Diligència Deguda i Agenda 2030 en l’acció sindical: Experiències del Nord Global i la resistència de CODECA al Sud Global

València acollirà una jornada sobre Drets Humans, sindicalisme i l’Agenda 2030

La Fundació Pau i Solidaritat PV organitza una jornada de reflexió i debat sobre la interconnexió entre les lluites sindicals al Nord Global i la defensa dels Drets Humans i el medi ambient al Sud Global. L’esdeveniment, que s’emmarca en el projecte Treball Decent III, cofinançat per la Generalitat Valenciana, reunirà experts en economia, dret i cooperació internacional, així com defensores de Drets Humans de Guatemala.

El Centre Sindical Primer de Maig (C/ Serrans nº 13, València) serà l’escenari de la jornada que, sota el títol “Diligència Deguda i Agenda 2030 en l’acció sindical: Experiències del Nord i la resistència de CODECA en el Sud Global”, posarà el focus en la vulneració sistemàtica dels Drets Humans i ambientals al Sud Global i la seua relació amb les lluites sindicals i de cooperació al Nord Global. A través de diferents panells, s’exploraran les eines i mecanismes internacionals de denúncia que permeten fer front a aquestes violacions, així com el paper de l’Agenda 2030 com a instrument d’incidència i canvi social.

La jornada comptarà amb la participació de Thelma Cabrera i Lea Amabilia Ramírez Hernández, defensores de Drets Humans i del territori, integrants del Comitè de Desenvolupament Camperol (CODECA) de Guatemala. També intervindran J. Vicent Soler Gironés, economista i professor del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València; i Ofelia de Felipe Vila, llicenciada en dret i responsable de projectes de l’Institut Pau i Solidaritat de la Fundació 1º de Maig.

La trobada permetrà analitzar la diligència deguda com un instrument clau per garantir el compliment dels Drets Humans i la protecció ambiental, així com la integració d’aquests principis en l’acció sindical. A més, s’abordaran les lluites de CODECA a Guatemala, denunciant la criminalització i repressió que enfronten les defensores comunitàries i reflexionant sobre la responsabilitat global en la garantia de drets fonamentals.

La jornada està dirigida a sindicalistes, activistes, representants d’organitzacions socials i de cooperació, i al públic en general interessat a aprofundir en la relació entre allò local i allò global en la defensa dels Drets Humans. Amb aquest esdeveniment, es busca generar consciència sobre la necessitat d’articular esforços entre sindicats, moviments socials, governs i ciutadania per construir un món més just i sostenible.

Desplaça cap amunt