anys de presó.

Després de la “decebedora” sentència de l’Audiència Provincial en el segon judici d’aquesta causa, la Coordinadora espera que “es faça justícia i que s’evite la sensació d’impunitat en un dels casos de corrupció més immorals que ha patit la Comunitat Valenciana”.

Caso Blasco

En el tercer judici del “Cas Blasco” que comença demà dimecres en l’Audiència Provincial de València, des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD sol·licitarem per a l’ex conseller Rafael Blasco i els altres tres acusats un total de 18 anys de presó, 1.050.000 euros de multa i el pagament solidari en concepte de responsabilitat civil subsidiària de més de 260.000 euros. Aquesta cinquena peça jutja el presumpte tripijoc de contractes informàtics de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania mentre Blasco era el seu màxim responsable.

Els set contractes presumptament falsejats eren per al desenvolupament del Portal de l’Immigrant, Portal de la Ciutadania, eines de participació ciutadana i per al control telemàtic de la gestió de les escoles d’acolliment, entre altres, i es van adjudicar en els anys 2008 i 2011 mitjançant el procediment de contractació centralitzada a les empreses Fujitsu, Indra sistemes, Ibermática i Comteldat, però van acabar sent subcontractats suposadament a les societats de l’empresari Augusto César Tauroni, capitost de la trama corrupta al costat de Rafael Blasco. Pel que sembla, les empreses interposades rebien una comissió d’al voltant del 7% del total del contracte.

Per aquests supòsits fets, sol·licitem tant per a Blasco com per a la llavors secretària general de la Conselleria, Agustina Sanjuán, 5 anys de presó, 350.000 euros de multa i 16 anys d’inhabilitació per a ocupació i càrrec públic pels delictes de prevaricació, frau a l’Administració i tràfic d’influències. Les penes de presó i multa són les mateixes per a Tauroni, però en el seu cas se sol·licita la inhabilitació per a obtindre subvencions i ajudes o contractes públics. Per part seua, per al qual fora cap de servei d’Informàtica de la Conselleria Javier Murcia, se sol·liciten 3 anys de presó i 10 d’inhabilitació per a ocupació o càrrec públic pels delictes de prevaricació i frau a l’Administració.

Penes proporcionals

“Després de la sentència summament decebedora i indignant amb la qual es va saldar l’últim judici pel Cas Blasco, des de la Coordinadora, i en nom de totes les acusacions populars en aquesta causa, volem que es faça justícia d’una vegada per sempre, perquè les penes siguen proporcionals a la gravetat dels delictes comesos per una de les trames de corrupció més immorals que hem patit en la Comunitat Valenciana”, explica Lourdes Mirón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

Malgrat les nombroses proves presentades en el judici i de la confessió dels propis acusats, l’última sentència els va condemnar a penes que des de la Coordinadora es van qualificar de “ridícules”. Blasco, Tauroni i altres 19 dels 24 implicats en la trama corrupta van ser condemnats a tan sols 35 anys i sis mesos de presó dels 150 anys que demanava l’acusació popular. A conseqüència d’això, els principals acusats no han entrat a la presó.

Aqueixa sentència ha sigut recorreguda per la Coordinadora i la Generalitat davant el Tribunal Suprem per a revertir l’absolució de Rafael Blasco i la resta de capitostos de la trama corrupta pel delicte d’associació il·lícita o pertinença a grup criminal, i perquè es revise l’aplicació indeguda d’atenuants.

Devolució del robat

Des de la Coordinadora també sol·licitem, com hem fet des del principi del cas, que els diners i els béns que s’estan recuperant es destinen a la cooperació internacional que era el propòsit que tenien els fons que va robar la trama. Les ONGD exigeixen garanties que es continuarà investigant fins que els condemnats hagen retornat la totalitat del que van robar.

Recordem que aquest no és un cas de corrupció més. “Ha sigut una de les trames més indignes i repugnants a les quals ens hem enfrontat en els últims anys. Es van aprofitar del sofriment de milers de persones empobrides per a enriquir-se personalment. Les ONGD portem deu anys lluitant perquè es faça justícia, per a defensar la dignitat de la cooperació i per a aconseguir la devolució dels fons defraudats. Continuarem fent-ho en aquest judici”, ha afegit Mirón.

————————————————
Per a més informació o entrevistes:
Carmen Rodríguez, tel: 645 994 756 comunicacion@cvongd.org

Desplaça cap amunt