La Guia recull de manera aplicada un acostament sobre com dissenyar entorns segurs en l’àmbit del treball socioeducatiu amb xiquets, xiquetes i adolescents en l’educació no escolar. Des d’un enfocament de drets, desenvolupa recursos i eines perquè les organitzacions dissenyen la seua pràctica educativa posant l’enfocament d’entorn segur i bon tracte en el centre, de manera que els espais socioeducatius siguen entorns física i psicològicament segurs per a la infància i adolescència que participa en ells.
Per a això, la Guia aborda els següents continguts:
- Introducció: què és un entorn segur, violència, bon tracte, importància dels entorns segurs, per a qui, des d’on, qui i com generem entorns segurs.
- Prevenció: com treballar amb els xiquets, xiquetes i adolescents (habilitats d’autoprotecció i bon tracte), com treballar amb les persones adultes (selecció de personal i formació) i com treballar des de l’entitat (relació amb NNA, organització d’activitats i planificació d’espais).
- Detecció: a què estar atents i què fer quan detectem casos de violència.
- Actuació: principis de la intervenció, procés d’intervenció amb NNA, família i presumpte autor/a, deures de comunicació i denúncia.
- Annexos: glossari de termes, mapes de riscos, casos pràctics resolts, figura del delegat/a de protecció i recursos relacionats amb el bon tracte.
La Guia està disponible en la pàgina educativa de Entreculturas redec.org : pots descarregar-la en aquest enllaç: GUIA ENTORN SEGUR
Us animem a accedir a aquest recurs, que ens permet continuar contribuint a construir entre totes i tots uns entorns socioeducatius veritablement segurs per al lliure desenvolupament físic i psicològic de xiquetes, xiquets i adolescents.