Castelló de la Plana acollirà este dissabte la celebració del Dia Mundial del Comerç Just que organitza la Coordinadora Valenciana d’ONGD, amb el suport de l’Ajuntament de Castelló, per a donar a conéixer el Comerç Just, així com les ofertes d’activisme i voluntariat que oferixen les organitzacions castellonenques. Tot això per a cridar l’atenció de la ciutadania sobre la necessitat de fer un consum més responsable i conscient de l’impacte laboral, social i ecològic de les nostres compres.
La festa del Comerç Just, l’Economia Social i la Cooperació tindrà lloc el dissabte 18 de maig de 17h a 21h en la Plaça Hort Sogueros, i comptarà amb les actuacions de Amazonians, El latir de mi tierra, i Bailar es vivir. A més, la jornada festiva inclourà mercats de productes de comerç just, activitats infantils i tallers dinamitzats per les organitzacions castellonenques. Totes les accions són gratuïtes i per a tots els públics.
Fem comboi
Amb esta trobada, les ONGD volen acostar a la ciutadania una altra manera de consumir, més conscient i responsable amb els drets de totes les persones i amb el medi ambient, i incidir en la importància de treballar en xarxa per a aconseguir un model de consum que reduïsca les creixents desigualtats locals i globals. Per este motiu, des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD han llançat la campanya “Hacemos piña / Fem comboi”, amb la qual conviden al teixit associatiu i empresarial valencià a unir forces per a canviar les regles del joc.
“No podem ni devem ignorar les conseqüències del model productiu i comercial actual, profundament inhumà i insostenible, així com la violència que patixen moltes persones en llocs com Ucraïna, el Sahel, Sudan i Gaza, sense el més mínim respecte als drets humans”, explica Isabel Ríos, portaveu de la Coordinadora Valenciana d’ONGD. “És imprescindible que, ara més que mai, tant les organitzacions i moviments socials com el teixit empresarial col·laborem activament en la construcció d’un món més just, sostenible i saludable, per al que el Comerç Just és una ferramenta fonamental. Junts i juntes fem pinya pel Comerç Just, agroecològic i de proximitat, i la cooperació i defensa dels drets humans”.
Castelló de la Plana, Ciutat pel Comerç Just
El 25 de març de 2021, el ple de l’Ajuntament de Castelló de la Plana va aprovar per majoria absoluta la moció per a impulsar la declaració del municipi com a Ciutat pel Comerç Just. D’esta manera el municipi es va comprometre a llarg termini a secundar i posar en marxa accions que fomenten el Comerç Just entre tots els agents de la ciutat.
En esta línia, la celebració del Dia Mundial pel Comerç Just representa una oportunitat per a visibilitzar el treball que des del Consistori s’ha vingut desenvolupant per a donar suport a este model alternatiu de consum. “Un de les fites més rellevants per a este Ajuntament ha sigut l’obtenció del segell de Ciutat pel Comerç Just, sota el qual s’emmarquen accions com la campanya ‘Fer comboi’, a la qual animem a sumar-se al teixit associatiu i empresarial castellonenc per a canviar les regles del joc”, destaca Maica Hurtado, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Castelló.
Com indica Victoria Falcó, portaveu de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, “els compromisos adquirits sobre el paper han de traduir-se en accions concretes i des de les organitzacions castellonenques convidem a l’Ajuntament al fet que continue treballant per a posar en marxa l’I Pla d’Acció per a l’impuls de la compra pública ètica i el consum de Comerç Just, per al que compten amb la nostra plena disposició a col·laborar”.
L’alternativa del Comerç Just
Davant les creixents desigualtats, els productes de Comerç Just garantixen el respecte als drets laborals i humans, salaris i condicions dignes, prohibixen l’explotació infantil, aposten per la igualtat de gènere i són produïts amb tècniques respectuoses amb la terra i l’entorn natural. El café, el cacau, el sucre, el te o la roba són els productes més significatius d’este model comercial que va nàixer en els anys 60 i hui és present en més de 70 països.
A Espanya les vendes de Comerç Just no han deixat de créixer des de l’any 2000 (el primer del qual hi ha dades). En 2022, van aconseguir una facturació de 146 milions d’euros, en la seua majoria gràcies als productes d’alimentació. El mercat de Comerç Just del nostre país es proveïx de la producció de 162 cooperatives i organitzacions de 50 països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.