MANIFEST:
L’Estat espanyol té un problema amb el racisme, reforçat per una falta de reconeixement que impedix afrontar-lo íntegrament. Un racisme que va més enllà de la seua expressió social i s’agreuja quan prové d’administracions i institucions que haurien de vetlar per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania.
Un racisme que és estructural i es manifesta en tots els espais de la vida. D’esta manera, determina la divisió del treball, l’accés a vivenda, educació i sanitat; establix barreres administratives en l’accés a empadronament o a la documentació de persones en situació administrativa irregular; priva de llibertat en els anomenats Centres d’Internaments d’Estrangers i apareix en les actuacions quotidianes de les Forces i Cossos de Seguretat (FCS).
En el Dia Internacional Contra la Discriminació Racial, els col·lectius i organitzacions firmants d’este manifest volem posar el focus en esta última manifestació del racisme institucionalitzat: els controls policials motivats per criteris racials o ètnics. Un problema endèmic, que és sistemàticament negat en l’Estat espanyol.
Portem anys denunciant no sols l’existència d’esta pràctica policial racista, sinó les seues conseqüències en les persones migrants i racialitzades o pertanyents a grups ètnics històricament oprimits que les patixen diàriament. Una pràctica que ha demostrat ser ineficaç en la lluita contra la delinqüència o altres il·lícits i a més retalla la confiança dels grups afectats en les institucions. Una pràctica, en definitiva, que afecta la seua salut física i emocional, limita llibertats i els seus drets humans, però que també impacta en tota la societat, que veu com una part important de les seues veïnes i veïns són diàriament criminalitzats i estigmatitzats.
Per això, les organitzacions firmants sol·licitem la implementació i posada en marxa de les següents mesures, a fi d’erradicar estes pràctiques policials racistes:
- Reconéixer de manera clara i explícita el racisme i les seues múltiples manifestacions, com ho són l’antigitanisme o la islamofòbia estructural i institucional per part d’Administracions públiques, autoritats polítiques i FCS. En particular, de l’existència de perfilació racial i ètnica en parades i identificacions policials.
- Prohibir per llei orgànica de manera clara l’ús de perfils racials en labors de parada, i identificació, establint un marc legal que definisca esta pràctica i l’assenyale com a forma de discriminació racial i, al mateix temps, obligue a motivar l’actuació policial amb evidències i informacions objectives.
- Implementar els anomenats “formularis d’identificació” en totes les FCS: una ferramenta de registre de les actuacions de parada i identificació que arreplega, entre altres, la justificació i motivació de l’actuació, el resultat de la mateixa i l’aparença ètnic-racial de la persona afectada, la qual, a més, rep un justificant de l’actuació policial patida i de la informació per a interposar queixes en cas de no estar conforme amb l’actuació.
- Estos formularis hauran de dissenyar-se comptant amb organitzacions de la societat civil especialitzades en la matèria, principalment grups afectats. Esta participació també ha de donar-se en la fase de supervisió dels resultats sistematitzats obtinguts, així com en la revisió de la legislació, protocols, ordes, instruccions i circulars, així com en la pràctica en general que afecta esta població.
- Finalment, crear un mecanisme extern, públic i independent competent, que supervise, avalue i sancione actuacions policials que vulneren drets humans.
Entenem que només amb mesures i actuacions concretes, i no amb meres apel·lacions a la no discriminació, és possible posar fi a pràctiques que afecten les vides quotidianes d’una part important de la nostra societat. Ara, quan es tramita l’última modificació de la EL 4/2015, de 30 de març, de Protecció de la Seguretat Ciutadana (denominada Llei Mordassa) és el moment d’actuar. #ParadElRacismo
Suma’t al comunicat i les mobilitzacions.