La campanya Pobresa Zero exigirà en tota la Comunitat #ExcusesZero front a la desigualtat

ONGD, entitats socials, sindicats, universitats, escoles i mercats promouen més d’una vintena d’actes reivindicatius durant els pròxims 10 dies amb motiu del del Dia Mundial Contra la Pobresa

Durant els últims 30 anys la pobresa al món havia descendit però està augmentant de nou a conseqüència de la pandèmia

Activistes, ciutadania i rostres coneguts de la cultura com Rosa Montero, María Juan i Màxim Horta reivindiquen en un vídeo que no valen més excuses i exigeixen mesures als decisors polítics per a eradicar la pobresa

Més d’una vintena d’activitats en tota la Comunitat Valenciana exigiran #ExcusesZero front a la pobresa des de hui fins al 17 d’octubre, Dia Mundial contra la Pobresa. Les accions tenen lloc en el marc de la campanya Pobresa Zero, una iniciativa anual que aglutina a més de 180 ONGD, entitats socials, sindicats i universitats i que enguany assenyala als decisors polítics per a exigir-los que prenguen mesures immediatament que acaben amb la desigualtat global.

La campanya centra el focus en aquesta edició en el canvi de tendència de la pobresa, que després de 30 anys descendint a poc a poc gràcies a un gran esforç internacional, ha tornat a créixer des d’inici de la pandèmia invertint la tendència de manera molt preocupant. Sota el lema “La crisi no és un pretext. Exigeix la fi de la pobresa i la desigualtat per a totes les persones”, la campanya remarca l’emergència de les mesures, el caràcter internacional de la pobresa i la necessitat d’actuar més enllà de l’ambit nacional o local. La pàgina web www.pobresazero.org recull adhesions de la ciutadania i de tota mena d’entitats al manifest d’aquesta edició.

Xarrades en escoles, accions reivindicatives en mercats municipals, debats en línia, performances i concentracions al carrer tindran lloc la setmana vinent en tot el territori de la Comunitat Valenciana. La campanya culminarà el cap de setmana del 15 al 17 d’octubre amb concentracions a Alacant (dia 15 d’octubre a les 18h en Plaza de los Luceros amb Avinguda Federico Soto); a Castelló (dia 16 d’39;octubre a les 12h en la Plaça de les Aules); a València (dia 16 d’octubre a les 18h en la Plaça de l’Ajuntament) i a Elx (dia 16 d’octubre a les 18h en la Plaça de l’Ajuntament).

Pobresa global, nacional i local: Excuses Zero

La pàgina web de Pobresa Zero ha habilitat un repositori amb els últims informes que radiografíen la pobresa mundial i que justifiquen la urgència de prendre mesures contra la desigualtat. En el marc mundial, el nombre de persones que viuen en condicions pròximes a la fam s’ha multiplicat per sis des del començament de la pandèmia. El 40% de les persones que estan en situació de pobresa viuen en zones afectades per la violència o els conflictes. El canvi climàtic portarà a la pobresa a entre 68 milions i 135 milions de persones abans que acabe aquesta dècada i, mentrestant, els països rics han reduït en un 35% l’Ajuda Oficial al Desenvolupament per als països empobrits.

En el marc nacional 1 de cada 4 persones està risc de pobresa o exclusió social. Quasi la meitat de les llars monoparentals estan en risc de pobresa o exclusió i 8 de cada 10 estan encapçalats per dones. En el marc autonòmic, 519.000 persones viuen en llars amb ingressos per davall dels 500 euros al mes. I 350.000 persones, la majoria dones, reben una pensió que les situa per davall del llindar de la pobresa.

Més de 50 suports ciutadans exigeixen accions immediates en un vídeo

Així, per a manifestar la unió ciutadana enfront de la pobresa, el vídeo de campanya en 2021 compta amb més de mig centenar de col·laboracions i testimonis d’activistes nacionals i internacionals pels drets humans així com ciutadan i ciutadanes que els donen suport.

El dret universal a la salut, la vida lliure de violències, el dret a l’aigua potable, a l’educació de qualitat, a les condicions de treball dignes, el reconeixement dels drets del treball de llar i cures o el dret a un habitatge digne i a poder costejar els subministraments bàsics són algunes de les reivindicacions principals del vídeo. Entre els activistes que els sustenten, es troben Aminata Soucko, activista per a la prevenció de la mutilació genital femenina, Georgiana Oprea, agent de salut comunitària, Hortense Sombie, activista a Burkina Faso, Marcela Bahamón, activista pels drets de les treballadores de llar i cura, Luis Alberto Bardales Vásquez, del Sindicat de Treballadors de la Medicina, Hospitals i Similars d’Hondures o Maria Adelantado, activista pels drets humans.

Entre les/els activistes es troben també persones conegudes de l’àmbit de la cultura com l’escriptora Rosa Montero; la fiscal Susana Gisbert; el cantant Andreu Valor; la periodista i esportista Andrea Segura; Cristina Durán, autora de còmic i Premi Nacional del Còmic; les actrius Pepa Cases, Iris Lezcano i María Juan, les periodistes Patricia Horrillo i Ana I. Bernal Triviño o el periodista Màxim Huerta.

, , ,

Desplaça cap amunt