Les ciutats de València, Alacant, Castelló, Port de Sagunt, Elda i Orihuela celebren des d’aquest cap de setmana i fins al 5 de juny diferents esdeveniments festius per a commemorar el Dia Mundial del Comerç Just, que se celebra aquest dissabte més de 50 països per a sensibilitzar a la població sobre la necessitat de fer un consum més responsable i donar a conéixer el comerç just. En aquest any, les celebracions posen l’accent en l’impacte positiu d’aquesta mena de comerç en la vida de milions de dones a tot el món.
Les jornades festives – que inclouran mercats de venda de productes de comerç just, activitats i tallers infantils, exposicions, exhibicions de cultura urbana i concerts– estan organitzades per 42 ONGD i entitats socials de la Comunitat Valenciana.
Canviar el model
Amb elles, les entitats volen cridar l’atenció sobre com les successives crisis que estem vivint estan disparant les desigualtats ja existents entre països i entre persones, i fan una crida a la ciutadania i a la classe política perquè donen suport a models com el del comerç just, que garanteix el respecte al medi ambient i als drets humans, socials, laborals de les persones que produeixen el que consumim.
“El comerç just garanteix la igualtat salarial i l’accés a la presa de decisions de les dones en les comunitats i les empreses productores. És un model a tindre en compte no sols a l’hora de consumir, sinó també a l’hora de canviar el nostre model productiu”.
Les celebracions arranquen a Elda i Orihuela aquest divendres i el dissabte, i seguiran a Castelló el dissabte 21 de maig (Plaça dels Horts dels Corders), en Port de Sagunt el dissabte 28 (Casal Jove), a València el diumenge 29 (Plaza de l’Ajuntament), i a Alacant el diumenge 5 de juny (Avinguda de l’Estació).
Cultura urbana
Enguany, les celebracions en les tres capitals de la Comunitat Valenciana tindran una presència important de la cultura urbana, en línia amb la campanya #YoSumo, llançada per la Coordinadora Valenciana d’ONGD per a sensibilitzar a la gent jove sobre l’impacte que té el consum desaforat en la vida de les persones i el planeta, i la necessitat d’adoptar hàbits de consum responsable.
En aqueixa línia, entre les activitats previstes destaquen els tallers de parkour i rap en valencià i les actuacions de Hijas de la Cumbia i Malparlat a Castelló; les demos de breakdance, exhibició de freestyle i el concert de MC Tanaka, a València; i les actuacions de Batucada Associació DANAE i MC Tanaka que repeteix a Alacant.
Mercat i activitats infantils
En tots els esdeveniments, hi haurà activitats i tallers infantils (contacontes, manualitats, jocs tradicionals, etc) i llocs de venda de productes de comerç just, principalment d’alimentació, moda, accessoris, artesanies i articles de decoració, tots ells amb els segells internacionals (Fairtrade, entre altres) que certifiquen que en la seua producció no s’ha utilitzat mà d’obra infantil, es pagat un preu just a les comunitats productores, s’ha respectat el medi ambient i s’ha garantit la igualtat entre dones i homes.
“Aquesta és una de les millors eines que tenim perquè totes les persones puguem gaudir dels mateixos drets i oportunitats. No podem mirar per a un altre costat i continuar ignorant que gran part del que comprem està produït per empreses del Nord en països empobrits en els quals vulneren els drets fonamentals de les persones. La *escalvitud i l’explotació laboral infantil estan molt esteses en les plantacions dels principals països productors de cacau, tots ells africans, i la indústria de la moda d’usar i tirar es basa en el treball de milions de dones en condicions lamentables, principalment a Àsia. Per això hem de prendre consciència i donar suport al comerç just”, afirma Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.
Igualtat de gènere
El manifest que es llegirà en cadascuna de les celebracions recorda que per cada 10 homes que treballen en una ocupació formal, només 6 dones estan ocupades, encara que les càrregues de treball en l’economia informal de les dones són molt majors que la dels homes. A més, quan tenen una ocupació formal, elles guanyen un 23% menys que els homes. Aquesta realitat no canviarà sola: si no hi ha compromisos ferms, es calcula que es tardaran 217 anys a aconseguir la igualtat salarial.
“El comerç just garanteix la igualtat salarial i l’accés a la presa de decisions de les dones en les comunitats i les empreses productores. És un model a tindre en compte no sols a l’hora de consumir, sinó també a l’hora de canviar el nostre model productiu”, conclou Cristina Ramón.
Més informació
Tota la informació sobre el comerç just i on pot adquirir-se en la Comunitat Valenciana, en la web https://www.cvongd.org/es/temas-clave/comercio-justo/
Consulta el Manifest del Dia Mundial del Comerç Just 2022.
Les celebracions del Dia Mundial del Comerç Just en la Comunitat Valenciana compten amb el suport de la Generalitat Valenciana, els Ajuntaments de València i Castelló, EMT València i À Punt Media.