Alerta: criminalització de la solidaritat a El Salvador

El president Bukele promou una llei que retindrà el 30% sobre les donacions que reben les ONG

La decisió es va prendre després que la policia militar reprimira violentament una manifestació pacífica que protestava en contra d’un desallotjament imminent que afectaria 300 famílies llauradores

Estos dies, a més, s’han produït detencions de defensores i defensors de drets humans

Des de 2022, està vigent el règim d’excepció que ha suspés drets constitucionals en una suposada estratègia de seguretat que ha deixat al seu pas la detenció de 85.000 persones (el 2,5% de la població adulta del país), sense un degut procés

El Salvador viu una època molt complexa en la qual, amb l’excusa de la seguretat, es multipliquen les violacions dels drets humans. Des que, en 2022, Nayib Bukele decretara el règim d’excepció, s’han documentat unes 7.000 violacions de drets humans relacionades amb detencions arbitràries, límits a la llibertat d’expressió, d’associació i de premsa. El Govern ha concentrat el poder, ha debilitat institucions independents i tancat l’espai per a la participació ciutadana. El Salvador no compta amb cap institució estatal independent que garantisca la protecció davant abusos policials o la criminalització de la societat civil.

La policia militar va reprimir violentament una manifestació pacífica que protestava en contra d’un desallotjament imminent de 300 famílies llauradores

L’estigmatització i criminalització exercides per l’Estat en contra de persones organitzades per a defendre els seus drets o denunciar actes de corrupció constituïxen un patró generalitzat i en augment a El Salvador. Esta situació afecta especialment a líders de les comunitats, representants d’organitzacions de la societat civil i sindicats, periodistes i professionals de l’advocacia.

Mesures molt preocupants

El passat 13 de maig, l’Estat salvadorenc va agredir i va detindre a famílies llauradores que es manifestaven pacíficament davant el risc de desallotjament de les seues terres. En el marc d’eixa acció, llauradors i llauradores, persones defensores de drets humans i periodistes que donaven cobertura a la manifestació van ser agredits. El líder comunitari Jose Ángel Pérez, i l’advocat Alejandro Henríquez van ser capturats. Per part seua, el 18 de maig, Ruth López, cap d’anticorrupció i justícia de l’organització salvadorenca *Cristosal, també va ser detinguda en el seu domicili, i encara es desconeix el seu parador.

Estos són actes que no sols busquen silenciar el dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica, sinó que també va en contra dels principis democràtics i de la resta dels drets humans. Una situació que deixa clara evidència de l’empitjorament del tancament de l’espai cívic al país.

Després d’este succés, el president va anunciar en la xarxa social X que presentarà a l’Assemblea Legislativa per a aprovació una proposta de Llei d’Agents Externs que inclourà un impost del 30% sobre totes les donacions que reben les ONG. En este anunci s’abocaven a més acusacions en les quals es deslegitima les accions pacífiques de protesta realitzades per la població i s’assenyalava a les ONG que acompanyen de manera legítima a les comunitats. Esta decisió ha suposat una veu d’alerta per a les organitzacions nacionals i internacionals que treballen a El Salvador en la defensa dels drets humans. La Coordinadora Valenciana de ONGD se suma a esta preocupació i alerta sobre les greus conseqüències que pot tindre una decisió d’este tipus en un context ja extremadament complex. Rebutja categòricament les acusacions llançades contra les ONG als qui el president titlla de “manipuladores de la ciutadania”.

Les organitzacions internacionals, igual que les salvadorenques, complixen les seues obligacions administratives i financeres segons les lleis nacionals i internacionals. La Coordinadora recorda que els actors de la cooperació internacional per al desenrotllament estan compromesos amb els criteris d’eficàcia i rendició de comptes enfront de donants i a tota la ciutadania.

Esta mesura tindria un important impacte per a la ciutadania salvadorenca, per a les seues organitzacions socials i per a la pròpia democràcia d’El Salvador

La cooperació internacional a través de la societat civil continua aportant a la població en major condició de vulnerabilitat, i cobrint part dels deures i obligacions que l’Estat salvadorenc no està assumint com a garant de drets.

Un perillós control social

La Coordinadora advertix sobre el greu risc que l’aprovació de l’avantprojecte de Llei d’Agents Estrangers implica per a la cooperació al desenrotllament. Esta mesura tindria un important impacte per a la ciutadania salvadorenca, per a les seues organitzacions socials i per a la pròpia democràcia d’El Salvador. Pot arribar a suposar un punt de no retorn, en el qual s’institucionalitze la persecució a les organitzacions socials, i s’avance cap a la desaparició de tot el teixit associatiu i crític al país.

Si la proposta de llei es regira sota els mateixos paràmetres del dictamen que es va tractar d’aprovar l’any 2021, implicaria inseguretat jurídica davant la falta de claredat del subjecte “agent estranger”; i la possible criminalització del que s’entén per “realitzar activitats per a fins polítics o altres”. D’altra banda, en qualsevol moment qualsevol organització, en el marc de la discrecionalitat d’este nou avantprojecte de llei, podria ser criminalitzada i obligada a tancar operacions al país com ha succeït en altres països amb normatives similars.

Per tot això, La Coordinadora Valenciana de ONGD sol·licita, de manera urgent:

  • A la comunitat internacional a través de les seues missions diplomàtica acreditades a El Salvador, en particular Espanya, realitzar les gestions necessàries davant l’Estat salvadorenc per a detindre la imminent aprovació de la proposta de Llei d’Agents Estrangers, incloent, si fora necessari, la paralització de qualsevol suport financer o cooperació bilateral canalitzada de manera directa a este Estat.
  • A les institucions i autoritats públiques responsables de garantir els drets humans a El Salvador:
  • Garantir el respecte als drets i al degut procés del líder comunitari José Ángel Pérez, de l’advocat Alejandro Henríquez, de la representant de la societat civil Ruth López i de totes aquelles persones que, en l’exercici del seu dret a defendre drets, han sigut judicialitzades.
  • Assegurar l’exercici ple del dret a l’associació, la llibertat d’expressió i la protesta pacífica, d’acord amb els principis democràtics i els tractats internacionals de drets humans.

Desplaça cap amunt