La Coordinadora Valenciana de ONGD reunirà dilluns que ve 20 de febrer a València a activistes locals i internacionals de diferents moviments socials -juvenil, mediambiental, feminista-, organitzacions de persones migrants i entitats que treballen per l’Economia del Bé Comú per a debatre com treballar conjuntament per a impulsar la defensa dels drets humans i la justícia social i ambiental enfront dels reptes globals i comuns als quals ens enfrontem.
El fòrum Connectant drets. Lluites col·lectives i cooperació internacional en el Antropoceno – que se celebrarà en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània- pretén visibilitzar les alternatives que ja s’estan treballant des de la ciutadania que participa en aquests moviments per a fer front a la creixent desigualtat; la falta d’oportunitats de joves, migrants i altres col·lectius; la persistència de la discriminació i les violències contra les dones; i l’amenaça del canvi climàtic, entre altres qüestions.
“Els científics parlen ja del Antropoceno com una era en la qual la humanitat ha transformat tant el nostre entorn que ens està portant a una crisi com a civilització. Es parla molt dels riscos i les amenaces, que són reals i que les estem veient i vivint, però des de la ciutadania organitzada estem impulsant moltes solucions concretes en diferents punts del planeta, solucions connectades, viables i efectives basades en la justícia i la igualtat, no en els beneficis d’uns pocs. Això e el que posarem en comú”, explica Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana de ONGD.
El fòrum -que se celebrarà el 20 de febrer a partir de les 17.30 h en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València- s’obrirà amb la intervenció de la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, Toñi, Serna, i el professor del Departament d’Anàlisi Econòmica de la Universitat d’Alacant Carlos Gómez Gil, i continuarà amb un debat en el qual participaran Sara Santoclides Lozano, de Talent per al Futur; Rubén Ferrer Gómez, de Fridays For Future–Joventut pel Clima; Silvana Carrera, de Regularización Ya!; Daniel Martínez Rubio, de Ecollaures; i Salomé Carvajal-Ruíz, de la Colectiva Resistencia Migrante Disidente.
En el pla internacional, comptarem amb les veus de Janaina Strontzake, del Movimento dos Trabalhadores Sem Terra, i Nelsa Fabian Nespolo, pel banc comunitari Justa Barata (el Brasil); Khadija Ainani, de la Association Marocaine dones Droits Humains (el Marroc); Aracelly Peña Serrano, de Jóvenes hacia la Solidaridad y el Desarrollo (Colòmbia); i Larissa Margarita Villacorta Álvarez, de l’organització feminista Las Dignas (El Salvador).
“Davant aquesta crisi de sistema, les organitzacions de cooperació internacional, la resta de moviments socials i totes les persones que vulguen unir-se a nosaltres, no ens rendirem ni resignar-nos. Ens mantindrem ferms en la nostra defensa dels drets humans, la solidaritat i la cooperació internacional. Portem en el nostre ADN la lluita contra la pobresa i la desigualtat i en favor del bé comú, i creiem que la unitat de tots els moviments socials és clau per a avançar en aquest camí”, afig Cristina Ramón.