Especial 25 de novembre: Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona

Són moltes les ONGD de la Comunitat Valenciana que treballen per a avançar en l’erradicació de totes les formes de violència contra les dones. Us comptem en aquest especial alguns d’aqueixos projectes.

També podeu trobar en aquest enllaç el posicionament de la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament “Enfront de la cultura de la violència, els feminismes són la nostra resposta”.

Queda molt per fer: a nivell global,  segons les dades de l’ONU i l’Organització Mundial de la Salut, una de cada tres dones han sigut víctimes de violència física o sexual en algun moment de la seua vida, la major part d’elles a les mans de la seua parella. No obstant això, només dos de cada tres països han declarat il·legal la violència domèstica i 37 països eximeixen als violadors de ser perseguits legalment si la víctima és la seua esposa o si es casen amb ella.

Durant la I Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrat a Bogotà (Colòmbia) al juliol de 1981, el 25 de novembre es va declarar com a dia Internacional contra la Violència cap a la dona. No obstant això, no va ser fins a 1999 que Naciones Unidas (ONU) va donar caràcter oficial a aquesta data.

Tenim molt a denunciar en aquest dia. A nivell mundial:

  • Una de cada tres dones han sigut víctimes de violència física o sexual en algun moment de la seua vida. La major part d’aqueixa violència és exercida pel seu marit o per un home amb el qual manté una relació.
  • Fins hui, només dos de cada tres països han declarat il·legal la violència domèstica.
  • Un total de 37 països del món eximeixen als violadors de ser perseguits legalment si la víctima és la seua esposa o si es casen amb ella.
  • A més, 49 països no tenen cap llei que protegisca les dones de la violència domèstica.

Des de 1999, moltes han sigut la iniciatives de diferents organitzacions i persones per a avançar cap a l’eliminació de la violència contra les dones a tot el món i en tots els aspectes de la vida. Totes recordem com el moviment #MeToo, fundat per Tarana Burke en 2006, va provocar una mobilització mundial que va manifestar la urgent necessitat de previndre i respondre a la violència contra les dones, o moviments internacionals com #NiUnaMenos, #BalanceTonPorc, #TimesUp entre molts altres, que també van catalitzar el canvi.

Segons assenyala l’ONU (i estem d’acord): “Des de llavors, hi ha hagut una sensibilització i un impuls sense precedents per a posar aquest tipus de violència sobre les taules de les agendes governamentals, amb lleis i polítiques, serveis essencials i estratègies de prevenció”. Per això, recollint aquesta informació i centrant-nos en la Comunitat Valenciana, destaquem que són moltes les entitats que s’organitzen en el territori per a posar de manifest en els seus projectes l’enfocament de gènere intentant donar solució a les múltiples violències que s’han d’erradicar.

ACPP y DIKO

Com cada any, el 25 de novembre, Dia Internacional per a Eliminar la Violència contra la Dona, marca l’inici dels 16 dies d’activisme. Aquest 2022 el lema de la Campanya de l’ONU és UNEIX-TE! Activisme per a posar fi a la violència contra les dones i les xiquetes. A Níger, ACPP i DIKO treballen per a lluitar contra les violències de gènere que pateixen les dones i les xiquetes en el marc de la Resolució 1325 del Consell de Seguretat de NNUU sobre Dones, Pau i Seguretat.

 

CERAI

Tots els projectes de CERAI compten amb perspectiva de gènere, encara que alguns d’ells se centren especialment en el treball amb dones. Les dones rurals pateixen una gran violència simbòlica i econòmica, estan invisibilitzades en les seues comunitats, tenen poc poder de presa de decisions i comunament troben dificultats en l’accés a les terres i els recursos tant naturals com econòmics. Tot malgrat que moltes vegades desenvolupen un treball imprescindible per a la sustentació de la vida i de les comunitats rurals. Per això, des dels projectes que es desenvolupen en CERAI, s’intenta empoderar-les perquè assumisquen rols de lideratge i de responsabilitat en les economies familiars, se’ls ofereixen recursos i formació perquè les dones de diferents països puguen posar en marxa iniciatives agràries per a autoconsum i, a vegades, quan la producció ho permet, també per al comerç.

Exemples de projectes:
Suport al desenvolupament inclusiu i sostenible de 16 cooperatives femenines hortícoles de 4 comunes de la Regió de Trarza, Mauritània: 

  • Mauritània (2019-2022). Finançat per GVA.
    Les cooperatives de dones hortolanes, representen un espai de trobada i participació per a les dones en un sistema patriarcal que no facilita terres de cultiu a les dones. En les finques cooperatives, les dones cultiven essencialment per a l’autoconsum, amb diversificació de cultius, sense químics, cuidant la salut de les persones i del seu mitjà. També són una font d’estalvi per a les seues famílies. Les dones en les cooperatives es troben, cooperen i tixen llaços.
    Es treballa també per millorar en l’autonomia dels béns agraris, com la terra o les llavors. Les llavors es conserven gràcies al coneixement i a la labor de les dones, i la seua visibilització i continuïtat són necessaris per a mantindre el patrimoni vegetal en les comunitats rurals, en mans de les dones.

Promoure la transició a un sistema alimentari just i sostenible a la regió de Gorgol:

  • Mauritània (2020-2023). Finançat per GVA i AECID.
    S’està desenvolupant un model d’hort adaptat a les dones, contigus a les seues cases per a facilitar la conciliació amb les tasques domèstiques i de cures i que millore també la nutrició familiar i que amb els excedents de l’horta puguen generar-los ingressos econòmics a aquestes dones.
    Es treballa també facilitant corders perquè la seua cria i engreixament genere ingressos a les dones, en un context en el qual els animals, com altres propietats, són destinats als homes.

 

Enfortir la sobirania alimentària local gràcies al suport als sistemes agraris locals sostenibles de Guédé Village y Guédé Chantier, Guédé Village, Dpto. Podor (Senegal):

  • El Senegal (2019-2024). Finançat per CAIB i AECID.
    Les dones senegaleses dels Grups de Promoció Femenina estan aconseguint grans beneficis gràcies a la millora dels seus cultius sostenibles, per al que han rebut suport en l’equipament i disseny dels seus horts. Les dones s’han tornat un col·lectiu imprescindible per a combatre la inseguretat alimentària i construir resiliència en les comunitats rurals enfront dels efectes del canvi climàtic.
    Per a això, han rebut formació pràctica en agroecologia i agricultura familiar, nutrició o gestió sostenible de l’aigua, així com alfabetització funcional orientada a eines de gestió i planificació productiva.

 

Farmamundi

De les accions de Farmamundi destaquem l’entrevista a Liz Meléndez, “Sense igualtat no hi ha democràcia”. Liz és la directora de l’ONG peruana CMP Flora Tristán, amb la qual Farmamundi desenvolupa molts projectes per a la prevenció de la violència contra les dones al Perú, prevenció de l’embaràs adolescent, etc.

 

Paz y desarrollo

La lluita contra les violències de gènere es troba en l’ADN de Paz y Desarrollo. Aquesta organització, durant els seus 31 anys d’existència, ha desenvolupat múltiples experiències en les quals ha treballat per l’erradicació de la violència exercida sobre les dones i les xiquetes en diferents països. Totes elles amb dos objectius clau: d’una banda, incidir en què la violència s’ha d’escriure en plural, és a dir, existeixen múltiples violències de gènere (física, psicològica, sexual, econòmica, cultural, laboral i un llarg etcètera) i, per un altre, conscienciar a la societat de la necessitat de donar una resposta urgent i conjunta que, a nivell global, contribuïsca de manera definitiva a la fi d’aquestes violències.

Exemples de projectes:

  • A El Salvador, estan treballant amb xiquets i xiquetes perquè coneguen els seus drets sexuals i reproductius a través de contes interactius i la reinterpretació dels clàssics del cinema infantil des d’una perspectiva de gènere.

  • A l’Equador, les organitzacions rurals de dones i joves són les protagonistes del programa MURU, una iniciativa que busca augmentar les seues habilitats i coneixements quant a la legislació en matèria de violència de gènere i als mecanismes de participació ciutadana per a incidir en les polítiques públiques d’erradicació de les violències masclistes.

  • A Bolívia, es fomenta l’apoderament de les dones indígenes quítxues a través de la posada en marxa de diferents emprenedories destinades a la producció dels aliments que componen la seua dieta bàsica, la qual cosa contribueix, al seu torn, al dret a una alimentació segura de les seues comunitats.

  • Al Senegal, es forma a les dones residents en les comunitats rurals de Sindian, Oulampane, Djniaky i Niamone en tècniques de producció agroecològica per a convertir-se en líders de les seues explotacions agrícoles familiars des d’un ús sostenible dels recursos naturals.

  • A Guatemala, el ecofeminismo s’erigeix com un dels elements fonamentals en la resposta a qualsevol emergència humanitària, com és el cas de l’erupció del volcà de Foc en 2018, on es va treballar mitjançant la formació i dotació de materials a les famílies afectades de les comunitats de Escuintla i Chimaltenango per a la posada en marxa de cultius agroecològics i granges liderats per les dones.

  • A Espanya, l’art i, més concretament, el teatre-fòrum és la principal eina per mitjà de la qual s’exerceix l’activisme d’aquesta entitat contra les violències masclistes. A això se suma se li suma el que defineixen com “el seu infal·lible aliat radiofònic: el podcast”. En el marc de “El poder de la veu”, es visibilitzen algunes violències que viuen les dones des d’una perspectiva interseccional en els episodis “Dones que volen”, elaborat per Dones, Veus i Resistències, i “Aquarius”, creat per Infàncies i Dons del Món.

Oxfam intermón

Per a Oxfam Intermón la violència masclista és un problema social de proporcions gegantesques. Pensen que molts dels nostres comportaments i actituds es basen en l’educació que hem rebut. I que l’educació està a casa, a l’escola, en les cançons, en els anuncis… en tots els missatges que rebem i que, a vegades, reprodueixen imaginaris socials i estereotips que normalitzen els diferents tipus de violència masclista. Per això, no sols treballen aquesta perspectiva en els seus projectes, sinó que han elaborat materials divulgatius i guies que ajuden al canvi.

Exemple de projecte, tallers i altres materials

  • Taller de comunicació i gènere.
    Les agressions a dones no són successos. En aquest taller en línia t’oferim tècniques periodístiques per a bandejar velles pràctiques i els discursos que perpetuen la violència masclista.

  • Educació i materials:

L’educació és fonamental per a transformar la societat. Treballen amb una xarxa d’educadors/as per una escola compromesa amb els drets humans. I es fan propostes educatives i materials didàctics per a estudiants de 3 a 17 anys que fomenten la ciutadania global, el respecte i la inclusió:

  • Projecte contra els feminicidis a Hondures

Durant els dos últims anys, a Hondures hi ha hagut més de 4.000 feminicidis, dels quals el 96% han quedat impunes. A més de donar suport a les supervivents de violència amb quatre cases refugie on les dones reben atenció integral, s’ha contribuït al fet que el Govern incloga en els seus pressupostos un augment de les partides destinades a lluitar contra la violència i els assassinats dirigits a dones, una reivindicació històrica de les organitzacions llauradores i feministes. El 75% de les denúncies tramitades des de les cases d’acolliment s’han resolt de manera favorable a les dones.

 

Psicólogas y psicólogos sin fronteras

 

Cooperació Internacional

L’Àrea de Cooperació Internacional de PsF s’ha especialitzat en projectes d’intervenció en violència de gènere i treball per la igualtat en països del Sud.

  • Des de 2009 venen desenvolupant i intervenint en el Projecte ‘Vida Lliure’ en Trinidad (Bolívia) que busca empoderar a les dones en situació de vulnerabilitat, assessorant i orientant a nivell social i jurídic, així com brindant acompanyament psicològic a dones i adolescents víctimes de violència de gènere.
    Addicionalment, es fomenta l’apoderament personal i grupal a través de grups d’autosuport, cursos formatius, campanyes de sensibilització en xarxes, televisió i col·legis, etc.
    Els resultats de la intervenció a 2022 és la conformació d’una xarxa de promotores comunitàries (+40 dones) que treballen, com a referents al país, a orientar i acompanyar a dones víctimes i capacitar i orientar al funcionariat públic dels serveis d’atenció a aquestes. Han treballat amb més de 5 mil dones (i adolescents) de la ciutat per a contribuir i acompanyar el procés de recuperació integral de les dones, així com a previndre la violència de gènere. En 2021 l’Ajuntament de València i Diputació de València van finançar aquest projecte.

Acció Humanitària

En el que refereix a l’àrea d’Acció Humanitària, tots els projectes tenen com a component comú, l’atenció psicosocial a dones víctimes de violències de gènere i la formació a professional en enfocament de gènere i atenció psicològica a víctimes de violències de gènere. A més, es realitzen accions de prevenció, sensibilització i d’accés a informació per a l’accés a dret i per a l’eliminació de les violències de gènere.

  • En aquest àrea, acaba de finalitzar el projecte “Protecció i Suport Psicosocial a població Veneçolana refugiada a la ciutat de Rionegro, Departament d’Antioquia, Colòmbia”, que s’ha portat avant juntament amb la Universitat Catòlica d’Orient (UCO) de Colòmbia i finançat per l’Ajuntament de València. En el marc d’aquest projecte es va constituir una xarxa de  promotores comunitàries, als qui es va formar per a l’acompanyament i orientació a dones migrants víctimes de violència de gènere.
  • Des d’aquesta mateixa àrea, s’ha posat en marxa el Projecte Atenció Psicosocial i enfortiment de capacitats d’atenció en VbG dirigit a persones refugiades ucraïneses a Moldàvia. Finançat pel Comité Permanent d’Acció Humanitària (CAHE) de la Comunitat Valenciana, des del qual es brinda atenció psicològica i psicosocial especialitzada a víctimes de violència de gènere. Addicionalment, l’equip de PsF ha brindat formacions en enfocament de gènere i en atenció a violències basades en gènere en contextos humanitaris dirigits a professionals que estan treballant amb persones refugiades ucraïneses a Moldàvia.

 

EpD i Sensibilització

És aquesta organització, l’Àrea de EpD i Sensibilització té com un dels seus objectius principals la conscienciació i defensa dels drets de les dones i la igualtat de gènere. Des del 2017, es realitzen diferents accions i projectes en la Facultat de Psicologia UV amb la finalitat de sensibilitzar a l’alumnat sobre els drets de les dones, prevenció de la violència de gènere i la participació ciutadana en el marc de l’equitat de gènere.
Durant aquest any es va realitzar una campanya de sensibilització sobre la construcció de relacions de parella igualitàries i com identificar una relació violenta. Addicionalment, es va realitzar una conferència sobre la construcció de relacions de parella saludables per a l’alumnat de psicologia.
Dins de les línies d’acció, es treballa perseguint els següents objectius:

  • Previndre les violències i mitigar els efectes de les violències de gènere.
  • Contribuïm a la prevenció i eliminació de les violències basades en gènere (VbG).
  • A través de l’experiència dels projectes del sud, sensibilitzem a nivell local.

Gènere

Per part seua, en el que refereix a l’àmbit local i acció social, s’ha creat l’Àrea de Gènere a partir de la demanda de casos i la rellevància de les problemàtiques. Actualment es troben  desenvolupant el Projecte “Anayansi: Programa d’acompanyament psicosocial a dones exposades a violència de gènere” finançat per la Fundació Caixa; destinat a dones que hagen patit algun tipus de violència de gènere i que residisquen a la Comunitat Valenciana.

Amb aquesta xicoteta radiografia i exemples d’algunes entitats que estan incorporant l’enfocament de gènere en els seus projectes i lluitant perquè visquem en un món més just per a les dones i lliure de qualsevol tipus de violència, cal recordar aquelles paraules que va pronunciar un dia de fa molt temps Virginia Woolf, però que segueixen presents en totes les persones que es formen, treballen i dediquen el seu temps a planificar estratègies perquè est el nostre món, siga un lloc millor i més just: No hi ha barrera, pany, ni forrellat que pugues imposar a la llibertat la meua ment. Mentre aqueixes persones continuen pensant i sumant lliurement, la lluita continuarà cada 25 de novembre als carrers i en els cors.

Per una vida lliure de violències i discriminacions!

Desplaça cap amunt