Ens sumem a la Marxa per la Llibertat del Poble Sahrauí

La marxa eixirà del Parc de Capçalera de València el 2 de juny i confluirà a Madrid el 18 de juny amb les marxes procedents de Andalucia, Canàries, Balears, Galícia, Cantàbria, Navarra, La Rioja, Catalunya, Extremadura, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

 

Exigim al Govern d’Espanya coherència i fermesa en el seu defensa de la legalitat internacional i el suport i respecte del legítim dret a la llibertat del poble sahrauí.

 

Demanem a la societat civil i a les seues organitzacions sumar-se a aquesta marxa per la llibertat del poble sahrauí, per dignitat, deutes política i històrica i, sobretot, per la solidaritat entre els pobles.

Marcha por la Libertad Sahara

Des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD ens adherim a la Marxa per la Llibertat del Poble Sahrauí convocada per la Plataforma Unida per l’Alliberament del Sàhara Occidental, un nou espai de coordinació format per desenes d’entitats i centenars de persones sorgit arran de l’esclat de la guerra provocada per la ruptura de l’alt al foc per part del Marroc el passat 13 de novembre de 2020 en la bretxa il·legal de Guerguerat.

La marxa arrancarà des de diferents punts del territori espanyol per a confluir a Madrid el 18 de juny, i anirà acompanyada de diferents activitats de sensibilització i denúncia. En aquest enllaç poden consultar-se les activitats en la Comunitat Valenciana. L’itinerari de la marxa que arrancarà a València el 2 de juny, pot consultar-se en aquest altre enllaç. Les persones que vulguen participar, poden inscriure’s ací.

45 anys d’exili

El Sàhara Occidental, antiga província espanyola, porta més de 45 anys entre l’exili, la repressió i ocupació, sense que se li haja donat una solució de conformitat amb el Dret Internacional. Espanya, com a potència administradora, té l’obligació, no sols de protegir els seus ciutadans, sinó de facilitar el desenvolupament d’un referèndum d’autodeterminació perquè el territori deixe de ser l’última Colònia d’Àfrica.

Davant l’actual situació de guerra, provocada per la violació del “alto-el-foc” per part del Marroc, i davant el silenci del govern espanyol, i l’elusió i abandó de la seua responsabilitat política i històrica des de 1975; tot això, amb la complicitat de l’ONU, qui mira cap a un altre costat mentre es vulneren sistemàticament els Drets Humans en la zona ocupada pel Marroc, les associacions, col·lectius, organitzacions i societat civil en general, que subscrivim aquest document, manifestem el següent:

Condemna a l’agressió pel Marroc

Expressem nostra més enèrgica condemna a la nova agressió perpetrada per l’exèrcit marroquí contra la població sahrauí, així com el nostre rebuig frontal a l’inacceptable comportament del Govern d’Espanya davant els preocupants esdeveniments que viu el Sàhara Occidental.

Obligacions d’Espanya

Instem el Govern Espanyol a complir amb les seues obligacions com a potència administradora del territori sahrauí pendent de descolonització perquè la població Sahrauí puga accedir a la seua llibertat i independència i, al seu torn, reclamem al Govern d’Espanya el cessament immediat de la venda i donacions d’armes a l’Exèrcit Marroquí.

Crims de lesa humanitat

Denunciem els crims de lesa humanitat que ha comés Marroc en els Territoris Ocupats del Sàhara Occidental i l’actual fustigació i la brutalitat amb què l’aparell de repressió marroquina tracta a la població civil, a activistes i a periodistes sahrauís.

Per això, sol·licitem la urgent intervenció d’observadors internacionals de Drets Humans, del Comité Internacional de la Creu Roja i de l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de l’ONU per a garantir els drets fonamentals de la població sahrauí.

En aquest mateix sentit, sol·licitem la mediació del Govern d’Espanya perquè els presos polítics sahrauís, molts dels quals estan condemnats, injustament, a penes d’entre 10 i 30 anys, i fins i tot a cadena perpètua, siguen posats en llibertat el més promptament possible.

Empreses espanyoles

També, instem les empreses espanyoles que detinguen la seua activitat d’espoli al Sàhara Occidental, no sols per contravindre el Dret Internacional, sinó perquè l’únic amo legítim d’aqueixos recursos i el seu representant legal és la població sahrauí, els drets fonamentals de la qual estan sent atropellats.

Coherència i fermesa

Per tot això, exigim al Govern d’Espanya coherència i fermesa en el seu defensa de la legalitat internacional i el suport i respecte del legítim dret a la llibertat del poble sahrauí, així com el reconeixement formal de l’estatus diplomàtic del Front Polisario, com a únic i legítim representant de la República Àrab Sahrauí Democràtica.

A través d’aquest manifest, demanem a la societat civil i a les seues organitzacions sumar-se a aquesta marxa per la llibertat del poble sahrauí, per dignitat, deutes política i històrica i, sobretot, per la solidaritat entre els pobles.

Desplaça cap amunt