Oxfam Intermón amb la col·laboració de la Regidoria de Cooperació de l'Ajuntament de València organitza la III Jornada sobre polítiques públiques que combaten les desigualtats.
L'objectiu d'aquesta trobada és analitzar l'impacte actual de les polítiques públiques en la reducció de les desigualtats i reflexionar sobre les propostes de redistribució de la despesa pública i les condicions socials necessàries per a disminuir les desigualtats.
Per a això comptarem amb Liliana Marcos, experta en polítiques públiques i desigualtat d'Oxfam Intermón, qui parlarà sobre el treball de cures i la crisi global de desigualtat. Per part seua, Lucía Beamud Villanueva, Regidora delegada d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI de l’Ajuntament de València, abordarà la situació de les polítiques públiques d'igualtat impulsades des de l'Ajuntament de València. L'encarregada de moderar aquesta trobada serà Cristina Vázquez, redactora de El País i membre de la Unió de Periodistes Valencians.
Espanya és considerada la quarta economia de la UE, però és la segona en taxes de pobresa i desigualtat. Per tant, el creixement econòmic per si sol no implica una reducció de les desigualtats. Al contrari, ja que el 10% més ric concentrava un 54% de la riquesa total del país, segons dades extretes de l'informe “Realitat o ficció? La recuperació econòmica, en mans d'una minoria”. D'aquests, els més rics acumulaven els mateixos diners que el 70% de la població. L'1% amb més poder econòmic concentra quasi 25 de cada 100 euros de riquesa neta, mentre que el 50% més pobre s'ha de repartir 7 euros de cada 100.
Així mateix, la desigualtat econòmica travessa la vida de les dones d'una forma molt més profunda, a causa d'un sistema patriarcal que se sustenta en el treball de cures i de la llar no remunerada que recau majoritàriament en elles. Les dades evidencien com les dones que són pensionistes a Espanya perceben uns 450 euros menys que els homes que són pensionistes. Això és degut, en part, a una elevada desigualtat salarial entre homes i dones, elles cobren un 24% menys respecte als seus companys. Elles tenen treballs més precaris, pel fet que dediquen més temps als treballs de cura. No és d'estranyar, per tant, que només hi haja un 27% de dones espanyoles que siguen directives.
Enfront d'aquesta realitat, arriba l'hora de rescatar a les persones i de garantir que aquestes tinguen al seu torn els mateixos drets i oportunitats. Les polítiques públiques són una eina fonamental per a reduir la bretxa entre la població més rica i la més pobra. Així com, disminuir la desigualtat de gènere i afavorir l'apoderament de les dones. Per a això és necessari fer un repartiment de la riquesa que siga més equitatiu i que garantisca el benestar de la majoria social.
Les propostes van des d'ajustos fiscals en els impostos sobre el patrimoni i sobre la renda de les persones físiques i de societats amb l'objectiu de recaptar més dels que més tenen, garantir més recursos i augmentar la seua progressivitat. Fins a la posada en marxa d'una renda garantida. Aquestes mesures permetrien augmentar els ingressos públics i millorar la qualitat de vida de les persones.
En la jornada reflexionarem sobre aquestes qüestions al costat de diferents actors socials interessats en aquesta política per a poder promoure així l'aprenentatge i l'intercanvi mutu d'experiències.
T'esperem!
Reserva la teua plaça ací.