Davant l’alarmant escalada de violència en Palestina i Israel, fem una crida a la protecció de la vida, el respecte als drets humans i el dret internacional humanitari

Les ONGD demanem que les parts implicades cessen de manera immediata els atacs i que aposten per la negociació com a única solució per a posar fi al conflicte i aconseguir la pau. És urgent frenar l’escalada de violència, garantir la protecció de la vida de civils innocents i l’accés de l’ajuda humanitària

El dret internacional humanitari ha de ser respectat per totes les parts implicades. Atacar instal·lacions civils, prendre ostatges civils i tallar el subministrament de béns essencials com l’aigua constitueixen crims de guerra, d’acord amb el dret internacional.

L’ajuda humanitària ha de ser garantida, especialment a la població de Gaza que pateix una crisi crònica persistent derivada del bloqueig il·legal per terra, mar i aire al qual li ve sotmetent Israel des de 2007.

Imagen de Fady Hanona. Oxfam.

Ja són centenars les víctimes civils a Gaza, Israel i la Cisjordània ocupada, i el nombre de persones mortes i ferides ascendeix ràpidament. El cessament de la violència ha de produir-se de manera immediata per a evitar un impacte encara major en civils innocents, incloses xiquetes i xiquets. És urgent posar fre als atacs, no fer-ho només portarà a major vessament de sang i més sofriment.

Dur a terme atacs desproporcionats i atacs indiscriminats que causen la mort o fereixen a civils, prendre ostatges entre la població i tallar el subministrament de béns essencials com l’aigua constitueixen crims de guerra. Ens unim a les organitzacions de drets humans internacionals que exigeixen a les parts en el conflicte que detinguen immediatament aquest tipus d’accions.

Negociació

El secretari general de Nacions Unides, António*Guterres, ha recordat que “la violència no pot aportar una solució al conflicte i que només mitjançant la negociació que conduïsca a una solució de dos Estats podrà aconseguir-se la pau”.

Aquesta escalada militar demostra el fracàs dels líders polítics i la comunitat internacional a l’hora d’abordar el conflicte. La Coordinadora Valenciana d’ONGD, juntament amb altres organitzacions, s’ha sumat recentment al manifest pel reconeixement d’Estat Palestí i el cessament de l’ocupació, per a posar fi a la violència i avançar cap a la construcció de solucions duradores i justes, en línia amb el dret internacional i les resolucions de Nacions Unides.

Fem una crida a la comunitat internacional per a garantir que es duga a terme un procés polític més ampli que aconseguisca posar fi a l’ocupació i al bloqueig de Gaza. Un procés que aborde les qüestions relatives a l’estatus final, que inclouen l’estatus de Jerusalem, els assentaments israelians, les fronteres, la seguretat i els drets d’aigua, així com la llibertat de moviment de la població palestina i el dret al retorn de les persones en la diàspora.

Accés de l’ajuda

És imprescindible el cessament de les hostilitats, que permeta l’assistència humanitària urgent als civils palestins atrapats i indefensos en la Franja de Gaza. Nacions Unides ha alertat que es necessita desesperadament equipament mèdic, menjar, combustible i altres subministraments humanitaris, així com l’accés a personal humanitari a Gaza.

Al mateix temps, és essencial que continue el suport als projectes de cooperació internacional, essencials perquè la població palestina que viu sota el bloqueig o l’ocupació d’Israel puga accedir a serveis de salut, educació, ocupació i desenvolupament econòmic, que garanteixen les seues supervivència i els seus drets humans bàsics.

Per a això les organitzacions en la zona ja estan avaluant la situació i posant en marxa els mecanismes necessaris per a garantir l’atenció a les víctimes. Tot això de la mà de les organitzacions socials locals amb els qui treballem des de fa dècades.

Per tot això, demandem:

  • Acció humanitària urgent, incloent-hi l’establiment de corredors humanitaris per al moviment de persones i el lliurament de materials de primera necessitat.
  • Cessament immediat de l’atac a instal·lacions civils, l’alliberament d’ostatges i la restauració dels subministraments essencials a la Franja.
  • Creació d’una taula de negociacions conforme els principis del dret internacional que garantisca un alto-el-foc immediat. I que pose fi al bloqueig sobre la Franja de Gaza, en vigor durant els últims 15 anys.
  • Promoció de solucions que aborden les causes fonamentals de conflicte.
  • Mantindre els programes de cooperació internacional, molts d’ells desenvolupats per ONGD, que lluiten per la defensa dels drets humans de les persones afectades pel conflicte i el conseqüent empobriment de la població palestina. Programes que resulten essencials per a garantir la vida en els territoris palestins sota l’ocupació i el bloqueig israelià.

Mobilitzacions

Finalment, fem una anomenada a la ciutadania i organitzacions de cooperació per a participar activament en les mobilitzacions socials que s’estan convocant en diferents ciutats del nostre Estat contra la guerra d’Israel a Gaza i en defensa del diàleg per al cessament de la violència.

A València, hui dimarts 10 d’octubre està convocada una concentració que tindrà lloc en la Plaça de l’Ajuntament a les 19 h.

A Alacant, la concentració tindrà lloc el dimecres 11 d’octubre a les 19:30h en la Plaça de Bous.

, ,

Desplaça cap amunt