(Reproduïm el manifest de la Coordinadora Andalusa d’ONGD):
La cooperació andalusa aconsegueix millorar la vida de milions de persones a tot el món, especialment la de les quals es troben en situació de vulnerabilitat. Els agents de la cooperació andalusa sumem dècades d’experiència, d’aprenentatge mutu i acompanyament a la població dels països del Sud en la lluita contra la desigualtat social. Aquesta trajectòria ens convertia en una comunitat autònoma referent en cooperació per al desenvolupament no sols a Espanya, sinó a nivell internacional, exemple de solidaritat i de bon fer. Així es recull en l’última campanya de la CAONGD, #MeQuitoElSombrero per la cooperació andalusa.
Si bé governs anteriors no van complir amb la progressió establida per a aconseguir el 0,7% destinat a Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) en la comunitat autònoma, ha sigut en aquesta legislatura quan l’executiu de PP i Ciutadans està provocant un efecte devastador sobre aquesta política. En tot just dos anys l’AOD es va reduir a la meitat (del 0,14 en 2018 al 0,07% de 2020). Fins i tot en els pitjors moments de la pandèmia, quan els reptes de la crisi feien més necessàries les polítiques globals, el Govern Andalús va retallar fons extra a la seua política de cooperació internacional.
En un escenari de creixement dels pressupostos públics (gràcies, principalment, a la injecció de fons europeus per a la reconstrucció) i amb molts països en clara situació de desavantatge enfront dels efectes econòmics i socials de la pandèmia, el raonable seria que cresquera l’aposta per la cooperació internacional. Així ho ha entés, per exemple, el Govern d’Espanya, que preveu incrementar la seua partida d’AOD del 0,22% al 0,28% en 2022. Així ho han fet també altres comunitats autònomes ja en 2021, com Euskadi, Navarra o La Rioja, totes per damunt del 0,24%.
Després de les reunions mantingudes amb responsables de la Conselleria d’Igualtat, Polítiques Socials i Conciliació —com la viceconsejera o la directora de l’Agència Andalusa de Cooperació Internacional per al Desenvolupament—, des de la CAONGD observem amb preocupació la falta d’informació sobre el pressupost que destinarà la Junta d’Andalusia a AOD en 2022.
Les contínues retallades en l’Ajuda Oficial al Desenvolupament des de l’any 2018 han tingut com a conseqüència directa que el nombre de persones destinatàries de les intervencions de les ONGD andaluses s’haja reduït fins a representar en l’actualitat només una tercera part (de 17’5 a 5’5 milions) respecte a les de 2017 (https://caongd.org/informe/). També ha afectat les pròpies persones treballadores d’aquestes ONGD, que han passat de ser 1.851 en 2018 a 1.180 en 2020; una reducció de més d’un terç de les seues plantilles que té conseqüències tant en l’abast dels projectes que desenvolupen com en la càrrega de treball que han d’assumir els seus professionals.
Més enllà de les qüestions humanitàries, del massiu suport ciutadà a les polítiques de cooperació internacional o del caràcter solidari del Poble Andalús, les contínues retallades a l’AOD no són coherents amb l’Estatut d’Autonomia, que estableix que “la cooperació internacional amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament solidari dels pobles” és un objectiu bàsic de la Comunitat Autònoma. El Govern Andalús incompleix també el seu propi Pla Andalús de Cooperació per al Desenvolupament (PACODE 2020-2023), que especifica que “l’objectiu és que el pressupost augmente almenys proporcionalment al que el faça el pressupost de la Junta d’Andalusia”. En 2022 serà el més alt de la història, amb més de 43.800 milions d’euros.
La CAONGD i les organitzacions socials sotasignades exigim al Govern Andalús que la Llei del Pressupost de la Comunitat Autònoma d’Andalusia per a l’any 2022 reculla un increment del finançament públic a l’AOD que siga, almenys, proporcional a l’increment pressupostari per al conjunt dels comptes públics.
Estan en joc els drets humans de milions de persones a tot el món. Està en joc la definició de l’Andalusia que volem ser.