Els Premis Cooperació-Anna Escrihuela premien enguany la defensa dels drets del poble palestí i el compromís de llarg recorregut per la cooperació

Les entitats Juntos por la Vida i Fons Valencià per la Solidaritat, la periodista Lola Bañón i les campanyes ‘Banca armada’ i ‘Consume Palestina’ reben els guardons en una gala celebrada en La Fábrica de Hielo, de València

La històrica trajectòria en cooperació de la Fundació Juntos por la Vida i el Fons Valencià per la Solidaritat; el compromís periodístic de Lola Bañón amb el poble palestí, i les campanyes ‘Banca armada’, de lluita contra les inversions bancàries en la compra d’armament, i ‘Consume Palestina’, de posada en valor del paper de les dones palestines en el seu desenvolupament, són les accions compromeses que han premiat en la seua III Edició els Premis Cooperació-Anna Escrihuela.

Els guardons ―promoguts per la Coordinadora Valenciana d’ONGD amb el suport de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i Caixa Popular― s’han entregat en una gala a La Fábrica de Hielo, de València, celebrada ahir 12 de desembre, en la qual s’ha homenatjat a Anna Escrihuela, companya de l’ONGD La Tenda de Tot el Món i de la pròpia Coordinadora, i històrica activista valenciana en els àmbits de l’ecologisme, el comerç just i la cooperació internacional, morta el mes de maig passat.

La cooperació en el centre

En la categoria “Persones, institucions, organitzacions o empreses valencianes compromeses amb la cooperació” ha resultat premiada la Fundació Juntos por la Vida per la seua trajectòria en cooperació a través d’iniciatives de millora de la salut i promoció de l’educació en països com Ucraïna o Benín. Des de 2017 van posar en marxa el seu espai a València, a través del que acosten les seues iniciatives i fomenten la solidaritat i la consciència social en el seu entorn més pròxim.

En la mateixa categoria, ha rebut una menció especial el Fons Valencià per la Solidaritat. Amb 30 anys de treball amb ajuntaments i entitats municipals, especialment en països d’Amèrica del Sud, ha aconseguit ser una organització reconeguda per totes les parts amb les quals treballa, així com per la societat valenciana, per l’eficàcia de les seues accions municipalistes i pel lideratge en transformació social des de les polítiques locals.

El costat humà dels conflictes

En la categoria “Comunicació compromesa amb la cooperació” s’ha premiat a la periodista Lola Bañón Castelló per la seua trajectòria professional, i vocacional, en defensa dels drets i la justícia global des del periodisme valencià. Especialitzada a Orient Pròxim, Bañón ha mostrat el costat humà dels conflictes que ha cobert durant 25 anys en la televisió autonòmica valenciana Canal 9, bolcant-se amb els drets de la població palestina i visibilitzant la seua situació, molt present informativament en estos moments pel genocidi al qual Israel està sotmetent al poble palestí.

Entre altres tasques, pertany al Comité de direcció de l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins, UNRWA, i va ser la vicepresidenta de la Plataforma de Dones Artistes per la Pau i contra la Violència de Gènere, un col·lectiu que ha viatjat i desenvolupat projectes  de cooperació en Palestina, l’Iran, Egipte i campaments de refugiats sahrauís. En l’actualitat, Bañón, doctora en Periodisme per la Universitat de València, és professora d’esta institució i col·labora amb altres universitats mediterrànies.

El negoci darrere de les guerres

En la categoria “Campanyes de xarxes, plataformes o moviments socials valencians compromesos”, un dels premis ha sigut per a la campanya ‘Banca armada’, promoguda pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i Setem. Sorgida en 2006, cerca denunciar públicament a les institucions bancàries que financen la indústria militar, amb l’objectiu d’exigir unes polítiques d’inversió de les entitats financeres ètiques i responsables socialment.

La campanya ‘Banca armada’ compta amb una xarxa de persones voluntàries i activistes que ha liderat grans iniciatives d’incidència. Una d’elles va ser l’acció de denúncia davant el Palau de Congressos de València on es va celebrar el mes de març passat la Junta de CaixaBank, amb la qual es pretenia destapar la responsabilitat dels bancs en el finançament de la indústria armamentística.

El rol de les dones palestines 

Finalment, també dins de la categoria de Campanyes, s’ha atorgat el premi a la campanya ‘Consume Palestina’, d’Assemblea de Cooperació per la Pau, la Tenda de Tot el Món i l’organització palestina Agricultural Development Association (PARC). En un context marcat pels problemes econòmics i socials als quals s’enfronten diàriament les dones rurals palestines, la campanya ha permés enfortir a diverses associacions de dones productores de Jenin (Cisjordània, Palestina).

Sota la marca ‘Consume Palestina’, la iniciativa ha aconseguit que es comercialitzen en el mercat espanyol tres productes ―Za’lligar, Cous cous i Dàtils extra Medjoul ecològics―, produïts localment complint els criteris de comerç just. Això ha possibilitat la generació d’ingressos per a les dones que integren les cooperatives agrícoles responsables de la fabricació i, en conseqüència, la millora de les seues condicions de vida i les de les seues famílies.

El jurat

Les 11 candidatures presentades als premis han sigut valorades per la periodista Pura Gómez, conductora del programa “Sense Fronteres” de Ràdio Nacional d’Espanya i guardonada en la I Edició dels Premis Cooperació en la categoria de Comunicació; Tamer Al-Najjar Trujillo, en representació de la Universitat Jaume I; Mª Jesús Figueroa, per part de Caixa Popular; i Lourdes Mirón i Victoria Falcó, de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

Vas estar en la gala? Busca’t en la nostra galeria de fotos:

, ,

Desplaça cap amunt