Cooperació per al desenvolupament: fonamental en món afectat per múltiples crisis

La Coordinadora ha celebrat la seua XLI Assemblea General en la qual han participat totes les seues organitzacions (75). Ha quedat clar que, des dels nostres barris fins a l’últim racó del món, la política de cooperació és essencial en un context global en el qual els drets humans i la qualitat de vida retrocedeixen.

A les portes de les eleccions locals i autonòmiques, s’ha posat el focus en la urgent necessitat d’enfortir la cooperació descentralitzada, mostra de la solidaritat ciutadana.

L’Assemblea ha servit per a avaluar l’aconseguit en l’últim any i apuntar al futur immediat. Algunes persones han acomiadat el seu mandat i altres han sigut triades per a formar part de la Junta de Govern. L’ONG Novact entra com a social i SEDRA com a entitat col·laboradora.

Amb l’assistència de totes les seues 75 organitzacions, l’Assemblea General de la Coordinadora ha reunit les seues organitzacions en una jornada de treball i reflexió conjuntes. En un context marcat per múltiples crisis globals, en el qual la misèria i la fam augmenten, en el qual milions de persones s’han vist obligades a abandonar les seues llars, en el qual es redueix l’espai per a la participació ciutadana, es persegueix als qui defensen els drets humans, augmenten els feminicidis o el maltractament del planeta… En un context de tals característiques, cooperar és una eixida urgent que ha de ser garantida pels Estats.

Les organitzacions reunides en assemblea, conscients també d’un context nacional marcat per les eleccions autonòmiques i locals, han recordat la necessitat d’enfortir aquesta política pública als nostres pobles, ciutats i comunitats autònomes. Han recordat també que la nova Llei de Cooperació, aprovada recentment en el Congrés quasi per unanimitat, marca el camí: pressupostos ambiciosos o garantia de l’enfocament feminista, ecologista i de drets humans, són algunes dels seus elements essencials.

La resolució aprovada per unanimitat, ho deixa clar: la cooperació és una política fonamental en un context tan complex com el que vivim.

Una cooperació més forta i més ben estructurada afavoreix el desenvolupament organitzatiu als nostres pobles i ciutats, fomenta la generació de xarxes i conductes més cooperatives, el sentiment de responsabilitat global, la reducció de sentiments d’odis, el creixement del voluntariat, oportunitats laborals dignificadores, etc.

Fragment de la Resolució de la XLI Assemblea de la Coordinadora.

Consulta la resolució de la XLI Assemblea de la Coordinadora

Una cooperació descentralitzada enfortida i a l’altura

La contribució de la cooperació descentralitzada a la defensa dels drets humans i a la construcció d’entorns en els quals es garantisquen vides dignes de ser viscudes és indubtable. Les ONGD de la Coordinadora han aprovat una resolució en la qual recorden unes certes qüestions que són crucials per a garantir que aquesta política pública respon als reptes globals actuals:

 • Pressupostos ambiciosos i amb un compromís de compliment del 0,7%.
 • Reducció de la burocràcia en la gestió i execució dels fons.
 • Foment de l’educació per a la ciutadania global com un element clau.
 • Garantia de coherència entre polítiques de manera que totes elles garantisquen els drets humans i protegisquen el planeta.
 • Habilitació de canals de participació per a les ONG de Desenvolupament.
 • Creació d’instruments de suport a les ONGD, garantint la seua diversitat.
 • Creació d’instruments de suport a defensores i defensors de drets humans.
 • Suport a la formació professional dels qui es dediquen a la cooperació.

 

Elecció de nous càrrecs

L’Assemblea ha servit també per a tancar el mandat d’algunes persones i donar la benvinguda a unes altres que formaran a partir d’ara la Junta de Govern de la Coordinadora.

Acomiadem (encara que només de la Junta de Govern, no del treball col·lectiu) a:

 • Ana Fernández Moya (InteRed).
 • Clarissa Giamello (Eduque).
 • Felipe Noya Álvarez (Metges del Món).
 • Graciela Rico Pérez (Càritas Espanyola).

Donem la benvinguda a:

 • Rosaria Arbore (EDUQUE).
 • Olga García (InteRed).
 • Penélope Berlamas (Moviment per la Pau – MPDL).
 • Sandra Ferrer (Pla Internacional).
 • Ana Cristina García (Càritas Espanyola).

A més, s’incorporen com a sòcia l’ONG Novact i com a entitat associada SEDRA. Benvingudes.

Si alguna cosa ha quedat clar en la jornada és que, en un context complex com el que vivim, és hora de cooperar. Al llarg de tot l’any, La Coordinadora i les seues organitzacions treballaran col·lectivament en la defensa d’aquesta política pública que no és una altra cosa que la manifestació de la solidaritat entre els pobles.

,

Desplaça cap amunt