Condemnem els assassinats i massacres a Colòmbia

Ens sumem a la societat civil colombiana i ONG internacionals, i denunciem la greu situació humanitària que viu el país: en el que va d’any s’han produït 43 massacres. El mes d’agost van anar especialment afectats joves, xiquets i xiquetes.

Derechos humanos en Colombia
Protestas en Bogotá contra las masacres. Foro: Ernesto Guzmán | EFE
  • En el que va d’any s’han produït 43 massacres. El mes d’agost van anar especialment afectats joves, xiquets i xiquetes.
  • L’increment exponencial de les violències al país exigeix la plena implementació de l’Acord de Pau, la protecció de les comunitats més vulnerables i els seus territoris, i la garantia plena dels drets humans.

Des de la Coordinadora Valenciana de ONGD ens sumem als comunicats emesos per la Confederació Colombiana d’ONG, la Oficina Internacional de Drets Humans de Colòmbia (OIDHC) i per diverses ONG internacionals entre les quals aquesta tambien la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament Espanya, en els quals es denuncia la greu situació de drets humans en la qual es troba Colòmbia. En els últims anys, i especialment en els últims mesos coincidint amb la situació de pandèmia, el nombre d’assassinats i massacres ha augmentat de manera exponencial. Les massacres han afectat sobretot la regió del Pacífic; en concret, les zones rurals, territoris en els quals la presència civil de l’Estat és limitada o nul·la, “fet que ha permés que els grups armats il·legals exercisquen control territorial, intimiden a la població civil i es lucren d’activitats il·lícites lligades al narcotràfic” –segons la OIDHC–.

Denunciem la greu deterioració de la situació humanitària en tot el territori, especialment per als qui assumeixen lideratges socials, defensen els drets humans i donen suport a l’Acord de Pau. Les xifres d’assassinats són alarmants; també les de desplaçaments interns: entre gener i juliol, 18 650 persones van haver d’abandonar les seues llars. A aquesta crisi humanitària es «sumen les xifres alarmants d’assassinats a defensors de drets humans, líders socials i ex-integrants de les FARC-Ep», tal com denuncia la OIDHC.

Porta oberta per a la despulla dels territoris

Tal com denuncia la OIDHC, “les massacres s’han usat històricament per a infondre la por en la població civil i facilitar la despulla i l’apropiació de terres”. L’escassa implementació de l’Acord de Pau és un dels elements clau en aquesta situació, especialment pel que fa a la Reforma Rural Integral; diverses organitzacions socials denuncien que l’Estat “està fomentant la militarització dels territoris en lloc d’aportar solucions als qui més han patit i pateixen la violència”.

Quatre anys després de la signatura de l’Acord de Pau, Colòmbia torna a caure en una situació de conflicte armat intern agut amb desenes de milers de víctimes civils, en particular afrodescendientes, indígenes, menors d’edat i dones.

Exigim al Govern colombià que prenguen les mesures necessàries per a garantir els drets humans, principalment en les zones rurals que estan sent les més afectades per la violència. Han de realitzar-se investigacions independents que esclarisquen els crims comesos i condemnen als seus responsables materials i intel·lectuals.

Exhortem al Govern i Estat colombians al fet que complisquen el seu deure constitucional i les obligacions internacionals sobre els drets de xiquets i xiquetes; és urgent que es garantisca la protecció integral de joves, adolescents, xiquets i xiquetes.

La plena implementació de l’Acord de Pau ha de ser assegurada; així com les mesures que protegeixen a les poblacions més vulnerables, a defensors i defensores de drets humans i als qui donen suport al procés de pau.

El Govern espanyol han de prendre cartes en l’assumpte i denunciar de manera ferma la situació que viu el país i sol·licitar al Govern d’Iván Duque que garantisca els drets humans, la protecció de les persones amenaçades, la implementació de l’Acord de Pau i la investigació dels crims comesos.

La Unió Europea i la comunitat internacional ha de fer la seua part i exigir que acaben les amenaces, fustigacions i assassinats, i es consolide el procés de pau.

Scroll to Top