Castelló celebra el Dia Mundial del Comerç Just amb música, tallers i una crida a consumir de manera responsable

Este dissabte, la Coordinadora Valenciana de ONGD i les entitats de Castelló organitzen una jornada festiva amb tallers, mercat de comerç just, activitats infantils, batucada i concerts en la Plaza Huerto Sogueros.

Sota el lema “Comboi Just”, les organitzacions fan una crida a la ciutadania, les institucions i el teixit associatiu a comprometre’s amb un model de consum més just, solidari i sostenible.

Castelló de la Plana acollirà este dissabte a la vesprada en la Plaza Huerto Soguero la fira “COMBOI JUST. Dia del comerç just, la cooperació i l’economia social”, una jornada que organitza cada any la Coordinadora Valenciana de ONGD per a donar a conéixer el comerç just, així com les ofertes d’activisme i voluntariat que oferixen les organitzacions castellonenques.

L’esdeveniment reunirà més de vint entitats que convidaran a la ciutadania a reflexionar sobre la necessitat de fer un consum més responsable i conscient de l’impacte laboral, social i ecològic de les nostres compres. Així, durant la vesprada haurà comprat de comerç just, tallers participatius, jocs per als xiquets i xiquetes i actuacions musicals, entre elles la batucada Borumbaia, el concert de Doudou Nganga i l’animada sessió de ball en línia “Ballar és viure”. També es llegirà un manifest i es realitzarà una acció simbòlica per la pau.

Comboi just

Amb esta trobada festiva, les ONGD castellonenques volen acostar a la ciutadania una altra manera de consumir, més conscient i responsable amb els drets de totes les persones i amb el medi ambient, i incidir en la importància de treballar en xarxa per a aconseguir un model de consum que reduïsca les creixents desigualtats locals i globals. Per este motiu, des de la Coordinadora Valenciana de ONGD han triat el lema “Comboi just”, a través del que conviden al teixit associatiu i empresarial valencià a fer ‘comboi’ per a canviar les regles del joc.

“No podem ni devem ignorar les conseqüències del model productiu i comercial actual, profundament inhumà i insostenible, així com la violència que patixen moltes persones en llocs com Ucraïna, el Sahel, Sudan i Gaza, sense el més mínim respecte als drets humans”, explica Victoria Falcó, portaveu de la Coordinadora Valenciana de ONGD. “És imprescindible que, ara més que mai, tant les organitzacions i moviments socials com el teixit empresarial col·laborem activament en la construcció d’un món més just, sostenible i saludable, per al que el comerç just és una ferramenta fonamental. Junts i juntes fem ‘comboi’ pel comerç just, agroecològic i de proximitat, i la solidaritat i defensa dels drets humans”.

L’alternativa del comerç just

Davant les creixents desigualtats, els productes de comerç just garantixen el respecte als drets laborals i humans, salaris i condicions dignes, prohibixen l’explotació infantil, aposten per la igualtat de gènere i són produïts amb tècniques respectuoses amb la terra i l’entorn natural. El café, el cacau, el sucre, el te o la roba són els productes més significatius d’este model comercial que va nàixer en els anys 60 i hui és present en més de 70 països.

A Espanya les vendes de comerç just no han deixat de créixer des de l’any 2000 (el primer del qual hi ha dades). En 2023, van aconseguir una facturació de 156 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 6,9% respecte a l’any anterior (10 milions d’euros més), en la seua majoria gràcies als productes d’alimentació. El mercat de comerç just del nostre país es proveïx de la producció de 141 cooperatives i organitzacions productores de 46 països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

, ,

Desplaça cap amunt