InteRed llança recursos educatius per a frenar la desinformació i els discursos de l’odi

Els discursos d’odi i negacionistes no són fenòmens nous. Durant tota la nostra història han aparegut discursos d’aquest tipus davant contextos de crisi social relacionada amb guerres, crisis econòmiques, pandèmies… A més, han estat, i estan, relacionats amb l’expansió de l’autoritarisme, el militarisme, el racisme o l’extremisme religiós. No obstant això, ara ens trobem amb què tenen major difusió, en part, per l’existència d’internet i les xarxes socials, però també, per la seua legitimitat pública, donada la seua presència en àmbits parlamentaris i mediàtics.

Davant aquesta situació, és necessari dotar-nos de nous marcs per a desmuntar i frenar l’avanç d’aquesta mena de missatges, perjudicials per a qualsevol societat que aspire a ser justa i igualitària i a garantir els drets humans de les persones sense discriminació de cap mena.

Amb l’objectiu de facilitar eines i recursos a professionals de l’educació perquè puguen treballar aquests temes amb la joventut hem creat aquests dos recursos amb el suport financer de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID): una exposició virtual i ludificada dirigida a les persones joves i una guia didàctica per a educadores i educadors. Considerem fonamental que la joventut prenga consciència de les realitats i complexitats del seu entorn, perquè no reproduïsquen discursos d’odi i negacionistes, i perquè s’animen a actuar enfront de les discriminacions i injustícies socials. Tractem de fer costat a educadores i educadors en la promoció del pensament crític entre la joventut, i proposem que conviden a l’anomenada “generació z”, a passar a l’acció des de l’activisme.

Al mateix temps, hem pretés aportar eines útils que ens permeten confrontar en la nostra quotidianitat, els discursos d’odi i els arguments negacionistes, que en moltes ocasions generen conflicte en el nostre entorn i bloquegen les nostres accions pedagògiques.

L’exposició en línia i interactiva “No Ho Negues”:

La Expo “No ho Negues” és una exposició virtual i ludificada que realitza un recorregut interactiu mostrant als i les joves continguts relacionats amb la desinformació, els discursos d’odi i els discursos negacionistes. Es compon de 5 blocs, un introductori, seguit per tres blocs temàtics: discursos negacionistes de les violències de gènere, del canvi climàtic, i del COVID-19; tanca un bloc de conclusions que dona eines per a detectar i lluitar contra la desinformació i els discursos negacionistes. Els continguts es presenten a través de vídeos, realitzats amb joves actrius i actors de l’Escola d’Art Dramàtic de València, d’il·lustracions, vinyetes i de jocs interactius. Cada part de l’exposició permet a les persones que la recorren anar acumulant punts, la qual cosa ens motiva per a visitar tots els seus racons i no perdre’ns res.

La guia didàctica:

La “Guia didàctica: Pensament crític i prevenció de discursos negacionistes entre la joventut”, en castellà, basc i català, està pensada perquè siga utilitzada per educadores i educadors de manera que els siga útil en el seu treball quotidià. Es concep com un suport en el disseny de sessions específiques per a treballar temàtiques com les violències masclistes o el canvi climàtic, així com per a analitzar l’origen i funcionament dels discursos negacionistes i els discursos d’odi. Però també, resulta un recurs indispensable per a trobar arguments que ens permeten confrontar els discursos negacionistes que ens trobem a les aules o grups de joves, i que en moltes ocasions busquen la confrontació, bloquejant nombrosos continguts. En la guia trobarem: claus per a arribar a la gent jove, deixant arrere el adultismo; reflexions sobre els límits a la llibertat d’expressió; senyals per a reconéixer discursos d’odi i negacionistes, així com desinformació i faules; arguments per a desmuntar aquests discursos; i moltes activitats i dinàmiques per a treballar sobre els discursos negacionistes, i per a desenvolupar el pensament crític.

Aquests recursos complementen el treball que durant anys la ONGD InteRed ve desenvolupant en el marc de la prevenció de les violències masclistes, del ecofeminismo, de la pedagogia de les cures i de l’educació transformadora, amb propostes educatives tan importants com: “Joves Actuant amb Cures. Guia per a la mobilització de joves”, “Guia per a la mobilització social”, “Sal a la vida”, l’exposició, guia didàctica i materials de la campanya Toca Igualtat, i una infinitat de recursos que promouen l’Educació per al Desenvolupament i la Ciutadania Global.

, , ,

Desplaça cap amunt