El Salvador: la democràcia en risc

Les organitzacions socials salvadorenques han donat la veu d’alerta: l’Estat de dret i la separació de poders corren risc en el país.

L’alarma es va deslligar l’1 de maig, quan la d’Assemblea legislativa, en mans del partit Noves Idees, del president Nayib Bukele, va destituir els magistrats de la Sala del Constitucional de La Cort Suprema de Justiciay al fiscal general; llavors es van anomenar, de manera immediata, nous titulars.

Les organitzacions socials del país consideren que estes mesures atempten contra la separació de poders, l’Estat de dret, els valors democràtics i els drets humans

Compartim el comunicat del Fòrum d’Organitzacions de Cooperació Internacional Solidària amb El Salvador (FOCIS) . Davant del retrocés democràtic, el Fòrum demanda la implicació de la comunitat internacional i criden a la mobilització en defensa de la justícia social i els drets humans. En el FOCIS participen algunes de les nostres organitzacions sòcies present en Centroamércia: Farmamundi, ACPP, Entrepueblos o Mundubat. La situació que viu el país és fruit d’un context que s’arrossega des de fa temps. Al gener de 2020 ens sumem a l’alerta que llançava el FOCIS davant de la militarització de l’Assemblea Legislativa.

Comunicat del FOCIS:

El Fòrum d’Organitzacions de Cooperació Internacional Solidària amb El Salvador (FOCIS) aglutina a una trentena d’organitzacions internacionals que treballem junt amb organitzacions socials i comunitàries salvadorenques, per l’enfortiment de l’Estat de Dret i la garantia dels Drets Humans en El Salvador.

Davant dels fets succeïts el passat 1 de maig, realitzats en la primera sessió de la nova Assemblea Legislativa, en la qual, en un acte il·legal i inconstitucional, es va aprovar la destitució de les i els magistrats de la Sala del Constitucional de La Cort Suprema de Justícia i del Fiscal General de la República d’El Salvador, procedit pel nomenament immediat de nous titulars; estos fets violenten la separació de poders, l’Estat de Dret, els valors democràtics i els drets humans

Per tot l’anterior:

  1. Compartim les preocupacions manifestades per les diverses expressions de la societat civil salvadorenca, mostrant la nostra solidaritat, compromís i acompanyament.
  2. Sol·licitem als nostres respectius governs i parlaments estatals i territorials, incloent la Unió Europea, que mostren la seua clara condemna davant dels fets succeïts i que insten a l’Assemblea Legislativa i al Govern d’El Salvador a respectar els mecanismes i principis de la democràcia; així com a mantindre’s vigilants davant de qualsevol altre indici de retrocés democràtic i de vulneració de drets per part d’institucions de l’Estat, donant seguiment als mecanismes internacionals de drets humans que s’han activat.
  3. Invitem a la societat civil internacional a realitzar accions per a la defensa solidària de l’Estat de Dret en El Salvador, condició bàsica perquè el país avanç en justícia social i desenrotllament

El context en El Salvador s’emmarca en un clima de retrocés de l’Estat de Dret i de separació de poders en alguns països d’Amèrica Llatina. Així ho ha denunciat EU-LAT Network, xarxa de 40 organitzacions europees de drets humans i desenrotllament que advertix també sobre l’empitjorament de l’orde democràtic i la conseqüent reducció de l’espai per a la societat civil, ja molt debilitat.

,

Desplaça cap amunt