Entreculturas edita una “Guia d’entorn segur en contextos d’educació no formal”

Desde Entreculturas presentamos la publicación “Guía de entorno seguro en contextos de educación no formal”. Se trata de un manual dirigido a personal de organizaciones socioeducativas que trabajan con infancia y adolescencia, cuyo objetivo es realizar un acercamiento práctico a la creación de entornos seguros en el ámbito específico de la educación no formal.

La Guía se ha realizado en el marco de un proceso de trabajo con educadores y educadoras apoyado por Porticus, en el que han participado el equipo de Holistic de la Universidad de Comillas, Entreculturas, Amoverse e INJUCAM, con el asesoramiento de Unicef y Save the Children. 

 

 

La Guia recull de manera aplicada un acostament sobre com dissenyar entorns segurs en l’àmbit del treball socioeducatiu amb xiquets, xiquetes i adolescents en l’educació no escolar. Des d’un enfocament de drets, desenvolupa recursos i eines perquè les organitzacions dissenyen la seua pràctica educativa posant l’enfocament d’entorn segur i bon tracte en el centre, de manera que els espais socioeducatius siguen entorns física i psicològicament segurs per a la infància i adolescència que participa en ells.

Per a això, la Guia aborda els següents continguts:

  • Introducció: què és un entorn segur, violència, bon tracte, importància dels entorns segurs, per a qui, des d’on, qui i com generem entorns segurs.
  • Prevenció: com treballar amb els xiquets, xiquetes i adolescents (habilitats d’autoprotecció i bon tracte), com treballar amb les persones adultes (selecció de personal i formació) i com treballar des de l’entitat (relació amb NNA, organització d’activitats i planificació d’espais).
  • Detecció: a què estar atents i què fer quan detectem casos de violència.
  • Actuació: principis de la intervenció, procés d’intervenció amb NNA, família i presumpte autor/a, deures de comunicació i denúncia.
  • Annexos: glossari de termes, mapes de riscos, casos pràctics resolts, figura del delegat/a de protecció i recursos relacionats amb el bon tracte.

La Guia està disponible en la pàgina educativa de Entreculturas redec.org : pots descarregar-la en aquest enllaç: GUIA ENTORN SEGUR

Us animem a accedir a aquest recurs, que ens permet continuar contribuint a construir entre totes i tots uns entorns socioeducatius veritablement segurs per al lliure desenvolupament físic i psicològic de xiquetes, xiquets i adolescents.

,

Desplaça cap amunt