Eleccions autonòmiques y locals 2023

En les eleccions autonòmiques i locals triem cada quatre anys una mica més que governants: triem les polítiques que volem que es posen en marxa en la nostra Comunitat i en els nostres municipis en moltes matèries, incloses les polítiques de cooperació que són decisives per a posar en marxa projectes que combaten la pobresa i les desigualtats globals. Des de la Coordinadora estem treballant des de fa mesos en diàleg amb altres entitats socials i amb els partits polítics per a impulsar els drets humans en la pròxima legislatura.

Us comptem a continuació el treball que estem fent.

Propostes per als programes electorals

Ens hem reunits amb representants del PSPV- PSOE, PP, Ciutadans, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida PV a nivell autonòmic i a les ciutats de Castelló,  València, Alacant i Elx per a demanar-los que incloguen en els seus programes electorals les següents propostes:

  • Un compromís clar i realista per a dedicar a cooperació internacional almenys al 0,4% dels pressupostos al final de la pròxima legislatura, en  2027. Així, estarem en la senda d’aconseguir el 0,7% en 2030, tal com marca l’Agenda de les Nacions Unides.
  • Millorar la qualitat de la gestió amb personal tècnic suficient, format i estable.
  • Impulsar una gestió simplificada, adequada i actualitzada a la realitat que reduïsca l’excessiva burocratització de la gestió de les convocatòries de subvencions.
  • Impulsar una coherència de polítiques en tota l’acció de les administracions públiques a través de l’impuls de l’educació per a la ciutadanía global, la cultura de pau i convivència, l’economia social i solidària, una fiscalitat justa, la compra pública ètica, el comerç just i el consum responsable, les finances ètiques.
  • Polítiques actives pels drets de les dones, del medi ambient i el respecte, suport i la inclusió dels col·lectius i persones de cultures diferents, garantint els drets de les persones migrants, d’origen migrant o racialitzades.

Propostes pera la ciutadania

Per a superar les crisis que se succeeixen a nivell global, cal activar-nos i defensar accions clares per a fer front a la desigualtat creixent, el canvi climàtic, la pobresa, la precarietat i la falta d’oportunitats per a les persones joves i altres sectors de la població exclosos.

Per això demanem a tota la ciutadania que en les pròximes eleccions vote opcions que garantisquen drets bàsics com el dret a l’habitatge i a un treball digne per a totes les persones. Opcions que respecten la diversitat, el diàleg constructiu. O opcions compromeses amb el medi ambient i amb la igualtat.

Vols ajudar-nos i compartir en les teues xarxes socials aquestes i altres imatges de la campanya?

Descarrega imatges, vídeos i reels i comparteix-los amb l’etiqueta #VotePelsNostresDrets

Acords per la cooperació

Hem aconseguit que PSPV, PP, Ciutadans, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida*PV renoven l’acord autonòmic per a impulsar les polítiques públiques de cooperació internacional.

Amb aquest acte, els partits es comprometen a continuar avançant en l’objectiu de dedicar el 0,7% dels pressupostos autonòmics a cooperació internacional en 2030, com marquen les lleis valencianes i estatals.

Llig la notícia completa ací.

Fotografia de la cooperació valenciana

Hem recopilat les dades d’evolució del pressupost de les principals Administracions Públiques valencianes en els últims quatre any, perquè sàpies com estem. En aquest informe us comptem, a més, el nombre de convocatòries de subvencions públiques per a projectes de cooperació internacional que han posat en marxa les Administracions, nombre de projectes aprovats, els països i sectors de destinació, i les persones amb les quals treballa la cooperació internacional valenciana.

Pots descarregar-ho ací

Les promeses electorals dels partits

Hem estudiat els programes electorals dels partits polítics per a veure en quina mesura han incorporat les nostres propostes. Ací us presentem un quadre resum molt visual de les seues promeses.

Si vols llegir el nostre informe complet amb les promeses que realitza cada partit en relació amb la cooperació internacional al desenvolupament, prem ací, o consulta el programa de cada partit.

Vox: derogació de la Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible

El programa electoral de Vox per a la Comunitat Valenciana està en línia amb les iniciatives de desmantelació de les polítiques socials, entre elles les de cooperació al desenvolupament descentralitzada, que ha impulsat en totes les Administracions en les quals ha pogut influir per a la formació de govern o l’aprovació dels pressupostos, com ha sigut el cas de l’Ajuntament d’Alacant. Així, el programa de dotze mesures estableix en l’onzena:

11. Derogar totes les lleis ideològiques del Botànic que amenacen la igualtat, drets i llibertats dels espanyols

(…) Derogarem totes les lleis de gènere i memòria històrica; així com totes les lleis autonòmiques supèrflues que suposen duplicitats com la Llei d’habitatge de la Comunitat Valenciana i la Llei de cooperació i desenvolupament sostenible”.

Desplaça cap amunt