Des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, en col·laboració amb Caixa Popular, convoquem la III Edició dels Premis Cooperació, que tenen com a objectiu reconéixer el compromís de persones, institucions, empreses, mitjans de comunicació i moviments socials amb els drets humans i la justícia global. Els premis afigen en aquesta tercera edició al seu nom el d’Anna Escrihuela en homenatge a la companya de la ONGD La Tenda de Tot el Món i de la pròpia Coordinadora, i històrica activista valenciana en els àmbits de l’ecologisme, el comerç just i la cooperació internacional, que va faltar el mes de maig passat.
Categories
Els premis reconeixen treballs específics o trajectòries que tinguen com a motor principal el compromís amb la cooperació internacional, la defensa dels drets humans, l’erradicació de la pobresa, la igualtat de gènere i la justícia global en les següents categories:
- Persones, institucions, organitzacions o empreses de la Comunitat Valenciana compromeses
- Mitjans de comunicació, programes o seccions, professionals de la comunicació compromesos
- Premi especial al periodisme jove compromés, per a periodistes menors de 30 anys.
- Campanyes de xarxes, plataformes o moviments socials valencians compromesos
En la primera d’aquestes categories es busca reconéixer trajectòries de treball consolidat en matèria de cooperació internacional amb enfocament de drets humans, comerç just i la corresponsabilitat amb el desenvolupament global, i iniciatives específiques rellevants, innovadores amb impacte acreditat en matèries relatives a la defensa dels drets humans, l’erradicació de la pobresa global, la igualtat entre dones i homes en l’àmbit del desenvolupament, el comerç just i altres eines per a un desenvolupament sostenible global.
Respecte a les trajectòries o els treballs periodístics, l’objectiu és visibilitzar treballs en els quals s’exposen projectes i/o aspectes destacats o innovadors, relatius a la defensa dels drets humans, l’erradicació de la pobresa global, la igualtat entre dones i homes en l’àmbit del desenvolupament, el comerç just i altres eines per a un desenvolupament sostenible global. Es busquen, a més, treballs innovadors en l’acostament d’aquestes temàtiques a les seues audiències, i de qualitat, que presenten informacions equilibrades, contrastades i contextualitzades, que respecten la dignitat de totes les persones, incloguen les veus de les persones del Sud Global com a protagonistes del seu propi desenvolupament.
Quant a les campanyes, es vol reconéixer aquelles que incloguen continguts i missatges amb enfocaments basats en els drets humans, la igualtat de gènere, la sostenibilitat i la justícia global, que presenten perspectives o estratègies innovadores, i que puguen demostrar un impacte social real, pel grau de mobilització o canvi d’actituds que hagen provocat, i per la seua contribució a la generació d’una ciutadania responsable i crítica.
Bases i termini
Les candidatures podran presentar-se per les pròpies persones o entitats interessades o per terceres persones que vulguen que se’ls reconega. Les bases completes estan disponibles ací, i el termini per a presentar les candidatures finalitza el pròxim 31 d’octubre. Punxa ací per a accedir al formulari d’inscripció.
Guardonats fins ara
En la primera i en la segona edició, els premis han reconegut el treball d’ONGD com Fontilles i activistes com Alberto Guerrero; periodistes com a Pura Gómez, Yolanda Álvarez, Gonzalo Sánchez, Germán Caballero, Pilar Almenar i Lorena Tortosa; i campanyes d’organitzacions, plataformes i institucions com a Fundació Horta Sud, CEAR, Ajuntament de València, Jovesolides i CIESno.
Els premis no tenen dotació econòmica. A les entitats o persones guanyadores se’ls farà lliurament en un acte públic de trofeu i diploma, i es farà difusió de les iniciatives, treballs o trajectòries premiades. L’acte se celebrarà al voltant del 10 de desembre, dia internacional dels Drets Humans, en un lloc per confirmar.