Representants de la Junta Directiva i el Grup de Polítiques de Cooperació de la Coordinadora Valenciana d’ONGD hem mantingut al llarg del mes d’octubre reunions per separat, i per aquest ordre, amb representants dels Grups parlamentaris de Compromís, Unides Podem, PSPV, Ciutadans i Partit Popular en Les Corts Valencianes per a traslladar-los la necessitat de continuar impulsant les polítiques públiques de Cooperació Internacional ara que és més necessari que mai davant les crisis sistèmiques que s’han vist agreujades per la pandèmia mundial.
En les reunions, hem incidit en què és imprescindible avançar en els compromisos signats per tots aquests grups polítics en 2019 en l’Acord per una Cooperació Internacional transformadora, que implica aconseguir el 0,4% abans del final de la legislatura en 2023 i el 0,7% abans de l’any 2030. En aquest sentit, els tres grups que governen sota el Pacte del Botànic s’han compromés a avançar incrementant els pressupostos del 0,1% actual al 0,3% per a 2022. El Grup Popular ha assegurat que no s’oposarà a aquesta pujada, i Ciutadans s’ha compromés a demanar ja el 0,4%.
Ni retallades ni pressupostos sense executar
Una altra de les peticions presentades als grups polítics és que treballen per a l’execució íntegra de les partides ja pressupostades, en uns moments en què són més necessaris que mai per a fer front a la situació de vulneració dels drets humans, fomentar la cohesió social i la solidaritat, i contrarestar la desinformació i els creixents discursos d’odi.
Més agilitat i menys burocràcia
També hem posat l’accent en la necessitat de canviar un model de cooperació internacional excessivament burocratitzat, per a adaptar les normes i procediments a la realitat complexa a la qual ens enfrontem, sobretot en contextos com els que es viuen a Centreamèrica, Àfrica, Palestina, Sàhara occidental i territoris sahrauís, entre altres. També, en el marc de l’Acord de 2019, s’ha reclamat que es dote a la Generalitat de dotar de personal suficient format i estable per a millorar la gestió de la cooperació internacional.
Educació enfront dels discursos d’odi
Igualment, hem debatut amb els partits la necessitat d’impulsar l’Educació per al Desenvolupament i Educació per a la ciutadania Global per a construir una ciutadania valenciana conscient, informada i crítica a través de campanyes de sensibilització social que impulsen la solidaritat i la justícia enfront dels discursos d’odi i anti drets que promouen algunes formacions polítiques.
Finalment, convidem als partits a traslladar aquests missatges als governs locals en els quals governen i s’ha comentat la necessitat d’avançar en processos d’harmonització.
Participants en les reunions
En la ronda de contactes, vam mantindre reunions amb Fran Ferri, portaveu, i Natahalie Torres, representant en el Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament (CVCD) pel Grup Compromís; Pilar Lima, portaveu, i Estefanía Blanes portaveu adjunta i representant en el CVCD pel Grup Unides Podem; Aroa Mira i Trinidad Castelló, representants en el CVCD pel Grup Socialista; Mercedes Ventura, portaveu adjunta en Les Corts, presidenta de la Comissió de Drets Humans i representant de Ciutadans en el CVCD; i Elena Bastidas, portaveu adjunta del Grup Popular en Les Corts.
Per part de la Coordinadora, van participar en les reunions Cristina Ramón, presidenta; Encarna Durán, Amparo Francés, María Ayuso, Sonia Martín, i Julia Sanchís, membres de la Junta Directiva; Elena Cristini, Luz Junoy, Lourdes Mirón, Ángel Marín i Amado Diago, com a representants del Grup de Treball de Polítiques; i Daniel Jaén, responsable d’Incidència Política en l’Equip Tècnic.