Ens sumem a la repulsa i condemna de la campanya de criminalització d’Israel contra organitzacions de la societat civil palestina

El Grup d’ONGD de l’Estat Espanyol en Palestina denúncia la intensificació de l’assetjament i la criminalització de les entitats palestines i qualifica de “atac sense precedents contra tota la comunitat internacional”, l’Ordre emesa el passat 19 d’octubre pel Ministeri de Defensa israelià per la qual qualifica de “organitzacions terroristes” a sis ONG palestines de drets humans.

 

Es tracta d’una estratègia global i sostinguda dirigida no sols a les organitzacions palestines que estan sent directament criminalitzades, sinó també a les organitzacions internacionals de cooperació per al desenvolupament i d’acció humanitària que treballem amb elles en Palestina.

 

 

(Text complet del comunicat del Grup d’ONGD de l’Estat Espanyol en Palestina)

Des d’inicis d’aquest any 2021 assistim a un nou episodi d’intensificació de les accions d’assetjament, desprestigi i criminalització de les organitzacions de la societat civil palestina per part de l’estat d’Israel, com ja aquest Grup advertia el mes de maig passat.

L’ordre emesa pel Ministeri de Defensa d’Israel el passat 19 d’octubre, per la qual es designa a sis ONG palestines de drets humans com a “organitzacions terroristes”, suposa un atac sense precedents, sense evidències ni fonament legal, contra tota la comunitat internacional que treballa pel compliment dels Drets Humans en Palestina. Assistim a un nou intent de silenciar i acabar amb el treball de la societat civil compromesa amb la defensa dels drets de la població palestina, que són sistemàticament violats. Aquestes organitzacions són els qui, en primera instància, denuncien les pràctiques d’ocupació i apartheid israelians també evidenciades per organitzacions internacionals com Amnistía Internacional i Human Rights Watch.

Passivitat de la comunitat internacional

Les ONGDs de l’Estat Espanyol que treballem en Palestina expressem una vegada més i a través d’aquest comunicat la nostra total repulsa i condemna a la campanya de desprestigi, criminalització i judicialització de les organitzacions de la societat civil palestina i, per extensió, a la cooperació internacional i a l’acció humanitària en el Territori Ocupat Palestí per part de la potència ocupant, qui davant la passivitat i/o permissivitat de la comunitat internacional continua incomplint amb total impunitat la seua obligació de garantir els drets de la població ocupada.

Una vegada més, cridem la vostra atenció sobre la repressió de l’estat d’Israel, que forma part d’una estratègia global i sostinguda dirigida no sols a les organitzacions palestines que estan sent directament criminalitzades, sinó també a les organitzacions internacionals de cooperació per al desenvolupament i d’acció humanitària que treballem amb elles en Palestina, així com al moviment internacional de solidaritat amb Palestina. És per això que ens fem ressò del comunicat conjunt emés per les principals xarxes de ONGDS palestines, PNGO (142 organitzacions) i PHROC (11 organitzacions), adjunt a aquest document, i condemnem la designació del Ministeri de Defensa israelià contra les organitzacions palestines, fent nostres les demandes de la societat civil palestina.

Exigències a les Administracions

Per tot això, demanem a les administracions públiques de l’Estat Espanyol (estatals, autonòmiques i locals), com a titulars d’obligacions d’acord amb la legislació internacional, el següent:

1. Fer un pronunciament públic i urgent de condemna, rebuig i denúncia de la criminalització de les organitzacions palestines per part de l’estat d’Israel.

2. Exigir a les diferents agències de la cooperació descentralitzada, i a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), el manteniment del seu compromís i suport efectiu a la defensa dels drets de la població palestina, sistemàticament violats per la potència ocupant en clar incompliment del Dret Internacional Humanitari, en línia amb els seus valors, plans estratègics i prioritats de treball.

3. Garantir en tot moment la seguretat del personal d’entitats de l’Estat Espanyol en el Territori Ocupat Palestí per a l’exercici del seu treball de cooperació i acció humanitària.

4. Exigir una resposta clara i pública per part de la Unió Europea contra la criminalització del sector de la cooperació i de l’acció humanitària en el Territori Ocupat Palestí a través de l’Alt Representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat i Vicepresident de la Comissió Europea, Sr. Josep Borrell.

Algunes reaccions a nivell internacional:

Olsson Fridh, Ministre de Cooperació Internacional del Ministeri d’Afers exteriors de Suècia

Experts Relators Especials de Nacions Unides

Oficina de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans – Palestina

Peter Stano, portaveu d’Afers exteriors de la Comissió Europea:

Mary Lawlord, Relatora Especial de Nacions Unides per a les persones Defensores de Drets Humans:

Clement Voule, Relator Especial de Nacions Unides sobre Llibertat d’Associació i Reunió Pacífica:

Xarxa Euromed Rights

Federació Internacional de Drets humans (FIDH) i Organització Mundial contra la Tortura (OMCT)

Amnistia Internacional

Human Rights Watch

Comunicat de repulsa de 21 organitzacions d’Israel

Jewish Voice for Peace

Michael Sfard, expert legal en Dret Internacional dels Drets Humans

Gaby Lasky, parlamentària israeliana i advocada especialitzada en Drets Humans

Eliav Lieblich i Adam Shinar, professors de dret de la Universitat de Tel Aviv i la Universitat Reichman en Herziliya (Tel Aviv)

,

Desplaça cap amunt