Alberto Guerrero recull l’Alta Distinció de la Generalitat al Poble Valencià dels Premis 9 d’Octubre en representació de les entitats que treballen en solidaritat

Cooperant, educador, sindicalista i sacerdot, Guerrero va fundar la Coordinadora Valenciana de ONGD i continua col·laborant com a voluntari i activista amb entitats que treballen amb persones migrants.

Imagen de la entrega del premio 9 e octubre a Alberto Guerrero

Amb una trajectòria d’activisme solidari que es remunta als anys 70 del segle passat, i que encara manté malgrat la seua jubilació, el cooperant, educador, sindicalista i sacerdot jesuïta Alberto Guerrero ha estat l’encarregat de recollir l’Alta Distinció de la Generalitat al Poble Valencià dels Premis 9 d’octubre 2020, en representació de les entitats que treballen en l’àmbit de la solidaritat. Ho va fer portant una màscara en la qual podia llegir-se “CIES No“, per a reivindicar en l’acte el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers, en els quals es mantenen detinguts a persones migrants que no han comés cap delicte.

Guerrer -de professió mecànic i que es va jubilar com a operari de manteniment de l’Hospital La Fe de València- ha participat en nombroses ONG al llarg de les seues cinc dècades d’activisme sindical i voluntariat, principalment en l’àmbit de la cooperació i les migracions. Entre les entitats en les quals ha militat destaquen CEDSALA, Mans Unides, ACSUD-Las Segovias, Pau i Solidaritat i Entreculturas. Ha treballat com a cooperant en països com Colòmbia, el Marroc, Nicaragua, Mèxic, Burundi i Albània.

Treball amb col·lectius essencials

En l’actualitat, centra el seu treball voluntari en la Comunitat Valenciana en Comissions Obreres i el Servei Jesuïta a Migrants com a formador i assessor laboral amb migrants i empleades de la llar, dues dels col·lectius essencials en aquesta pandèmia, però que malgrat la seua importància per al benestar de tota la societat, suporten condicions laborals, socials i econòmiques molt precàries i, a vegades, d’explotació.

“Des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, que Alberto Guerrero va fundar en 1992, volem agrair-li tota la seua implicació i la d’una bona part de la ciutadania valenciana que ha demostrat que la solidaritat és la millor vacuna que tenim en aquests moments contra el coronavirus i les seues conseqüències. Si alguna cosa està demostrant aquesta pandèmia és que sense cooperació no podrem véncer a aquest virus global ni superar la crisi econòmica brutal que està generant a tot el món”, explica Lourdes Mirón, presidenta de la Coordinadora.

“Aquest reconeixement que fa la Generalitat al poble valencià ha de sumar-se a un gran reforç de les polítiques socials, incloses les de cooperació, per a evitar que l’alt cost d’aquesta crisi el paguen les persones més marginades, excloses i empobrides. Tota aqueixa experiència deu també servir-nos per a adonar-nos que les desigualtats que genera el nostre sistema econòmic ens posen de debò perill a tots, i que, per tant, és imprescindible reformar-ho radicalment, és a dir, des de l’arrel”, afig Mirón.

, ,

Scroll to Top