Més d’un 47’5% de les persones contribuents seguixen sense marcar la casella 106 de fins socials en la declaració de la renda en la Comunitat Valenciana

Les entitats socials animen a marca la casella 106, un gest que no implica cap cost, en el context actual de recuperació econòmica després de la DANA

Si les persones que no marquen la X Solidària ho feren es disposaria de 32,2 milions més per a atendre els sectors de població en situació de major vulnerabilitat

En el passat exercici es van recaptar a nivell autonòmic 47,3 milions d’euros que aniran destinats a projectes socials desenvolupats per les ONG, 3,1 milions més que l’any anterior

El 48,8% de les persones contribuents de la Comunitat Valenciana (1,3 milions de persones) marquen la casella 106

Plataformes i entitats socials han animat hui a la ciutadania valenciana a marcar la casella de la casella 106 d’Activitats d’Interés Social (‘X Solidària’) en la seua declaració de la renda de 2024, en un acte de presentació que ha tingut lloc en la seu de l’ONCE a València. Amb una cridada a marcar esta casella en el context actual de recuperació econòmica després de la DANA, les entitats socials han apel·lat a unir-se a este moviment social per a destinar un 0,7% dels seus impostos a projectes socials sense cost econòmic per a elles. Per este motiu, les entitats han recordat que la DANA ha disparat la necessitat d’ajuda de milers de persones.

En esta presentació, en la qual han participat el president de la Plataforma del Tercer Sector de la Comunitat Valenciana, Luis Vañó; la vicepresidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Lourdes Mirón; i la vicepresidenta de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Eva Blasco (CEV), s’han facilitat les dades de recaptació de la Comunitat Valenciana del passat exercici. A més, la presentació ha comptat amb una taula de testimoniatges en la qual quatre persones han explicat els projectes en els quals participen i com han millorat la seua vida.

La mitat de la població

En 2024, el 48,8% de la població de la Comunitat Valenciana va realitzar este gest en presentar la seua declaració, la qual cosa suposa una rebaixa de 1’2 punts percentuals respecte a l’any anterior. Per províncies, Castelló continua mantenint el lideratge en percentatge de contribuents que van marcar la casella -amb un 51,4%-, seguit de València -amb un 49’6%- i Alacant -amb un 46’7%-.

Este percentatge representa un total de 47,3 milions d’euros recaptats, que es destinaran a projectes socials dirigits a les persones en situació de vulnerabilitat. Amb estes xifres, la Comunitat Valenciana augmenta l’assignació tributària en 3,1 milions d’euros respecte a l’exercici anterior. A través de la convocatòria de subvencions de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, que gestiona estos fons, s’han dedicat 28 milions d’euros per a finançar un total de 1.763 programes de 311 entitats en tota la Comunitat Valenciana.

Destaca, a més, que un total de 519.570 contribuents que van marcar la casella 106 (un 19,1%) van marcar tant la ‘X Solidària’ com la casella de l’Església Catòlica. Des de la campanya, s’ha insistit que aquelles persones que solament marquen la casella de l’Església Catòlica han de saber que poden marcar també la casella ‘X Solidària’ i ajudar el doble. Com ha explicat el president de la Plataforma del Tercer Sector social, Luis Vañó: “Marcant les dos caselles l’ajuda se suma, no es dividix; d’esta manera estaran aportant un 0,7% dels seus impostos a cada una d’elles, en total un 1,4%”, ha recordat. Vañó ha assenyalat la importància de realitzar este gest, que no costa res al contribuent, perquè ni pagarà més ni li retornaran menys, i ha subratllat la transcendència de la campanya enguany: “Després de la catàstrofe de la DANA, el Tercer Sector està prestant ajuda des del primer moment a milers de persones que han quedat en una situació molt precària, la qual cosa fa imprescindible continuar amb esta labor a través d’esta campanya. Per això és tan important l’acció de la ciutadania, perquè pot fer que les coses passen”.

No marquen la casella

D’altra banda, el 47’5% de les persones contribuents (1,3 milions) no marquen la casella 106. Si les persones que no marquen la X Solidària ho feren, es podrien destinar en total 32’2 milions més a atendre els sectors de població que ho necessiten. Per això, entitats socials de tota la Comunitat s’unixen en esta campanya per a cada vegada més persones marquen la X Solidària en la seua renda, enmig d’un context social i econòmic inestable en el qual els nivells de pobresa han anat en augment.

Per part seua, la vicepresidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Lourdes Mirón, ha destacat que els nivells de recaptació s’han mantingut malgrat una lleu rebaixa en la xifra de declarants que van marcar la casella: “Confiem que, a pesar que el context econòmic i social va empitjorar respecte a l’any passat pels efectes de la DANA, la ciutadania valenciana donarà una resposta a l’altura de les circumstàncies que estem travessant”.

Finalment, la vicepresidenta de Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i presidenta de CEV València, Eva Blasco, ha destacat que l’any passat els ingressos tributaris a Espanya van aconseguir una xifra històrica, ja que van fregar els 295.000 milions d’euros, amb un increment superior al 8% respecte a 2023. De tots els grans tributs, va ser l’Impost de Societats, el que paguen les empreses, el que més va créixer, amb un augment del 11,5% i una recaptació de 39.096 milions d’euros. En eixe context, les empreses valencianes van realitzar una aportació especialment destacada: 3.251 milions. Eva Blasco ha posat en valor este esforç fiscal, “que demostra que les nostres empreses no sols generen ocupació i riquesa, sinó que també són un pilar essencial en la sostenibilitat del nostre estat del benestar” i ha animat a totes les empreses de la Comunitat Valenciana al fet que marquen la X solidària. “És un gest senzill que pot transformar moltes realitats. Si totes les empreses del nostre territori la marcaren, podríem recaptar 22,8 milions d’euros addicionals destinats íntegrament a fins socials, canalitzats a través d’entitats acreditades i amb projectes transparents i eficaços”, ha assegurat.

Augmenta en dos punts la població en risc

El 29,9% de població de la Comunitat Valenciana es troba en risc de pobresa i/o exclusió social, això és més 0,3 punts percentuals que l’any anterior, la taxa AROPE (At Risk Of Poverty  and Exclusion) del qual  es va situar en el 29,6%. En altres paraules, 1.542.985 persones es troben en risc de pobresa i exclusió social. Això representa un augment de 139.061 persones en comparació amb 2022. Per part seua, a Espanya s’ha registrat en 2024 una taxa AROPE del 25,8%, 0,7 punts percentuals menys que en 2023, quan es va situar en el 26,8%. En este sentit, les entitats socials es mostren preocupades per l’augment del risc de pobresa i/o exclusió en la Comunitat Valenciana, i assenyalen que, encara que a nivell estatal es reduïx el nombre de persones que es troben en esta situació, les dades ens allunyen del compliment dels compromisos adquirits en el marc de l’Agenda 2030 de la Unió Europea, que va establir una Taxa AROPE per a Espanya del 20,1% per a 2024.

En este context, les entitats socials recorden que marcar la X Solidària és un xicotet gest que no costa res, però ajuda a milions de persones que ho necessiten i que es beneficien de la solidaritat de les persones contribuents, entre les quals destaquen persones majors, amb discapacitat, migrants o refugiades, infància i família, dones en risc d’exclusió social, persones amb problemes d’addiccions o població de zones rurals.

La campanya

La campanya ‘X Solidària’ té com a objectiu informar i sensibilitzar a les persones contribuents perquè marquen la casella 106 d’Activitats d’Interés Social en la seua declaració de la renda anual. En la Comunitat Valenciana està organitzada per la Plataforma del Tercer Sector social (constituïda per Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, l’EAPN Comunitat Valenciana, Creu Roja, Càritas Diocesana, CERMI CV i ONCE) i la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

Marcar la casella 106 d’Activitats d’Interés Social és un gest solidari que no costa res a les persones contribuents i que en fer-ho permet destinar un 0,7% dels seus impostos a programes socials que realitzen les ONG i que atenen necessitats concretes de les persones. És possible marcar la casella d’Activitats d’Interés Social encara que ja es marque la de l’Església Catòlica i destinar un 0,7% a cada una d’elles. Simultaniejant les dos caselles, l’ajuda no es dividix, se suma. #HazQuePase

Exemples d’alguns programes finançats per l’IRPF en la Comunitat Valenciana:

CERMI CV:

  • Moviment CERMI CV: defensa dels drets de les persones amb discapacitat.
  • Servici jurídic-social d’informació i orientació a persones amb discapacitat i les seues famílies.
  • Formació en tracte adequat a persones amb discapacitat.

COCEMFE CV:

  • Foment de l’Educació Inclusiva a través de les TIC
  • Gabinet multidisciplinari per a l’autonomia de les persones amb discapacitat
  • Comunicant Drets.

COCEMFE ALACANT:

  • Oficina Tècnica d’Accessibilitat (OTA).
  • Servici de Transport Adaptat.
  • Itineraris d’Inserció Laboral.

COCEMFE VALÈNCIA:

  • Per una vida independent per a persones amb gran discapacitat física i/o orgànica.
  • Connecte: Programa de promoció de l’envelliment saludable de persones majors amb discapacitat física i/o orgànica.
  • Promoció del benestar funcional i emocional per a persones amb discapacitat.

COCEMFE CASTELLÓ:

  • Vida Plena: Itineraris Individualitzats de Vida Independent.
  • Atenció sociosanitària i promoció de l’autonomia funcional, per a persones amb discapacitat.
  • Ocupació amb suport per a persones amb discapacitat.

CREU ROJA ESPANYOLA.

  • Benestar Personal i Activació Social.
  • Servici d’Intervenció i Resposta davant Emergències Socials.
  • Acompanyament socioeducatiu.

EAPN CV:

  • Igualtat de tracte i no discriminació.
  • Foment de la participació de persones en situació de pobresa i/o exclusió social.
  • Foment de la participació i oci saludable de la joventut en major situació de vulnerabilitat.

FEDERACIÓ SALUT MENTAL CV.

  • Sensibilitzant en Salut Mental.
  • Intervenció en salut mental.

JOVESOLIDES:

  • Escola de Ciutadania per a la inclusió de les persones migrants a la Comunitat Valenciana.
  • Xarxa e-Spai TIC: Assistència i formació en e-administració per a col·lectius vulnerables a la Comunitat Valenciana.
  • Generació Valors: Teleacompañamiento, TIC i cultura per a combatre la soledat en majors de la Comunitat Valenciana.

PLENA INCLUSIÓ CV.

  • Avançant en una vida en comunitat.
  • Ciutadania de ple dret.
  • Més salut, més autonomia.

PVCV.

  • El que aprenem forma part del que som.
  • Centre de Voluntariat.
  • Gabinet de Comunicació.

,

Desplaça cap amunt