Des de la Coordinadora Valenciana de ONGD hem remés per carta a la Consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, la preocupació de les ONGD per la falta d’accés universal a les vacunes i als tractaments per a fer front a la pandèmia.
Per a pal·liar aquesta situació, en la carta sol·licitem suport a la crida que hem fet als Estats, inclòs l’espanyol, perquè donen suport a la proposta d’exención de patents vinculades als medicaments i tecnologías relacionades amb la COVID-19 presentada per l’Índia i Sudáfrica i secundada per vint países en la Organización Mundial del Comerç.
Iniciativa COVAX
L’objectiu d’aquesta petició és que els països empobrits puguen accedir en igualtat de condicions que els països rics a la vacuna i els tractaments contra la pandèmia. De moment, la principal iniciativa internacional que treballa en aquest sentit és COVAX, impulsada per l’Organització Mundial de la SALUT (OMS).
En total, la iniciativa COVAX planeja distribuir 337 milions en una primera fase que començarà entre finals de febrer i principis de març. Aqueixes dosis permetran vacunar a un 3,3% de la població dels 145 països participants en la primera meitat de l’any. L’objectiu de la iniciativa és vacunar al c
”Para las naciones con ingresos más bajos, que de otro modo no podrían pagar estas vacunas, así como para algunos países con ingresos más altos que no tienen acuerdos bilaterales con los fabricantes, Covax es literalmente un salvavidas y la única forma viable de que los ciudadanos tengan acceso a las vacunas contra el COVID-19 ”
Accés i infraestructura
Europa i els Estats Units estan fent tractes amb els principals desenvolupadors de vacunes que, al seu torn, es reserven la major part de la capacitat de fabricació mundial per a complir amb aqueixos compromisos. No obstant això, alguns fabricants de medicaments han promés garantir que els països amb menys recursos també puguen tindre accés a les dosis.
És el cas de AstraZeneca, que està reservant 400 milions de dosis de la seua vacuna per a aquests països, i va explicar que vendria la seua vacuna entre 2 i 4 euros per dosis aproximadament.
No obstant això, no es tracta només del cost i la disponibilitat de vacunes i tractaments. Molts dels països més empobrits i exclosos també manquen de la infraestructura per a transportar, emmagatzemar i distribuir el material. Com a resultat de tot això, ens trobem que els països més rics poden estan en condicions de vacunar amb diverses dosis als seus ciutadans abans que la immunització es generalitze als països més pobres.
Vacunes per a Amèrica Llatina
Amèrica Llatina, el Carib i el Canadà rebran uns 280 milions de vacunes del coronavirus en 2021 a través del mecanisme COVAX. La directora de l’Organització Panamericana de la Salut ha detallat que les vacunes de Astra-Zeneca i Pfizer començaran a arribar al febrer amb altres vacunes, com les de Novavax i Johnson *and Johnson, que arribaran aproximadament a l’abril de 2021
“La nostra prioritat inicial és salvar vides, i per això el primer desplegament de vacunes ha d’anar als més vulnerables, com els nostres treballadors de la salut i els ancians, que corren més risc. Això és el correcte i intel·ligent, perquè aprofitarà les poques dosis que tenim inicialment per a aconseguir un major impacte”
El personal de les ONGD
A més d’expressar la preocupació per un accés universal a la vacunació, en la carta enviada a la consellera hem sol·licitat el seu suport perquè el personal expatriat de les ONGD que treballen als països empobrits (unes 800 persones) siguen considerades treballadors essencials i tinguen un accés prioritari a la vacunació.
“Considerem que el treball que es realitza en els países en desenvolupament ha de considerar-se essencial ja que, además, es realitza en contextos en els quals habitualment l’accés a la sanitat és limitat. En el cas concret de les vacunes per a la COVID-19 aquest accés pot ser extremadament difícil per a les i els cooperants”.
Les ONGD entenem que es podria facilitar la incorporació del personal expatriat en els plans de vacunació existents per a les ambaixades, consolats i oficines tècniques de cooperació. Igualment hauria de contemplar-se com facilitar l’accés a la vacuna, a les persones expatriades que encara estan a Espanya, així com al personal en seu que té necessitat de viatjar a terreny quan siga possible.