Huit reptes de la cooperació valenciana per a 2021… un any que només pot ser millor

Portar el focus d’atenció de la recuperació a la reducció de la pobresa global, millorar la qualitat de les polítiques públiques de cooperació internacional i continuar visibilitzant el treball solidari en defensa dels drets humans, entre els propòsits que ens fem des de la Coordinadora per a aquest nou any.

Imagen Foro para la Coopración que quere,mos - Retos

Al cap d’un any dur i dramàtic en molts sentits i per a moltes persones, des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD ens plantegem en 2021 huit reptes essencials per a atallar la pobresa global, protegir els drets humans a tot el món i reforçar la cooperació internacional. Perquè si alguna cosa tenim clar a hores d’ara, després del que hem viscut, és que posar fre a la creixent desigualtat i impulsar la solidaritat i la cooperació internacional són crucials per a fer front a les situacions més difícils.

Repte #1: Posar el focus en la reducció de la pobresa i la defensa dels Drets Humans

El repte més important que tenim enguany és aconseguir que la reconstrucció davant el drama social, econòmic i sanitari que està generant a tot el món la pandèmia de coronavirus, se centre en les persones més excloses a nivell global, que són les que més estan patint el seu impacte. El respecte als seus drets fonamentals com a éssers humans ha de ser la prioritat.

Segons l’ONU, la COVID-19 provocarà “efectes devastadors de fam” en més de 25 països. no obstant això, l’Organització Mundial de la Salut ja dona per fet que més de 1.900 milions de persones, un quart de la població mundial, no tindran accés a les vacunes fins a 2022.

Repte # 2: Simplificar les regles del joc per a cooperar millor

En aquest context, la cooperació internacional és essencial, i 2021 serà clau quant a la millora de la qualitat d’aqueixa política pública. La seua modernització porta anys en l’agenda i que ja és inajornable.

Per a ser més àgils i eficaços a l’hora de cooperar en la resposta als enormes reptes que tenim per davant, hem de simplificar les regles del joc. Treballarem, en concret, en la millora del marc jurídic, els instruments i el funcionament de la cooperació valenciana a través de la reforma de l’Ordre de Bases, les guies de seguiment, avaluació i justificació, i les convocatòries de subvencions. L’objectiu és simplificar els procediments administratius i burocràtics per a millorar l’eficàcia i l’eficiència de la cooperació, el seu seguiment, avaluació i transparència.

El 2021 també ens portarà, a nivell de la Comunitat Valenciana, el desenvolupament del Reglament de la Llei Valenciana de Cooperació Internacional, entre altres reformes d’instruments pendents. A nivell estatal, continuarem treballant de manera coordinada en reformes sobre les normes i instruments com la Llei de Subvencions i la Llei de Cooperació entre altres.

Acuerdo firmado por la Cooperación 11/04/2019

Repte #3: Aconseguir (aquesta vegada sí) que els acords signats es complisquen

Continuarem fent seguiment del compliment dels Acords per a una cooperació al desenvolupament transformadora signats en 2019 a manera de compromís electoral per tots els partits polítics amb representació en les Corts Valencianes i als Ajuntaments de València, Alacant i Castelló.

En particular ens centrarem en intentar que es complisca (d’una vegada) la promesa d‘avançar cap a l’objectiu de destinar a cooperació el 0,7% dels pressupostos consolidats per a 2030, i també el compromís de les Administracions de millorar la seua gestió amb el reforç del personal tècnic especialitzat que treballa en les àrees de Cooperació.

Repte #4: Polítiques coherents per a no remar contracorrent

Des de les ONGD també venim reivindicant des de fa molt de temps que la reducció de la desigualtat i la pobresa global no es fa només a través de la cooperació sinó també des d’altres polítiques públiques com les polítiques migratòries i d’asil, comercials, fiscals, mediambientals, o les de seguretat i defensa.

En aquest sentit, en 2021 continuarem treballant per a impulsar la compra pública responsable per part de les Administracions Públiques valencianes, i per l’impuls del comerç just en ciutats com València i Castelló. En la capital de la Plana, en concret, volem avançar en l’objectiu que obtinga el títol de Ciutat pel Comerç Just, que ja ostenten més de 2.000 ciutats a tot el món, entre elles, en la Comunitat Valenciana, Orihuela, València i Sagunt.

Repte #5: una nova cita per a buscar justícia

Estarem exercint, de nou, l’acusació popular en el tercer i últim judici del Cas Blasco. Es tracta del corresponent a la seua peça 5a, que investiga suposats delictes en la contractació d’empreses informàtiques per la trama corrupta que va desviar per a benefici propi diners destinats a projectes de cooperació en països empobrits.

El judici es desenvoluparà entre març i abril, i en ell continuarem defensant la dignitat del treball en cooperació internacional i reclamant la completa devolució dels fons defraudats perquè es destinen a la cooperació internacional.

Manifestación Pobresa Zero 2019 Cabecera

Repte #6: Més solidaritat, menys odi

Un altre dels grans reptes que ens plantegem en 2021 és el de fer més visible la solidaritat enmig dels discursos que promouen la por i l’odi, i que qüestionen els drets humans universals que tants segles va costar aconseguir.

Per a això, En aquest any llançarem una nova “temporada” de la campanya “Cooperar Mejor”, en la qual, com sabeu, intentem trencar alguns mites i idees errònies sobre la cooperació per a canalitzar millor aqueixa solidaritat que totes les persones portem dins.

També impulsarem una campanya per a fer créixer la participació en l’Operació Rubik, la plataforma de col·laboració i facilitació de recursos a la comunitat educativa en temàtiques relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, per a utilitzar dins i fora de les aules. A més, continuarem amb les nostres campanyes habituals al voltant del Dia Mundial del Comerç Just, que se celebra cada any el segon dissabte del mes de maig, i del Dia Mundial per a l’Erradicació de la Pobresa, el 17 d’octubre, en el marc de Pobresa Zero.

 

Repte #7: Reconéixer iniciatives que ens fan avançar

Per a reconéixer a persones i entitats que aporten en positiu, tornen enguany els Premis Cooperació – Comunitat Valenciana, amb els quals reconeixem a periodistes, mitjans de comunicació, entitats i iniciatives innovadores de defensa dels drets humans i la cooperació. En aquest enllaç podeu consultar les persones i entitats guardonades en la primera edició d’aquests premis.

Repte #8: Més forts i més preparades

I, com sempre, continuarem formant-nos per a fer millor el nostre treball -en projectes de cooperació i educació per a la ciutadania global, en comunicació, i en gestió, entre altres àrees-, i generarem nous espais de trobada per a aprofundir, des de les cures, en el nostre treball en equip i en xarxa.

També continuarem col·laborant amb altres plataformes i campanyes en àrees com les migracions i la justícia fiscal, i tornarem a crear l’espai de confluència de totes les entitats que ens acompanyen en els nostres projectes en el Tardeo amb Causa.

Perquè creiem que a tots aqueixos reptes que tenim per davant com a humanitat només podem fer-los front dialogant, acostant el muscle, col·laborant, amb els peus ben plantats en la terra i la solidaritat ben instal·lada en el cor. Esperem comptar amb la vostra companyia i les vostres mans en aquest camí. Feliç 2021!

, , ,

Desplaça cap amunt