Arranquen les celebracions del Dia Mundial del Comerç Just amb una crida a treballar en xarxa per un consum més responsable

Des d’este dissabte i al llarg del mes de maig, la Coordinadora Valenciana d’ONGD i les entitats de Comerç Just organitzen jornades festives a València, Elx, Alacant i Castelló, amb mercats de comerç just, activitats infantils, exposicions i concerts

Sota el lema “Fem comboi”, les ONGD fan una crida al teixit associatiu i empresarial per a treballar conjuntament per un model de consum que reduïsca les creixents desigualtats locals i globals

La ciutat de València serà escenari este dissabte de la primera de les celebracions del Dia Mundial del Comerç Just que organitza enguany la Coordinadora Valenciana d’ONGD novament en les tres capitals de la Comunitat i, per primera vegada, a la ciutat d’Elx. La trobada servirà per a donar a conéixer el Comerç Just, així com les ofertes d’activisme i voluntariat que oferixen les organitzacions valencianes. Tot això per a cridar l’atenció de la ciutadania sobre la necessitat de fer un consum més responsable i conscient de l’impacte laboral, social i ecològic de les nostres compres. Ho faran amb jornades festives que inclouen mercats de productes de comerç just, activitats infantils, exposicions i concerts.

La cita a València tindrà lloc en la Plaça de la Reina, on durant tota la jornada hi haurà tallers i jocs infantils, titelles, i contacontes, a més de llocs de degustació i venda de productes de Comerç Just. També comptarà amb l’actuació de la batucada Borumbaia, així com amb tallers sobre l’emergència climàtica i la sostenibilitat ambiental.

A Elx, la festa del Comerç Just se celebrarà el dissabte 11 de maig de 17h a 21h en la Plaça del Congrés Eucarístic, i hi haurà concerts de la mà de Billy Mandanga i Esther Quiles. La celebració a Alacant serà el diumenge 12 de maig de 11h a 15h en l’Avinguda de l’Estació, i comptarà amb les actuacions de Big band l’Harmonia i Sanguangos. Per part seua, a Castelló l’esdeveniment tindrà lloc el dissabte 18 de maig de 17h a 21h en la Plaça de l’Hort dels Corders, i en ella es podrà gaudir del concert en directe de Amazonians. En les tres localitats també haurà comprat de productes de comerç just, activitats infantils i tallers. Totes les accions són gratuïtes i per a tots els públics.

Fem comboi

Amb estes trobades festives, les ONGD volen acostar a la ciutadania una altra manera de consumir, més conscient i responsable amb els drets de totes les persones i amb el medi ambient, i incidir en la importància de treballar en xarxa per a aconseguir un model de consum que reduïsca les creixents desigualtats locals i globals. Per este motiu, des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD han llançat la campanya “Hacemos piña / Fem comboi”, amb la qual conviden al teixit associatiu i empresarial valencià a unir forces per a canviar les regles del joc.

“No podem ni devem ignorar les conseqüències del model productiu i comercial actual, profundament inhumà i insostenible, així com la violència que patixen moltes persones en llocs com Ucraïna, el Sahel, Sudan i Gaza, sense el més mínim respecte als drets humans”, explica Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD. “És imprescindible que, ara més que mai, tant les organitzacions i moviments socials com el teixit empresarial col·laborem activament en la construcció d’un món més just, sostenible i saludable, per al que el Comerç Just és una ferramenta fonamental. Junts i juntes fem pinya pel Comerç Just, agroecològic i de proximitat, i la cooperació i defensa dels drets humans”.

L’alternativa del Comerç Just

Davant les creixents desigualtats, els productes de Comerç Just garantixen el respecte als drets laborals i humans, salaris i condicions dignes, prohibixen l’explotació infantil, aposten per la igualtat de gènere i són produïts amb tècniques respectuoses amb la terra i l’entorn natural. El café, el cacau, el sucre, el te o la roba són els productes més significatius d’este model comercial que va nàixer en els anys 60 i hui és present en més de 70 països.

A Espanya les vendes de Comerç Just no han deixat de créixer des de l’any 2000 (el primer del qual hi ha dades). En 2022, van aconseguir una facturació de 146 milions d’euros, en la seua majoria gràcies als productes d’alimentació. El mercat de Comerç Just del nostre país es proveïx de la producció de 162 cooperatives i organitzacions de 50 països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

Desplaça cap amunt