Les ONGD valencianes exigixen al Partit Popular no obrir la porta a mesures racistes i excloents

D’acceptar-se les esmenes presentades al projecte de pressupost per a l’any 2025 del govern autonòmic, la retallada en cooperació internacional seria el més elevat dels últims 10 anys

Les organitzacions denuncien el caràcter inhumà i il·legal d’algunes mesures, com les vinculades amb el control dels fluxos migratoris o amb la inclusió de les empreses com a beneficiàries de fons destinats a cooperació

València, 14 de maig de 2025.- La Coordinadora Valenciana de ONGD -composta per 108 organitzacions- denuncia el caràcter racista, excloent i inhumà que pot adquirir el pressupost de la Generalitat Valenciana per a l’any 2025 d’acceptar-se les esmenes proposades per l’extrema dreta. Per això, demana una vegada més al Partit Popular, com a partit de govern, que no òbriga la porta a postulats que van en contra dels drets humans i dels principis de la societat valenciana, una ciutadania que ha demostrat amb escreix la seua solidaritat en múltiples ocasions.

“Si ho fa, estarà alimentant polítiques que suposaran un retrocés en la lluita contra qüestions tan greus com la pobresa, les desigualtats, la violència masclista i l’emergència climàtica, entre moltes altres crisis globals”, advertix Enrique Asensi, president de la Coordinadora Valenciana de ONGD. Amb això es referix a totes aquelles propostes amb un enfocament clarament racista i xenòfob, vinculant les polítiques públiques de cooperació internacional i acció humanitària amb el control dels fluxos migratoris.

Enfront d’això, les ONGD valencianes recorden que acollir a les persones que fugen de conflictes i persecució és una obligació legal de tots els països, i la mobilitat de les persones a la recerca d’una vida millor, fugint de la pobresa, és un dret. Com apunta Asensi, “totes les persones tenim dret a una oportunitat per a nosaltres i les nostres famílies, i hem de tractar als qui busquen millorar la seua vida a Espanya igual que ens agradaria que tractaren als nostres jóvens que han d’anar-se del nostre país per a buscar oportunitats laborals dignes”.

La major retallada en 10 anys

A nivell de quanties, la retallada proposada a les polítiques públiques de cooperació suposa un 30% respecte a l’any anterior, això són, 22 milions que deixaran d’invertir-se a fer costat a les persones que viuen en crisis permanents de pobresa, conflictes i catàstrofes. Com destaca Asensi, “este suposaria la major retallada en els fons destinats a cooperació dels últims 10 anys i el progressiu desmantellament d’un  sector ja de per si mateix minvat, que no ha dubtat a aportar tots els seus coneixements i recursos en la resposta a la DANA, incloent-hi la inversió de més de 150 milions d’euros de recursos propis a atendre les persones afectades”.

Cal recordar que el pressupost actual destinat a cooperació internacional representa únicament el 0,2% sobre el pressupost total de la Generalitat Valenciana, un percentatge lluny dels compromisos adquirits pel Partit Popular en el període electoral. Així ho van arreplegar en el seu programa electoral, amb deu mesures concretes de suport a la cooperació, i en la firma de l’Acord per la Cooperació Internacional, que van firmar tots els partits polítics -a excepció de Vox- i en el qual es comprometien a acabar la legislatura en 2027 amb una inversió del 0,4%, de manera que s’avance en el camí cap al 0,7%, com a figura en la legislació valenciana i estatal.

Això no és cooperació

Les entitats valencianes denuncien també la il·legalitat d’aquelles esmenes vinculades amb la inclusió de les empreses com a beneficiàries dels fons per a cooperació. D’acord amb la Llei Valenciana de Cooperació, els qui poden rebre subvencions de cooperació internacional per al desenrotllament necessàriament han de mancar d’ànim de lucre, per la qual cosa l’acceptació d’estes propostes suposaria incórrer en una il·legalitat en benefici de la privatització de la lluita contra la pobresa i la defensa dels drets de les persones.

A més, posen el focus també en aquelles propostes per a desviar fons cap a ajudes a altres col·lectius dins del territori valencià, lluny dels països empobrits on actuen les ONG de cooperació internacional i acció humanitària. Com apunta Enrique Asensi, president de la Coordinadora Valenciana de ONGD, “això no fa més que contribuir al desmantellament de la cooperació com a política pública i a la desarticulació d’un sector clau en la millora de les condicions de vida de milers de persones en tot el planeta”.

,

Desplaça cap amunt