Aprovada la proposta de dedicar el 0,7% dels pressupostos participatius de la Generalitat a cooperació internacional

Es podran dedicar dos milions d’euros més a donar suport a projectes de cooperació internacional, educació per al desenvolupament i acció humanitària.

La Coordinadora Valenciana d’ONGD agraeix el suport ciutadà a la proposta i demana a la Generalitat que accelere el compliment dels compromisos electorals per a reforçar la cooperació internacional quan més es necessita.

La primera edició dels pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana suposarà un increment de dos milions d’euros en les partides destinades a projectes internacionals per a lluitar contra la pobresa en 2022, en aprovar-se la petició de la Coordinadora Valenciana d’ONGD de dedicar el 0,7% d’aqueixos pressupostos participatius a cooperació internacional.

En línia amb la petició presentada, el 70 per cent dels nous fons es destinarà a cooperació, el 15% a acció humanitària i un altre 15 per cent a educació per al desenvolupament, per a donar suport a projectes i programes que, encara havent superat totes les valoracions de qualitat, cada any es queden sense finançament públic per falta de fons. Només enguany, es troben en aquesta situació, a l’espera de la resolució definitiva, 61 projectes i programes presentats per les ONGD valencianes per a cooperació, i tres projectes d’acció humanitària.

Destí dels fons

Aquests projectes que s’han quedat provisionalment sense finançament enguany incloïen, entre altres, actuacions per a activar serveis públics de salut afectats per la COVID-19 en països com el Perú, per a afavorir l’accés a l’alimentació a El Salvador, o per a la protecció de les persones desplaçades internes i les comunitats d’acolliment, especialment dones i xiquetes, afectades per la crisi crònica i la pandèmia a Mali.

“Necessitem més que mai donar suport a aquest tipus de projectes. Els conflictes, la crisi climàtica i els efectes de la COVID-19, han disparat les xifres de la fam a nivell mundial, amb 811 milions de persones en aqueixa situació dramàtica. El mateix ha passat amb les xifres de pobresa extrema, que es calcula que creixerà en 150 milions de persones només a conseqüència de la pandèmia. Per això, és essencial reforçar la cooperació internacional”, explica Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora.

Ciutadania solidària

Els fons també permetran finançar projectes destinats a sensibilitzar a la ciutadania i promoure processos educatius en la Comunitat Valenciana sobre les causes de la pobresa i les desigualtats, els drets humans, la pau, i per a fer front als discursos d’odi i antidrets.

“Des de la Coordinadora volem agrair a la ciutadania que ha participat en les votacions el suport a aquesta proposta de justícia. Creiem que demostra la solidaritat del nostre poble i el seu compromís amb l’erradicació de la desigualtat i la pobresa que creix a tot el món. Per això demanem al Botànic que continue avançant perquè la meta històrica de dedicar a cooperació en 2030 el 0,7% del pressupost global de la Generalitat (i no sols el 0,7% dels pressupostos participatius) siga una realitat”, afig Cristina Ramón.

Lluny dels compromisos signats

Aconseguir aqueix 0,7% en el pressupost global permetria complir amb el que estableix la Llei Valenciana de Cooperació, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Acord per la Cooperació subscrit en plena campanya electoral pel PSPV, el PP, Compromís, Ciutadans i Unides Podem, les formacions amb representació en Les Corts abans de les eleccions de 2019.

Firma Pacto Autonómico por la Cooperación 2019Per a aconseguir gradualment aqueixa obligació legal, en aquest acord s’establia el compromís de destinar el 0,40% dels pressupostos al final de la present legislatura i aconseguir el 0,70% abans de l’any 2030. Actualment la Generalitat dedica tan sols un 0,13% dels pressupostos a cooperació internacional, la qual cosa suposa una quantia de 6,9 euros per habitant de la Comunitat a l’any, menys del que costa una entrada de cinema.

, , ,

Desplaça cap amunt