Després de la caiguda del règim del-Assad, 14 anys de guerra, entre 470.000 i 610.000 morts—en la seua majoria civils—12 milions de refugiats i desplaçats interns, i 17 milions de persones dependents d’ajuda humanitària per a sobreviure, Síria ha entrat en una nova fase de la seua història.
Malgrat la incertesa de la situació actual, l’esperança només pot sorgir a través del diàleg, el treball cap a la reconciliació entre totes les parts implicades i la comprensió de la profunda complexitat de Síria. Esta complexitat, derivada en gran manera de la seua riquesa en diversitat ètnica, religiosa i cultural, exigix esforços conjunts per a garantir els espais necessaris per a la convivència i la cohesió social.
Des de les entitats signants, fem una crida a la comunitat internacional, a les institucions i al teixit associatiu perquè es comprometen fermament a:
- Treballar activament per la pau i el respecte als drets humans:, amb accions concretes que contribuïsquen a la construcció d’un futur inclusiu.
- Fomentar la convivència i la creació d’espais de respecte mutu entre les diverses comunitats que conformen Síria.
- Justícia transicional i la necessitat d’un compromís de la comunitat internacional per a oferir Justícia, Reparació, Veritat i Garanties de No Repetició, ajudant la societat siriana a enfrontar un llegat de violacions massives de drets humans comeses pel règim del-Assad, l’Estat Islàmic i diversos grups rebels, documentades per organitzacions de drets humans.
- Promoure accions per a la cohesió social i un diàleg nacional que garantisca la seguretat humana, el respecte, la coexistència i els drets de totes les minories. En este sentit, la proposta desplegada des de 2014 per l’Administració Autònoma Democràtica del Nord-est de Síria és un model que pot i deu servir d’exemple.
A més, la realitat més immediata ens exigix demandar:
- Un alto-el-foc integral en tot el territori sirià, sota els auspicis de les Nacions Unides. És imprescindible detindre les intervencions militars externes i frenar les campanyes de manipulació dirigides a enfrontar a la població civil. És urgent abordar els atacs, encara en curs, de faccions armades recolzades per Turquia contra ciutats frontereres sota l’Administració Autònoma Democràtica del Nord i Est de Síria.
- Ajuda humanitària per a fer costat als desplaçats interns (segons l’ONU, des del 27 de novembre més de 250.000 persones han hagut d’abandonar les seues llars) i als refugiats que desitgen tornar al seu país. Instem els països europeus a no suspendre el processament de les sol·licituds d’asil per als sirians mentres la situació continue sent volatil.
Comunicat en anglés, castellà i català.