L’exposició “Empoderades. Dones del Comerç Just”, que es va inaugurar el dissabte 28 de maig en el Casal Jove del Port, dins de la celebració pel Dia Mundial del Comerç Just, segueix el seu camí en diferents espais de Sagunt per a poder ser visitada pel major nombre possible de persones. En ella s’aborda la desigualtat de gènere a nivell mundial, i com les organitzacions de Comerç Just treballen per a combatre-la i empoderar a les dones.
Després del seu pas pel Casal Jove del Port i el Casal Jove de Sagunt, ha iniciat després de l’estiu un nou recorregut que va començar al setembre en l’IES Camp de Morvedre i posteriorment a l’Escola Oficial d’Idiomes, i que ara fa parada en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt del 17 al 29 d’octubre, on pot visitar-se en horari de dilluns a dissabte de 9.00 a 21:00h. La comunitat educativa de l’IES Clot del Moro també podrà gaudir-la del 23 de novembre al 2 de desembre, on a més es realitzaran activitats pel Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones (25 de novembre).
Nicaragua, India i el Marroc
L’exposició inclou fotografies i testimoniatges de treballadores de cooperatives que es dediquen a la producció de café a Nicaragua, de roba a l’Índia i d’oli de argà al Marroc. Compte com el Comerç Just afavoreix l’apoderament de les dones i la igualtat de gènere: “Ja no soc la dona que estava a casa cuidant de la família. M’han obert una porta perquè jo mateixa puga tirar avant”, diu des de la seua finca de café l’agricultora nicaragüenca Johana Montenegro.
Des del Marroc, Amina Ait Taleb, presidenta d’una de les cooperatives productores d’oli de argà, explica “Hem aconseguit trencar el mite que una dona per si sola no té els mitjans per a tirar avant amb èxit”. A l’Índia, des del taller de confecció de la seua cooperativa, Guddiva Yadav compte “Soc la primera dona de la meua família que treballa, em sent orgullosa d’això i a més soc un exemple per a la generació més jove”.
El Comerç Just contribueix a l’apoderament de les dones i a trencar la bretxa de gènere i els rols socials a través de diverses mesures que totes les seues organitzacions han de complir: afavoreix l’ocupació de les dones, garanteix ingressos dignes, estables i igualitaris, i fomenta la seua presència en els òrgans directius.
Préstec gratuït
L’exposició “Empoderades. Dones del Comerç Just”, que compta amb la col·laboració de l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Sagunt i de la Coordinadora Estatal de Comerç Just, està disponible per a préstec gratuït en diferents entitats i espais públics i privats de la comarca. Si alguna està interessada cal contactar amb La Tenda de Tot el Món en el telèfon 962679026 o a través de correo@la-tenda.org.
L’associació la-tenda també ofereix la possibilitat de realitzar alguna activitat de sensibilització associada, com a visites guiades, tallers i xarrades, o degustacions dirigides de productes de Comerç Just.
+ info en:
www.la-tenda.org, www.comerciojusto.org
Contacte: Susana Torada Mañez, 600873331