Les ONGD valencianes trenquem amb els mites de la cooperació

La campanya #CooperarMejor té com a objetiu que la ciutadania conega el treball de les ONGD, i s’involucre per a acabar amb la pobresa i la desigualtat en el món.

La Coordinadora Valenciana de’ONGD aconsegueix la xifra històrica de 101 entitats sòcies

CooperarMejor2021_medicinas

La Coordinadora Valenciana d’ONGD, composta per més d’un centenar d’organitzacions de la Comunitat Valenciana, ha llançat hui la campanya #CooperarMejor per a trencar, amb molt d’humor, amb els mites entorn de la cooperació al desenvolupament. Per a això, han presentat a Philanthrooper, un jove carregat de bones intencions, energia i ganes d’ajudar, però amb una mentalitat assistencialista que necessita canviar.

Philantrooper és un nord-americà idealista que arriba a la Comunitat Valenciana perquè considera que “el sud d’Europa” necessita ajuda. Passeja per l’horta valenciana plantant carlotes, visita col·legis per a entregar enciclopèdies dels anys 80, i vol donar en centres de salut medicines caducades perquè, assegura, “més ben caducades que no medicines”. Tot això ho mostra en vídeos i fotos selfie que formen part de la web cooperamejor.org i que poden veure’s aquests dies en les xarxes socials de les ONGD valencianes.

La campanya explica que, enfront de situacions de risc o urgència, les persones donen o col·laboren en aqueix moment puntual per a ajudar a solucionar aqueix problema concret. No obstant això, malgrat la necessitat d’aqueixes actuacions puntuals, aquests gestos solidaris no solucionen els vertaders problemes a llarg termini. Com ha assenyalat Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora, “l’assistència puntual no acabarà amb la pobresa i la desigualtat en el món, però la cooperació sí”. Això es tradueix a impulsar canvis profunds i donar un suport continu a projectes sostenibles en el temps.

Com participar

D’aquesta manera, a través de la campanya #CooperarMejor es busca oferir a la ciutadania valenciana diferents idees per a participar en la cooperació i col·laborar amb les ONGD: com fer voluntariat, com orientar-se quan volen associar-se o donar, i com variar hàbits del dia a dia que contribueixen a acabar amb la pobresa i la desigualtat.

En la web la campanya trenca, a més, amb algunes idees arrelades sobre les accions tradicionalment associades a la cooperació, com donar llibres vells o repartir llapis de colors. “Aquestes accions poden ser necessàries en uns certs contextos, però són només una tireta davant la desigualtat en l’accés a drets bàsics com l’educació, la salut, o el treball digne”, explica Cristina Ramón.

Fotografia de la cooperació valenciana

La Coordinadora Valenciana d’ONGD ha arrancat la campanya #CooperarMejor en un moment en què aconsegueix la xifra històrica de 101 entitats sòcies. Així es va ratificar en l’Assemblea General celebrada aquest dissabte 24 d’abril, en la qual es va recordar que són “moltes més” les organitzacions integrades ja que, al costat d’aquest centenar d’ONGD, “multitud de comunitats, organitzacions, col·lectius, entitats, institucions i persones, des de contextos d’exclusió i desigualtat als països amb els quals cooperem, formen part de la nostra xarxa global”.

On treballen aquestes organitzacions? Segons l’enquesta llançada per la Coordinadora Valenciana d’ONGD a les seues entitats sòcies, un 41,53% de les ONGD membre cooperen a Centreamèrica, sent Guatemala i El Salvador els països amb major presència d’organitzacions del Sector Social. Li segueixen Amèrica del Sud (32,58%), Carib (23,12%) i la població palestina (19,35%).

En què treballem

Per sectors, destaca que un 95,1% de les entitats sòcies treballen pels drets de les dones, la qual cosa reafirma el compromís per la igualtat de gènere del Tercer Sector valencià. A més, s’observa una forta presència en la lluita per l’accés a drets bàsics com la salut, l’estabilitat econòmica o la pau (sector en el qual treballa el 93,5% de les organitzacions) i en l’educació i sensibilització de la ciutadania per a aconseguir una societat més solidària i compromesa (àmbit on es compta amb la presència d’un 87% de les entitats).

Per a completar la fotografia de la cooperació valenciana, destaquen les últimes dades del “Informe sobre l’Ajuda Oficial per al Desenvolupament autonòmica. Dades d’execució 2018 – 2019”, elaborat per la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques d’ONGD, els quals situen a la Generalitat Valenciana com la quarta a nivell estatal en inversió per càpita en cooperació internacional; molt menys del que costa una entrada de cinema -a penes 6,19 euros per persona i any- és el que va dedicar a cooperació internacional la Generalitat Valenciana en 2019.

Per la igualtat i la justícia global

Com ha remarcat Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana de *ONGD, “el treball de la cooperació valenciana és indispensable per a aconseguir la igualtat i justícia global, i gràcies a #*CooperarMejor tenim l’oportunitat de deixar arrere totes aqueixes idees erròniament vinculades a la cooperació per a donar pas a noves maneres d’ajudar dirigides a totes aqueixes persones que, com el *Philanthrooper, estan carregades de bones intencions”.

Enllaç al material audiovisual de la campanya.

Web: cooperarmejor.org/

Per a més informació i entrevistes:
Carmen Rodríguez: 645 994 756 / comunicacion@cvongd.org
Elena Belenguer: 670 735 971 / elena.belenguer@cvongd.org

*Comptem amb portaveus per a la campanya entre els quals s’inclouen els testimoniatges de persones cooperants i voluntàries d’ONGD de la Comunitat Valenciana.

, , ,

Desplaça cap amunt