El foc arrasa part de l’Amazonía boliviana

Almenys cinc reserves ecològiques i 17 comunitats indígenes de La Paz i Beni han sigut afectades pel foc i moltes d’elles s’han quedat incomunicades sense electricitat.

Un dels projectes que secundem al costat del soci local, CIPCA Regional Santa Cruz, s’ha vist afectat pels incendis.

Estes comunitats afectades han emés un comunicat en el qual demanen que es declare zona d’emergència nacional, alhora que lamenten i denuncien l’abandó per part del Govern.

Mans Unides assisteix amb molta preocupació als incendis forestals que, en les dues últimes setmanes, està devorant l’Amazonía boliviana i afectant, en concret, un dels projectes que acompanya.

És per això que sol·licita a les instàncies públiques de les diferents administracions del país andí a actuar de manera conjunta per a protegir el territori, intervindre en l’extinció del foc i aplicar mesures de reparació i auxili a les comunitats afectades.

Almenys cinc reserves ecològiques i 17 comunitats indígenes de La Paz i Beni han sigut afectades pel foc i moltes d’elles s’han quedat incomunicades sense electricitat.

Les comunitats afectades han emés un comunicat en el qual demanen que es declare zona d’emergència nacional, alhora que lamenten i denuncien l’abandó per part del Govern: “I de no fer-ho -recull el document-, assumisca la seua responsabilitat per una omissió que probablement pot constituir un delicte de lesa humanitat, per abandonar a la seua sort a poblacions indígenes de manera flagrant”.

“Què hem fet les poblacions del Nord de La Paz i l’Amazonía perquè el Govern departamental i el Govern central ens hagen tirat a l’infernal foc i deixat abandonats?”, es pregunta el comunicat.

La Coordinadora Nacional de Defensa de Territoris Indígenes Originaris Llauradors i Àrees Protegides de Bolívia (CONTIOCAP) s’ha sumat a la petició que es declare amb urgència “zona d’emergència nacional”. Una petició de la qual s’ha fet eco el Relator Especial per al Dret al Medi Ambient Sa i Net de l’ONU, David Boyd: “Em preocupa profundament la situació a Bolívia. Els incendis estan destruint els boscos i els territoris tradicionals dels pobles indígenes. El Govern ha de prendre mesures per a apagar els incendis, previndre uns altres en el futur i respectar els drets humans”.

Les comunitats d’un projecte de Mans Unides, amenaçades

Un dels projectes al costat del soci local, CIPCA Regional Santa Cruz, s’ha vist afectat pels incendis. Es tracta d’un programa d‘enfortiment dels drets de les comunitats indígenes i llauradores situat en un dels ecosistemes més vulnerables de Bolívia com és el Bosc Sec Chiquitano, concretament en els municipis de Concepción i Sant Ignasi de Velasco del departament de Santa Cruz.

En la Chiquitania, el clima sec de la zona s’ha anat agreujant pels efectes del canvi climàtic. El medi ambient està contínuament amenaçat per la prevalença d’incendis forestals, al que se suma la contínua desforestació i pèrdua de cobertura boscosa, que gradualment ha anat augmentant davant l’evident ampliació de la frontera agrícola i el canvi de l’ús de sòls.

En el projecte participen activament i es beneficien directament 258 famílies, 1.032 persones pertanyents a 14 comunitats dels dos municipis esmentats. Les mateixes que ara es veuen amenaçades per les flames.

Desplaça cap amunt