Manifest Pobresa Zero 2021: Excuses Zero, la crisi no és un pretext

Des de la campanya Pobresa Zero exigim que, en aquest procés de recuperació en el qual estem immerses, no ens oblidem que els països, territoris i persones amb menys recursos són els que s’han vist afectats en major mesura per aquesta crisi.

 

Hem d’actuar com a país, perquè aquesta crisi sanitària ha posat sobre la taula les diferències socials, i la necessitat de treballar des d’un punt de vista GLOBAL i INCLUSIU posant els drets humans com prioritat.

 

Exigeix tu també la fi de la pobresa i les desigualtats per a totes les persones. Suma’t al nostre manifest en aquest enllaç.

Aquest any 2021 ha estat marcat pels esforços de recuperació de la crisi en la qual ens trobem a causa de la pandèmia. S’han fet esforços econòmics, socials i sanitaris per a tornar a la “normalitat” i tractar de recuperar-nos com a societat. I s’ha constatat la necessitat de comptar amb un estat del benestar sòlid i compromés amb les persones, i amb polítiques coherents dins i fora de les nostres fronteres per a fer front a la crisi social i sanitària que hem estat vivint.

Per això, en aquest procés de recuperació en el qual estem immerses, no hem d’oblidar-nos que aquells països, territoris i persones amb menys recursos són els que s’han vist afectats en major mesura per aquesta crisi, la qual cosa evidencia que lamentablement el respecte per la vida es mesura en funció de la capacitat econòmica. I enfront d’això hem d’actuar com a país, perquè aquesta crisi sanitària ha posat sobre la taula les diferències socials, i la necessitat de treballar des d’un punt de vista GLOBAL i INCLUSIU posant els drets humans com prioritat.

I és que, a escala mundial, hem vist com s’ha incrementat la pobresa extrema, la desigualtat, la fam, el nombre de persones desplaçades i les que busquen refugi, així com el treball infantil. Tot això en un món en el qual 11 persones moren de fam cada minut a causa de la desigualtat, la COVID-19 i el canvi climàtic.
En termes de vacunació contra la COVID-19 la desigualtat és fins i tot més pronunciada. Mentre que a la fi d’agost els països més rics tenien a dos terços de la seua població vacunats, a Àfrica, per exemple, la vacunació havia arribat només al 6% de la població. Qüestió que ha sigut denunciada repetides vegades per l’Organització Mundial de la Salut.

Tot això en un context en el qual l’evasió i elusió fiscal per part de les grans multinacionals priva als països empobrits d’almenys 100.000 milions de dòlars cada any en ingressos fiscals, diners suficients per a escolaritzar a 124 milions de xiquets i xiquetes, i evitar la mort de prop de huit milions de persones cada any.

A més, al nostre país, la taxa de risc de pobresa i/o exclusió social se situa en el 26,4% de la població i afecta a 12.495.000 persones, enfront del 25,3% de l’any anterior. És a dir, 620.000 noves persones estan en risc de pobresa o exclusió social. I en la Comunitat Valenciana les dades són especialment preocupants amb un 29,3% de persones en risc de pobresa i/o exclusió, i un 13,4% en situació de pobresa severa.

Les nostres demandes

  • Per tot això; i davant aquesta situació de crisi complexa que vivim, ens dirigim als governs locals, autonòmic, estatal i a la UE, perquè avancen en polítiques concretes i per a això DEMANDEM
  • El compliment per part d’Espanya i la Unió Europea dels compromisos establits en l’Agenda 2030 i els ODS, així com en el Pilar Europeu de Drets Socials i la Carta Social Europea Revisada en 1996.
  • Un model polític, social i econòmic que garantisca els Drets Humans de totes les persones, que modifique les causes estructurals de la pobresa i desigualtat. Un model amb una fiscalitat global redistributiva que elimine els paradisos fiscals, establisca una tributació mínima global per a les empreses de, almenys, el 25%, i faça un repartiment més equitatiu amb els països empobrits.
  • El respecte dels convenis sobre drets laborals de l’OIT, els convenis internacionals sobre drets humans i mediambientals, especialment als països empobrits en els quals la impunitat és creixent. I un impuls definitiu per a l’aprovació del Tractat Vinculant per a Empreses Transnacionals en matèria de Drets Humans, que es negocia en l’ONU des de fa set anys.
  • Polítiques econòmiques i mediambientals urgents que porten a articular un nou model de producció i consum sostenible, a la transició cap a una economia ecològica, amb treball digne i justícia social, i a la reducció a zero de les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle per a 2040 en tota la UE perquè no hi ha Planeta B.
  • Que es garantisca el dret a la salut universal i en aqueixa línia demandem la liberalització de les patents dels tractaments i vacunes contra la COVID-19.

Demandes per a Espanya y la Generalitat

  • Que s’active l’Estratègia Nacional de Prevenció i Lluita contra la Pobresa per a afrontar l’elevada taxa de persones en risc de pobresa o exclusió a Espanya i la C.Valenciana. I que es milloren mesures com l’Ingrés Mínim Vital, per a situar-lo per damunt del llindar de pobresa, millorant la seua cobertura, i tramitació amb complementarietat amb la Renda Valenciana d’Inclusió.
  • Que es garantisca que els fons de reconstrucció Next Generation arriben als qui més ho necessiten. Exigim a la Unió Europea i als governs màxima transparència en la gestió dels 750.000 milions en subvencions i crèdits, i que els fons es distribuïsquen de manera equitativa.
  • En la nostra Comunitat demandem la millora de la gestió de les polítiques públiques socials i de cooperació internacional, i que s’incrementen els fons destinats a elles. És el moment que el Govern de coalició, faça valdre el compromís d’aconseguir al final de legislatura el 0,4% de recursos destinats a cooperació.

Demandes per al respecte dels drets humans

  • Que es garantisquen els drets humans de tota la població, incloent inversions i polítiques per a garantir la lliure circulació de persones, i el dret d’asil i refugi, la qual cosa inclou el tancament definitiu dels Centres d’Internament de Extrangers, la fi de les deportacions en calenta, la resolució amb garanties de les sol·licituds d’asil i la marxa arrere en les polítiques d’externalització de fronteres de la Unió Europea que posen en mans d’estats fallits el rescat de milers de persones.
  • Demanem polítiques que facen front als discursos d’odi, el masclisme, el racisme, la xenofòbia, la aporofòbia i la LGTBIfobia, i tot tipus de violència i discriminacions que s’han incrementat en els últims anys de manera perillosa.
  •  Que el Govern complisca els seus compromisos i revertisca les mesures contemplades en les reformes laborals i de les pensions que dificulten el treball i salari decents i les pensions dignes.
  • Que les Administracions Públiques afavorisquen i impulsen la participació ciutadana i la democràcia participativa, així com el desenvolupament d’alternatives econòmiques i socials, el consum responsable, el comerç just; i l’impuls d’empreses de l’economia social i solidària, incloses les finances ètiques.

PER UNA VIDA DIGNA I AMB SALUT PER A TOTES I PER UN MEDI AMBIENT PROTEGIT. PER LA JUSTÍCIA I PER LA IGUALTAT PER A RECONSTRUIR EL MUNDO A TRAVÉS DELS DRETS HUMANS I LA SOLIDARITAT.

MOBILITZA’T!!!!

Suma’t al manifest en aquest enllaç

EXCUSES ZERO!
POBRESA ZERO

, , , ,

Desplaça cap amunt