OBJECTIUS:
- Que les persones assistents entenguen el periodisme de solucions com un complement al treball tradicional, no com una alternativa. És una manera d’ampliar les possibilitats d’enfocar els treballs periodístics.
- Dotar a les persones assistents de les eines per a incorporar esta perspectiva de manera conscient en el seu treball diari i sostindre-la en el futur.
- Que reflexionen i conversen entre si sobre la funció social del periodisme i el seu paper social com a periodistes.
- Que diferencien entre periodisme de solucions, periodisme positiu i activisme.
- Que siguen capaços de triar, enfocar, proposar i produir peces periodístiques de periodisme de solucions.
DURACIÓ: 4 hores.
DATA: dissabte, 24 de febrer, de 9:30h a 13.30h.
MODALITAT I LLOC: Col·legi Major Rector Peset (Pl. del Forn de Sant Nicolau, 4, Ciutat Vella, 46001 València)
DESTINATÀRIES: Periodistes, equips de les entitats sòcies de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, tant del departament de comunicació com d’altres àrees interessades, i personal (contractat o voluntari) d’organitzacions i moviments socials.
PROGRAMA:
- Mòdul 1. El periodisme de solucions com a oportunitat. Analitzarem el pessimisme dels mitjans, la negativitat i les seues conseqüències en la ciutadania: fatiga, desconfiança i abandó. Exposarem els beneficis del periodisme de solucions per als ciutadans, els i les periodistes i les empreses periodístiques.
- Mòdul 2. Què és i què no és periodisme de solucions. Per mitjà d’exemples, casos pràctics i un exercici en grups, analitzarem els quatre pilars del periodisme de solucions i les possibilitats que ens oferix enel nostre treball diari. Reflexionarem sobre quin és el nostre paper com a periodistes.
- Mòdul 3. Pas a pas. Com construir una història de periodisme de solucions. Veurem on podem trobar idees per a la nostra històries, com identificar un repte social i com delimitar-lo.
- Mòdul 4. Mans a l’obra. Pautes per a incorporar el periodisme de solucions al teu treball diari. Guiarem a cada assistent perquè aplique l’aprés en el taller amb l’elecció i plantejament d’una història de periodisme de solucions.
METODOLOGIA: La metodologia combina presentacions breus, anàlisis d’exemples, espais de diàleg i exercicis individuals i en grup.
IMPARTIX: Alfredo Casares, director de l’Institut de Periodisme Constructiu.
AFORAMENT MÀXIM: 15 persones. L’organització es reserva el dret d’anul·lar la formació si no hi ha un mínim de 50% de l’aforament confirmat dues setmanes abans de la formació.
ORGANITZA: Coordinadora Valenciana d’ONGD i Unió de Periodistes.
FINANÇA: Generalitat Valenciana